Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 12:11

Το ΠΔΜ πρωτοστατεί στην διάσωση των Μεσαιωνικών κάστρων της χώρας

pdmprotokoloΥπογράφηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011, στο Κτήριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε η κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου, αναπλ. Καθηγήτρια του Π.Δ.Μ.

Την Ένωση Ελληνικών Πόλεων με μεσαιωνικά κάστρα εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Σάββας Διακοσταματίου και ο Διευθυντής Νικόλαος Δεληβοριάς. Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Παναγιώτης Αγνιάδης.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε στην υπογραφή του παραπάνω πρωτοκόλλου συνεργασίας λαμβάνοντας υπόψη ότι το Εθνικό Πολιτισμικό Απόθεμα αποτελεί υπερκλαδικό αναπτυξιακό μέσο και βασικό πυλώνα περιφερειακής αειφόρου ανάπτυξης, και συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την οικονομική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος. Βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι η δημιουργική αξιοποίηση του υλικού και άυλου τοπικού πολιτισμικού αποθέματος και η σύνδεσή του με το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν (ανάπτυξη θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού) καθώς και την τοπική παραγωγή (γεωργία, τρόφιμα, ποτά, ένδυση κ.α.).
Ηpanepistimio σύμπραξη των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών με τους Παραγωγικούς και Ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν με την τεχνογνωσία και εμπειρία τους στην άρτια επίτευξη των στόχων ενός κοινού αναπτυξιακού σχεδιασμού, αποτελεί εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση επιτυχίας.
Το Πρωτόκολλο στοχεύει στη συνεργασία εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, των παραγωγικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ανάδειξη, προβολή και δημιουργική αξιοποίηση της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου, αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή διάσταση του εθνικού πολιτιστικού αποθέματος και τη συμβολή του στην αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη, μέσα από τις εξής δράσεις:
1. Θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων
Θεσμοθέτηση τακτικής συνάντησης συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για την αποτελεσματική υλοποίηση των κοινών στόχων.
2. Ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σχεδιασμός και υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων από τους συμβαλλόμενους φορείς για την ανάδειξη, προβολή και δημιουργική αξιοποίηση της Μεσαιωνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας:
• Δημιουργία τουριστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας,
• Προώθηση και προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων,
• Βελτίωση της προσπελασιμότητας των μνημείων,
• Βελτίωση της τουριστικής πληροφόρησης,
• Σύνδεση των κλασικών στοιχείων της τουριστικής κατανάλωσης (καταλύματα, εστίαση, μεταφορές, αγορές) με τα μνημεία,
• Σύνδεση των επιχειρήσεων με το τοπικό πολιτισμικό απόθεμα.
3. Ενημέρωση και Κατάρτιση
Υλοποίηση προγράμματος διάδοσης των σκοπών της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα και η συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δια βίου μάθησης επαγγελματιών σε θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας.

\

Γραμματεία Προέδρου Δ.Ε.
Κοζάνη 10-10-2011

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011 12:33