Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 07:30

Mad Men- τηλεοπτική σειρά | γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Η σειρά θρύλος με 5 Χρυσές Σφαίρες στην Cosmote TV

Την ηθική μιας κοινωνίας δεν θα την ανακαλύψει κάποιος ούτε μελετώντας τις αντιδράσεις της, ούτε ταξινομώντας τα καταναλωτικά της πρότυπα, ούτε σταθμίζοντας τις συμπεριφορές της και πολύ περισσότερο δεν θα

αναλύσει κάποιος την ηθική μιας κοινωνίας ελέγχοντας με ποια ιδεολογία συντάσσεται και ποιους  κομματικούς σχηματισμούς  συμπαθεί. Για να μετρήσει κάποιος την ηθική μιας κοινωνίας πρέπει να στρωθεί αναπαυτικά σε μια γωνιά, σε μια πλατεία ή κάτω από ένα σκιερό δένδρο και να εξετάσει τις ανάγκες της. Με μιας θα αναδυθεί από τα βάθη του ερωτήματος και τoν βυθό των αναγκών, η ηθική εξεταζόμενου συνόλου. Εκεί στηρίζεται κι όλο το οικοδόμημα της διαφήμισης γιατί όπως έλεγε ο Ρολάν Μπαρτ «Όλες οι διαφημίσεις των καλλυντικών βασίζονται σε ένα είδος επικής αναπαράστασης του ενδόμυχου».

Η ιστορία του Mad Men αναπτύσσεται από τον Μάρτιο του 1960 έως τον Νοέμβριο του 1970 και ακολουθεί κατά πόδας τον ελκυστικό Ντν Ντέιπες ο οποίος είναι διευθυντής μιας μεγάλης  εταιρείας στον δύσκολο και εξόχως  αστραφτερό και ανταγωνιστικό κόσμο της διαφήμισης στη Νέα Υόρκη. 

Το πρώτο επεισόδιο του Mad Men  προβλήθηκε στις 19 Ιουλίου 2007, παρουσιάζοντας τον κόσμο σε μια γκαλερί με γοητευτικούς απατεώνες. Ο Tζον Χαμ ως Ντον Ντρέιπερ, ο λιποτάκτης του κορεάτικου πόλεμου που έκλεψε τη στρατιωτική ταυτότητα ενός νεκρού αξιωματικού και επινόησε μια νέα ζωή για τον εαυτό του, ως διαφημιστής της Madison Avenue και εμφανίζεται πια ως  ο όμορφος και ταλαντούχος δημιουργικός διευθυντής του διαφημιστικού πρακτορείου της Νέας Υόρκης Sterling Cooper. Ο ήρωας της σειράς ζει το Αμερικάνικο Όνειρο, τα έχει όλα: μία όμορφη γυναίκα, ένα ονειρικό σπίτι και μία πολύ καλή δουλειά. Ο Τζον Σλάτερι ως  Ρότζερ Στέρλιγκ, ο γκριζομάλλης απατεώνας που εισάγει τον Ντον στα κόλπα. Η Ελίζαμπεθ Μος  ως Πέγκι Ολσον, η άτολμη γραμματέας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανεβεί στην επιχείρηση, ένας από τους λίγους θετικούς χαρακτήρες που θα τα καταφέρουν χωρίς να πατήσει επί πτωμάτων, η γραμματέας εξελίσσεται σε μια από τις πιο επιτυχημένες διαφημίστριες της Νέας Υόρκης. Η Χριστίνα Χέντριξ  ως Τζόαν Χάρις, η σεξοβόμβα που οδηγείται από οργή και εκδίκηση και δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο διάβα της, τη Τζένουαρι Τζόουνς ως Μπέτι Ντρέιπερ,  γυναίκα του Τζον η οποία υποδύεται την χαρακτηριστική νοικοκυρά της εποχής και ανέχεται  κάθε παρασπονδία του άνδρα της.

Τη σειρά εμπνεύστηκε και  δημιούργησε ο Μάθιου Γουάινερ , ο οποίος στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σεναριογράφος και παραγωγός σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, με πιο γνωστή το The Sopranos. 

Όλη η πλοκή και η ανέλιξη της ιστορίας  αναπτύσσεται γύρω από τον Ντον Ντρέιπερ, ο οποίος αλληλεπιδρά με όλους τους χαρακτήρες της σειράς  και τους δίνει την ευκαιρία να εξελιχθούν στην ιστορία, να ολοκληρωθούν σαν χαρακτήρες και να φτάσουν μέχρι εκεί που μπορούν ή η σχέση τους με τον Ντον Ντρέιπερ τους το επιτρέπει.

Το «Mad Men» έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μια σειρά για να σαγηνεύσει τους τηλεθεατές και να τους κρατήσει συντροφιά για όσο διάστημα προβάλλεται. Έχει πυκνές και δυναμικές ιστορίες,   γοητευτικούς πρωταγωνιστές, πιστή αναπαράσταση της εποχής, πειστικούς χαρακτήρες, έντονη πλοκή, ανατροπές και δαιμονιώδεις διαπλοκές, σπιρτόζικους διαλόγους, κοφτερό χιούμορ, σχέσεις που δοκιμάζονται συνεχώς, συμμαχίες που ανατρέπονται ανελλιπώς, προδοσίες, έρωτες, απιστίες και βέβαια σεξ. 

