Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 12:08

Αυλαία σήμερα για τα ΠΡΕΣΠΕΙΑ 2011

PRESPES2011Υπήρχαν σκέψεις ακόμη και να μη γίνουν τα φετινά "Πρέσπεια", για οικονομικούς λόγους. Σε πείσμα όμως των δύσκολων καιρών, οι εκδηλώσεις στην ακριτική περιοχή θα πραγματοποιηθούν, έστω και με τον μικρότερο προϋπολογισμό στην ιστορία του θεσμού. Στα 23α γενέθλιά τους οι "Πρέσπες 2011" τιμούν δύο επετείους, τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τα 100 χρόνια..

από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη.

"Κάποτε θεωρούμασταν ένα από τα πιο ακριβά περιφερειακά φεστιβάλ της χώρας. Φέτος θα αποδείξουμε ότι με τον μικρότερο προϋπολογισμό από όλους και με τα άκρως απαραίτητα θα συνεχίσουμε το ταξίδι των εκδηλώσεων μέσα στον χρόνο", αναφέρει ο εμπνευστής των "Πρεσπών", βουλευτής Γιώργος Λιάνης. "Κανένας δεν παραγνωρίζει την τραγική συγκυρία που βιώνει η χώρα. Αλίμονο. Όλοι ακούμε τις φωνές από το ναυάγιο. Αλλά σε τέτοια μεγάλα ναυάγια χρειάζονται μεγάλες βοήθειες. Και οι Πρέσπες, οι λίμνες, η πανίδα και η χλωρίδα τους, είναι υπερφυσικά μεγέθη", υπογραμμίζει. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Αυγούστου στη Φλώρινα και στον Άγιο Αχίλλειο, ενώ μια τρίτη εκδήλωση προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Ο Γιώργος Λιάνης σημειώνει ότι οι φετινές "Πρέσπες" είναι οι πιο λιτές και οι πιο φτωχές στην ιστορία τους. "Θα παραμείνουν όμως σπουδαίες", υποστηρίζει. "Χρειάστηκε γι' αυτό σημαντικοί έλληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, καθηγητές, να μοιράσουν το δικό τους 'αντίδωρο' από το περίσσεμα της ψυχής τους", λέει, προσθέτοντας ότι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες, τιμώντας τον θεσμό, θέλησαν να συμμετάσχουν χωρίς χρήματα. Θυμάται τα λόγια του Σταμάτη Κραουνάκη: "Η Φλώρινα και οι Πρέσπες δικαιούνται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα να έρχονται εδώ οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς. Γιατί στα δύσκολα χρόνια τους καλλιτέχνες ποτέ δεν μας ξεχάσατε. Και γιατί εδώ το μέρος πυροβολάει Ελλάδα. Πυροβολάει Βυζάντιο. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ", τους είπε ο συνθέτης, ο οποίος θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στις 27 Αυγούστου.

"Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη"

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, στο μακεδονίτικο αρχοντικό του Εξάρχου, και θα έχει τίτλο "Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη". Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα είναι η "γέφυρα" που θα ενώσει τα δύο μαγικά αυτά πρόσωπα της λογοτεχνίας. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει αποσπάσματα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη "Μαρία Νεφέλη" και μαζί του θα απαγγείλει η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου. Ο Κώστας Καζάκος θα διαβάσει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ενώ και ο Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει το "Όνειρο στο κύμα", του περιούσιου κυρ-Αλέξανδρου. Ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, "Δυτικά της λύπης", "Τα ελεγεία της Οξώπετρας" και "Εκ του πλησίον". Μια έκπληξη φυλάει για τη βραδιά ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος συμμετέχει για πρώτη φορά στις "Πρέσπες".

Αριστούχοι απόφοιτοι του Ωδείου Φλώρινας θα παίξουν στα ιντερμέδια και η χορωδία θα ψάλει τραγούδια από τα "Ρω του έρωτα" και τις "Μικρές Κυκλάδες" του Οδυσσέα Ελύτη. Κήρυκας στην έναρξη της εκδήλωσης θα είναι ένας από τους καλύτερους "χάλκινους" της Ελλάδας, γέννημα της ευρύτερης περιοχής, ο Παντελής Στόικος. Τη σκηνοθετική επίβλεψη της βραδιάς έχει, όπως πάντα, η Σοφία Σπυράτου.
Στις 27 Αυγούστου στον Άγιο Αχίλλειο ο Σταμάτης Κραουνάκης μαζί με τέσσερις μουσικούς και μέλη από τη "Σπείρα Σπείρα" θα δώσει τον δικό του τόνο στη γιορτή, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που πρότεινε φέτος τον χειμώνα στο κοινό της Αθήνας.

Στη λίμνη Βεγορίτιδα

Η τρίτη εκδήλωση θα είναι αποκεντρωμένη. Θα γίνει στη λίμνη Βεγορίτιδα, την κοιτίδα των Πρωτομακεδόνων, στις 11 ή 12 Σεπτεμβρίου. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, η "Ορχήστρα του δρόμου" κ.ά. θα δώσουν έναν διονυσιακό τόνο στο πρόγραμμά τους. Διατρέχοντας το αρχαίο Πάτελι και τις όχθες της Βεγορίτιδας ουσιαστικά θα δείξουν στους θεατές τα μέρη στα οποία παράγεται το ξινόμαυρο κρασί της περιοχής, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν και... αφειδώς. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και μια πρώτη παρουσίαση -του χρόνου θα γίνει η ολοκληρωμένη- των ευρημάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών στις όχθες της Βεγορίτιδας και στα πρανή του Καϊμακτσαλάν, που κρύβουν τα μεγάλα μυστικά των λιμναίων οικισμών και της Πρωτομακεδονίας.

από την εφημερίδα "Μακεδονία

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011 20:01