Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 14:35

Επεσε η αυλαία στις εκδηλώσεις των Πρεσπών- Μάγεψε ο Στ. Κραουνάκης στον Αγ. Αχίλλειο

kraoynak1Αποστολή Σ. Κουταβάς

 

Ακόμη και φέτος στην καρδιά της μεγάλης λιτότητας με τα περισσότερα περιφερειακά φεστιβάλ της χώρας να ματαιώνονται στις Πρέσπες ο Γ. Λιάνης απέδειξε ότι μπορεί να οργανώνει τις εκδηλώσεις ακόμη και με μηδαμινή χρηματοδότηση από το κράτος. Μπορεί οι φετινές εκδηλώσεις να μην είχprespkraoyαν την αίγλη και τους προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών συνεχίζουν όμως με συνέπεια και σταθερότητα να επενδύουν στις ωραίες ιδέες και φυσικά στην ποιότητα.

kraoynak

Απο τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη

Φέτος οι διοργανωτές τίμησαν δυο στυλοβάτες των ελληνικών γραμμάτων τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Οδυσσέα Ελύτη.

Ένα ποιητικό ταξίδι από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη για τους τυχερούς που βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο μοντέρνας Τέχνης της Φλώρινας την Παρασκευή 26 Αυγούστου. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενώσει με μια αριστοτεχνική γέφυρα τα δύο μαγικά πρόσωπα της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Δημήτρης Μαρωνίτης που έχει ασχοληθεί για περισσότερο από 20 χρόνια με το έργο του Οδυσσέα Ελύτη διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα "Μαρία Νεφέλη". Ο ηθοποιός και βουλευτής Κώστας Καζάκος μαζί με τον σκηνοθέτη Κώστα Τσιάνο διάβασαν Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Ενώ ο ποιητής Γιώργος Χρονάς διάβασε αποσπάσματα από τα τελευταία ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, "Δυτικά της λύπης", "Τα ελεγεία της Οξώπετρας" και "Εκ του πλησίον". Στο κατανυκτικό κλίμα της βραδιάς συνέβαλε η σκηνοθετική σφραγίδα της Σοφίας Σπυράτου.


Η απουσία πολιτικών προσώπων

Φέτος οι επίσημοι δεν υπήρχαν πουθενά. Πολιτικά πρόσωπα είτε από την κυβέρνηση είτε από το χώρο της αντιπολίτευσης ήταν απόντα. Ακόμη και η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Ντόρα Μπακογιάννη - έχει παραβρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν στις εκδηλώσεις των Πρεσπών- που περιοδεύει αυτές τις kraoynημέρες στην δυτική Μακεδονία δεν πέρασε από τον Αγ. Αχίλλειο. Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί υποχρεώνουν τους πολιτικούς να αλλάζουν τις συνήθειες τους και τις δημόσιες εμφανίσεις τους.
Ο ηθοποιός και βουλευτής Κ. Καζάκος με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. ΖερβόΟ Γιώργος Λιάνης τόνισε ότι ''οι φετινές "Πρέσπες" είναι οι πιο λιτές στην ιστορία του θεσμού. Θα παραμείνουν όμως σπουδαίες γιατί σημαντικοί έλληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, θέλησαν εθελοντικά από μόνοι τους να μοιράσουν το δικό τους 'αντίδωρο' από το περίσσεμα της ψυχής τους''.

Το περισσότερο χειροκρότημα του κόσμου την δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στον Αγ. Αχίλλειο εισέπραξε ο Γ. Λιάνης, όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης έκανε αναφορές στο πρόσωπο του την επιλογή ανεξαρτητοποίησης από το κυβερνών κόμμα και την προσωπική φιλία που τους συνδέει από τα παλιά. Ο κόσμος χειροκρότησε την παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ Α. ΖΕΡΒΟΥ αλλά και το αίτημα του δημάρχου Πρεσπών προς τον περιφερειάρχη Γ. Δακή για την κατασκευή του δρόμου που συνδέει την Φλώρινα με τις Πρέσπες.


Ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Αγ. Αχίλλειο

Το πρόσωπο της βραδιάς ήταν φυσικά ο Σταμάτης Κραουνάκης που με τα αστεία του το σαρκαστικό του λόγο, την ανατρεπτική εμφάνιση του χωρίς ίχνος καθωσπρεπισμού ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους και κράτησε αμείωτο το κέφι 3000 επισκεπτών που είχαν κατασκηνώσει στις πλαγιές τοο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβόςυ Αγ. Αχιλλείου. Η λιτότητα των φετινών εκδηλώσεων ήταν εμφανής ακόμη και στο τεχνικό μέρος της συναυλίας αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Σταμάτη Κραουνάκη στο one man show που παρουσίασε και κράτησε δυόμιση ώρες να παρασύρει μαζί του τους χιλάδες επισκέπτες του Αγ. Αχιλλείου. Μαζί του ερμήνευσε παλιά και νέα τραγούδια του συνθέτη η Αργυρώ Καπαρού.
Πρέσπες και Αγ. Αχίλλειος δεν γίνεται χωρίς χάλκινα. Έτσι προς το τέλος της συναυλίας εμφανίστηκαν και τα χάλκινα της Γουμένισας απογειώνοντας το κέφι και το χορό.

Ο περιφερειάρχης Γ. Δακής τα λέει με τον Γ. Λιάνη

Στη λίμνη Βεγορίτιδα


Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στην λίμνη Βεγορίτιδα στις 11 ή 12 Σεπτεμβρίου. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Η ολυμπιονίκης Β. ΠατουλίδουΠαναγιώτης Καλατζόπουλος, και η "Ορχήστρα του δρόμου" κ.ά. θα δώσουν έναν διονυσιακό τόνο στο πρόγραμμά τους. Διατρέχοντας το αρχαίο Πάτελι και τις όχθες της Βεγορίτιδας θα δείξουν στους θεατές τα μέρη στα οποία παράγεται το ξινόμαυρο κρασί της περιοχής, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν και... αφειδώς. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει η πρώτη παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στις όχθες της Βεγορίτιδας που κρύβουν τα μεγάλα μυστικά των λιμναίων οικισμών και της Πρωτομακεδονίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 20:53