Κάθε χαρακτήρας της σειράς  Mad Men είναι φορτωμένος με τις αντιλήψεις, τις συμπεριφορές και τα πρότυπα της δεκαετίας που αναπτύσσεται η σειρά και τις μεταφέρει στο θεατή με ευκρίνεια και πειστικότητα. Η σειρά πραγματεύεται τη μετάβαση από τη δεκαετία του ’60 σ’ αυτή του ’70 και στη διαδρομή σπάνε διάφορα στερεότυπα, συντηρητισμοί και συμπεριφορές. Ξανακοιτώντας τη σειρά και χάριν της πιστής αναπαραστάσεως, θα διαπιστώσουμε αβίαστα τα λόγια του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος». 

Στο οπτικό πεδίο της σειράς βρίσκονται πολλά και  κοινωνικά θέματα όπως η θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία, τα πολιτικά δικαιώματα και η χειραφέτηση των ανθρώπων, το εργασιακό πλαίσιο, ο αυτοπροσδιορισμός του ατόμου και η αναζήτηση της ταυτότητάς του. Το αδυσώπητο κυνήγι του πλούτου, το ακραίο πρόσωπο του ανταγωνισμού και της επιτυχίας, τα ζητήματα του ρατσισμού και του σεξισμού, η αδρή περιγραφή του γυαλιστερού κόσμου της διαφήμισης, το  σκοτεινό αδιέξοδο του αλκοολισμού, είναι κάποια ακόμα θέματα που απασχολούν την επιτυχημένη σειρά. Το Mad Men χωρίς να είναι σειρά αστυνομικού μυστηρίου, κάθε επεισόδιο αναπτύσσεται τυλιγμένο σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, η οποία καθηλώνει τον θεατή, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον μαγευτικό κόσμο της διαφήμισης, όπως έλεγε και Αμερικανός θεωρητικός διαφήμισης Jef I. Richards  «Δημιουργικότητα χωρίς στρατηγική ονομάζεται «τέχνη». Δημιουργικότητα με στρατηγική ονομάζεται «διαφήμιση» και εδώ δεν έχει αφεθεί τίποτα στην τύχη του, όλα είναι μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια δουλεμένα και επεξεργασμένα στην εντέλεια.

Περιγράφεται και αναπτύσσεται στη σειρά  Mad Men η ρουτίνα στην τεράστια Μητρόπολη, με μικρά καθημερινά γεγονότα που  λαμβάνουν χώρα, ενώ ταυτόχρονα το κάθε επεισόδιο λειτουργεί σαν ντοκουμέντο της αμερικανικής καπιταλιστικής ζωής των 60’s. Δεν ξεφεύγουν  βέβαια από το οπτικό πεδίο της σειράς τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα τα οποία συντάραξαν την αμερικάνικη κοινωνία και την παγκόσμια κοινότητα. Τέτοια ήταν η συμμετοχή της Αμερικής στους πολέμους της Άπω Ανατολής, οι δολοφονίες του Τζών Κένεντι και του Μάρτιν Λούθηρ Κινγκ, ο θάνατος της Μέριλιν, η πυραυλική κρίση στην Κούβα, οι  Beatles και η απογείωση του αμερικάνικου ονείρου. Αλλά όλο το χωροχρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι ιστορίες του Mad Men  είναι πλούσιο και δυναμικό και διασχίζει διαγώνια όλη τη σειρά δίνοντας στοιχεία, σχόλια και πληροφορίες για την αμερικάνικη και παγκόσμια ιστορία.

 

Το  Mad Men είναι μία σειρά εποχής αμερικάνικης παραγωγής με δημιουργό τον Matthew Weiner και εταιρεία παραγωγής την Lionsgate Television. Η σειρά κέρδισε 5 Χρυσές Σφαίρες και είναι εκείνη που ανέδειξε τον Jon Hamm, ο οποίος χάρη στη σειρά κέρδισε 2 φορές τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η σειρά αναπτύσσεται σε 7 σεζόν και συνολικά 92 επεισόδια. Η Cosmote TV ήρθε με μία μεγάλη έκπληξη τον Απρίλιο, αφού στο οπλοστάσιο της πρόσθεσε την θρυλική σειρά Mad Men. Την σειρά που έχει κερδίσει πολύ καλές κριτικές και θεωρείται μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Η σειρά σε λίγο θα είναι διαθέσιμη στο Cosmote TV για ατελείωτο binge-watching.

 

Με αιχμή του δόρατος τον Ντον Ντρέιπερ, ο οποίος μαγεύει όλους όσους βρίσκονται δίπλα του ή στην ακτίνα δράσης του, η σειρά Mad Men προσεγμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια σαγηνεύει τον κοινό με την πιστή αναπαράσταση της εποχής, το ενδιαφέρον σενάριο, την προσεγμένη παραγωγή και την ευρηματική σκηνοθετική προσέγγιση.  

Η σειρά, μετ’ επιτάσεως, μας θυμίζει ότι το παρελθόν είναι μια άγνωστη επαρχία που όταν για λίγο την κατοικήσουμε, νομίζουμε ότι πάντα ζούσαμε εντός της, το παρελθόν είναι μια άγνωστη γλώσσα, της οποίας όταν μάθουμε τα βασικά, γίνεται ξαφνικά η μητρική μας, της οποίας γνωρίζουμε όλα τα μυστικά και κάθε δυσκολία της.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 07:33