Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 14:57

«Μέρες γιορτών Βοϊου Πέλεκον» Δεκαήμερο εκδηλώσεων για την ιστορία τον πολιτισμό την τέχνη και την παράδοση

του Σπύρου Κουταβα

«Πελεκον  μέρες γιορτών Βοϊου», ένα δεκαήμερο πολιτισμού με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας για την ιστορία την Αρχιτεκτονική του Βοϊου και των αρχοντικών της Σιάτιστας,

ξεκινά την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Το κάστρο της Πέλκας, άγνωστα περάσματα και ένα σύστημα πολυάριθμων στρατιωτικών δρόμων στην συνέχεια πετρόκτιστων γεφυριών που συνέδεε τα χωριά της περιοχής, ο ποταμός Αλιάκμονας πηγή ζωής από την αρχαιότητα έως σήμερα  τα αρχοντικά της Σιάτιστας και της Εράτυρας, ζωγραφισμένα από μεγάλους καλλιτέχνες, όλα τα παραπάνω είναι δείγμα ενός μοναδικού πολιτισμού και αισθητικής της περιοχής Βοϊου.

Η πρωτοβουλία των εκδηλώσεων ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ως μια ιδέα κάποιων φίλων που έλκουν την καταγωγή τους από την Πέλκα η τον Πελεκάνο, ένα από χωριά του κάτω Βοϊου.  Στο πέρασμα του χρόνου η θεματογραφία και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχει απλωθεί σε πέντε σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής μεταξύ αυτών η Σιάτιστα, η Εράτυρα, ο Αλιάκμονας και τα Νάματα.  Ψυχή της όλης διοργάνωσης είναι η θεοδώρα Λειψιστινού που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ξεχωρίζει η επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Πνευματικό κέντρου της κοινότητας Πελεκάνος όπου διακεκριμένοι Ιστορικοί Αρχιτέκτονες και Γλωσσολόγοι θα μιλήσουν για το παρελθόν της Πέλκας αλλά και του Βοϊου, το σημαντικό Βυζαντινό μνημείο με τον επισκοπικό ναό στο Σισσάνι, θα ανφερθούν στην τοπική αρχιτεκτονική των αρχοντικών σπιτιών και την κατεργασία της πέτρας από τους τεχνίτες της εποχής, αλλά και στους Βαλαάδες των Γρεβενών και του Βοϊου που έφυγαν από την περιοχή μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923.

Η κ. Λειψιστινού όπως και πολλοί από τους συμμετέχοντες στο στενό οργανωτικό πυρήνα αυτών των εκδηλώσεων, είναι Βοϊάτες που μένουν στην Θεσσαλονίκη η άλλού και κινητοποιούνται για τον τόπο τους. «Αγαπάμε τον γενέθλιο τόπο που περπατήσαμε εμείς η οι γονείς μας και δεν θέλουνε σε καμία περίπτωση να ξεκοπούμε αυτόν αντίθετα κάνουμε ότι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε» δήλωσε η κ. Λειψιστινού.

Ο ζωγράφος Γιώργος Κοσμίδης που έρχεται δεύτερη φορά στην περιοχή, θα παρουσιάσει  οκτώ συνολικά έργα του με  Αρχοντικά της Σιάτιστας φτιαγμένα μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά που βρίσκει κανείς στο φυσικό περιβάλλον . Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος για την συμμετοχή του, αλλά πολύ περσότερο για τα βιωματικά εργαστήρια που θα κάνει σε παιδιά κα μεγάλους «πώς να κάνουν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης Πολυνείκης Αγγέλης μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλει σύνδεσμος όλα τα προηγούμενά χρόνια με τα εργαστήρια στον Πεντάλοφο Κοζάνης για την τεχνική γύρω από το κτίσιμο της πέτρας, το μουσείο αφιερωμένο στο 1940 που ολοκληρώνεται στο χωριό Μορφή Βοϊου, την συμβολή του συνδέσμου στην διάσωση η συντήρηση αρχοντικών και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν με μια μεγάλη έκθεση από σημαντικούς τοπικούς ζωγράφους της περιοχής, όπως ο Κώστας Ντιός, που φιλοτέχνησαν με το πινέλο τους την ανακαίνιση πολλών αρχοντικών που διασώθηκαν από το πέρασμα του χρόνου και την εγκατάλειψη.

Ο πρόεδρος της Βοϊακης εστίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπαδόπουλος που αντιπροσωπεύει την πιο πολυπληθή κοινότητα Βοϊατων με 40.000 μέλη μετά από τους ξενιτεμένους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δήλωσε την θερμή του συμπαράσταση σε όσους συμμετέχουν  στην οργανωτική διαχείριση αυτής της μεγάλης γιορτής πολιτισμού και ιστορίας του Βοϊου.

Οι εκδηλώσεις αν και γίνονται σε μια μικρή επαρχιακή κοινότητα έχουν την λάμψη, το κύρος, την ομορφιά και το επιστημονικό βάθος αντίστοιχων που πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κωστόπουλος εκ των βασικών συντελεστών των «Γιορτών «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η πόλη μεταφέρεται για λίγες ημέρες στο χωριό». 

Η θεοδώρα Λειψιστινού απεύθυνε πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις «μέρες γιορτών Βοϊου Πέλεκον» και να ζήσουν  από κοντά όχι μόνο το ιστορικό παρελθόν αλλά την σημερινή ομορφιά του Βοϊου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019 15:01