Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022 09:42

Ο Στέλιος Χλιαράς στον νεο Καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: ".. να επανορίσετε τη σημασία που έχει μια δημοτική επαγγελματική σκηνή στην πόλη και την περιφέρειά μας.."

Δημοσιεύω την επιστολή που έστειλα χθες στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, κ. Λευτέρης Πλασκοβίτης , μετά την πρόσκλησή του στην αποψινή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Δηπεθε Κοζανης :
κ. Πλασκοβίτη αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ μια δραστήρια και δημιουργική θητεία.
Αντιπαρέρχομαι την καλοκαιρινή μας αντιπαράθεση, στην οποία σκοπίμως θεωρώ μας ενέπλεξε ο κ. Κέφαλος παραφράζοντας τα λόγια της εισήγησής μου στην Κοινότητα Κοζάνης, και εισέρχομαι στην ουσία αυτής της επιστολής.
Αρχικά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη συνάντηση της Τετάρτης 7/12, στην οποία δυστυχώς δεν μπορώ να παρευρεθώ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι έρχεστε με διάθεση να αφουγκραστείτε τους ανθρώπους του τόπου και μαζί να στοχοθετήσετε το αύριο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Κατά την ταπεινή μου άποψη το πρόβλημα που πιθανότατα θα συναντήσετε μεταξύ των ανθρώπων που έχετε καλέσει, είναι οι εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για τη λειτουργία του θεάτρου, αντιλήψεις που -απόλυτα δικαιολογημένα- ο καθένας έχει, μιας και έρχεται από διαφορετικούς χώρους με διαφορετικές καταβολές, διαφορετική οπτική για το τι σημαίνει Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει επαγγελματικό / ερασιτεχνικό θέατρο, διαφορετική εικόνα για τα όρια που διαχωρίζουν ή τέμνουν αυτά τα δύο, ειδικά όταν πρόκειται για μια δημοτική σκηνή που εποπτεύεται από έναν κρατικό φορέα, το υπουργείο Πολιτισμού, και έχει από ιδρύσεως συγκεκριμένη πολιτιστική αποστολή.
Το μόνο που δεν είναι δικαιολογημένο είναι ένα ιδιοκτησιακό καθεστώς που δυστυχώς, έχει εγκαθιδρυθεί με την πάροδο των ετών, και μετά από την ετσιθελική εμπλοκή μικρής μερίδας ανθρώπων της τοπικης κοινωνίας, που το μόνο που τελικά κατάφεραν είναι να βλάψουν τον κορυφαίο φορέα πολιτισμού της περιοχής μας.
Αν καταφέρετε να θέσετε τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές στη διάρκεια της θητείας σας, και να επανορίσετε τη σημασία που έχει μια δημοτική επαγγελματική σκηνή στην πόλη και την περιφέρειά μας, προστατεύοντας παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα ολόκληρων κλάδων, στηρίζοντας ταυτόχρονα σε εκπαιδευτικό και τεχνικό επίπεδο τις ερασιτεχνικές ομάδες, αυτό από μόνο του θα είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Είμαι βέβαιος ότι είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για αυτά τα θέματα καθώς υπήρξατε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗ - HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - Hellenic Actors Union , και ότι θα αποκαταστήσετε αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται κεκτημένα το 2022, αλλά δυστυχώς δεν είναι.
Θα ήθελα παράλληλα να σας γνωστοποιήσω ότι, ήδη από την άνοιξη του 2020, όταν εμφανίστηκε το κίνημα Support Art Workers, στην Κοζάνη συνασπίστηκαμε περισσότεροι από 25 επαγγελματίες ηθοποιοί και σκηνοθέτες, ζητώντας ακρόαση (όχι θεατρική ακρόαση) από το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά το μόνο που εισπράξαμε ήταν απαξίωση, παραγκωνισμός και αδιαφορία.
Αδιαφορία σε μια περίοδο που το επάγγελμά μας μάτωσε, που τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊου μας άφησαν χωρίς εργασία, που, ειδικά τότε, χρειαζόμασταν όσο ποτέ τη στήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της πόλης μας, όπως είναι άλλωστε και ο ιδρυτικός σκοπός του.
Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, ούτε καν οι αυτόβουλες υποσχέσεις του ίδιου του προέδρου περί 50% ποσόστωσης σε όλες τις παραγωγές από το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Μια αντίληψη με την οποία προσωπικά διαφωνώ, καθώς πιστεύω μεν στη συμμετοχή ντόπιων επαγγελματιών καλλιτεχνών στις παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά με καλλιτεχνικά κριτήρια, και ανοιχτή ποσόστωση που θα ορίζεται κυρίως από την πίστη ότι στους καλλιτέχνες που επέλεξαν να ζουν εκτός του κέντρου οφείλουμε ίσες ευκαιρίες αναδείξης και εργασίας στην περιφέρεια. Για αυτό άλλωστε δεν έχουν δημιουργηθεί τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τη Μελίνα Μερκούρη; Αυτό δεν ήταν το όραμά της, κοινό όραμα όλων για πολιτιστική αποκέντρωση;
Η πόλη μας έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια δεκάδες επαγγελματίες καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, κ.α. Αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη να συμβεί είναι η δημιουργία ενός μητρώου επαγγελματιών καλλιτεχνών που ζουν ή κατάγονται από την Κοζάνη, και φυσικά ένας δίαυλος επικοινωνίας με όλες και όλους. Σε ένα εξιδανικευμένο, αλλά όχι μακρινό, σύμπαν, η δημιουργία μιας κολλεκτίβας καλλιτεχνών στην πόλη, που θα αποτελούν έναν πυρήνα εργατών της τέχνης, αξιοποιήσιμο σε διαφόρων ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει θεωρώ ως ένας μοχλός ώθησης για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά και τη συνολική πολιτιστική εικόνα του Δήμου Κοζάνης εν γένει.
Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνος και πολλές ζυμώσεις. Κυρίως όμως χρειάζεται ανοιχτές διαδικασίες, κατ' ιδίαν επαφές με το καλλιτεχνικό δυναμικό, ακροάσεις για το σύνολο των παραγώγων, και φυσικά, σαν ένα πρώτο βήμα, κινήσεις όπως το open call που πραγματοποιείτε, δίνοντας την δυνατότητα να εκφράσει ο καθένας τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.
Ειμαι βέβαιος ότι όλες και όλοι όσοι ανταποκριθούν στον κάλεσμα σας ενδιαφερόμαστε για την ευημερία και την ανάπτυξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπως ανέφερε και η πρόσκλησή σας. Η μεγάλη πρόκληση είναι στο δικό σας χέρι για το πώς θα συγκεράστε όλες τις προτάσεις και ιδέες που θα αναπτυχθούν, και κυρίως πως θα κατορθώσετε να πετύχει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μια εξωστρεφή πορεία με έμφαση στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, συνδιάζοντας την υψηλή αισθητική με την ευληπτότητα, την προσβασιμότητα στη τέχνη για όλες και όλους χωρίς περιορισμούς, τις διαχωριστικές γραμμές με τη συνένωση δυνάμεων.
Τον θέατρο είναι κοινωνικό αγαθό, απόλυτα αναγκαίο για κάθε άνθρωπο, όπως είναι η τροφή και το νερό.
Ας το απολαύσουμε εις υγείαν...
Με εκτίμηση,
Χλιαράς Στέλιος
Ηθοποιός - Σκηνοθέτης
Απόφοιτος Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου