Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 09:50

"Oι Αντίπαλοι" - ταινία | γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Στα γήπεδα της επιθυμίας

Ο έρωτας που έχασε το μυστηριακό, το αμαρτωλό, το αβάσταχτο μαρτύριο που σκίζει τις ψυχές

των ανθρώπων μοιάζει με τον έκπτωτο άγγελο όλοι θα τον θυμούνται για τη βαθιά και βαριά πτώση του και όχι για τις φρενιασμένες πτήσεις του, γιατί ο έρωτας είναι σκοπός, αρχή, μέση και τέλος κάθε άρρυθμου και μπαρουτοκαπνισμένου βίου.

Στην καρδιά της ταινίας «Οι Αντίπαλοι» βρίσκεται ένα αθλητικό ερωτικό τρίγωνο, που πάλλεται από την επιθυμία, τη λαχτάρα και την αδυσώπητη έλξη της μοίρας. Η Ζεντάγια υποδύεται μια εξαιρετική και φιλόδοξη παίκτρια του τένις την Τάσι Ντάνκαν, που για λόγους πέρα από τη θέλησή της και έναν δύσκολο τραυματισμό, έχει περιοριστεί στο να προπονεί τον σύζυγό της (Μάικ Φέιστ).  Η ζωή της ηρωίδας μας παίρνει απροσδόκητη τροπή όταν βρίσκεται μπλεγμένη σε έναν ιστό πάθους και αντιπαλότητας. Μετά από απρόσμενες και διαδοχικές ήττες ο σύζυγος της θα αντιμετωπίσει ως αντίπαλο τον παιδικό του φίλο και πρώην ερωτικό σύντροφο της γυναίκας και προπονήτριας του. Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς το ερωτικό τρίγωνο που σχηματίζεται δημιουργεί αναπάντεχες καταστάσεις και επεισόδια. Η Ζεντάγια είναι το κεντρικό πρόσωπο του τριγώνου υποδυόμενη έναν χαρακτήρα που κινείται στη λεπτή ισορροπία μεταξύ φιλοδοξίας και στοργής.  Απέναντι βρίσκεται ο Μάικ Φέιστ, ο οποίος υποδύεται τον σύζυγο και προστατευόμενο της και προσθέτει επίπεδα πολυπλοκότητας στην αφήγηση. Ο Φέιστ παλεύει με το βάρος των προσδοκιών και το βάρος των απογοητεύσεων του παρελθόντος, καθώς αγωνίζεται να ανακτήσει την παλιά του δόξα. Το ταξίδι του δεν είναι απλώς ένα ταξίδι αθλητικής επιδεξιότητας, αλλά μια βαθιά εξερεύνηση της ταυτότητας και της αυτογνωσίας, καθώς αντιμετωπίζει τους δαίμονες του παρελθόντος του και έρχεται αντιμέτωπος με το αβέβαιο μέλλον που βρίσκεται μπροστά του.

Εκεί ανάμεσα εισβάλει  ο Τζος Ο'Κόνορ, του οποίου η απεικόνιση του παιδικού φίλου και ρομαντικού αντιπάλου του προσθέτει μια δελεαστική ανατροπή στην ιστορία. Ως πρώην εραστής  της Zεντάγια και καταλύτης της κεντρικής σύγκρουσης της ταινίας, ο Τζος Ο'Κόνορ  προσδίδει στην αφήγηση μια αίσθηση έντασης και έντονης ανατροπής που ωθεί την ιστορία προς τα εμπρός. Η άφιξη του χαρακτήρα του πυροδοτεί μια σπίθα επιθυμίας και λαχτάρας, θέτοντας σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές όλων των εμπλεκομένων.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με φόντο τον κόσμο του επαγγελματικού τένις, όπου κάθε αγώνας είναι μια μάχη και κάθε νίκη ένας θρίαμβος, οι χαρακτήρες διασχίζουν το ύπουλο έδαφος της αγάπης και της φιλοδοξίας με την ίδια χάρη και τόλμη, σε έναν κόσμο όπου το πάθος και η αντιπαλότητα συγκρούονται σε έναν εκπληκτικό χορό επιθυμίας και απόγνωσης, εξ άλλου όπως έγραψε και ο Ευριπίδης «Ο έρωτας στις δυσκολίες είναι εφευρετικότατος».

Καθώς το ερωτικό τρίγωνο ξετυλίγεται, κάθε χαρακτήρας αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τις δικές του επιθυμίες και τα κίνητρά του, παλεύοντας με τον μπερδεμένο ιστό συναισθημάτων που τους συνδέει. Αυτό που ξεκινά ως μια απλή ιστορία αγάπης και ανταγωνισμού εξελίσσεται σε μια λεπτή εξερεύνηση της ανθρώπινης επιθυμίας, όπου τα όρια μεταξύ φιλίας και ρομαντισμού θολώνουν και η γραμμή μεταξύ νίκης και ήττας χάνεται στο σκοτάδι. 

Στο τέλος, δεν είναι η έκβαση των αγώνων που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, αλλά το ταξίδι αυτογνωσίας και λύτρωσης που κάνει κάθε χαρακτήρας στην πορεία. Μέσα από τον θρίαμβο και την τραγωδία, τη θλίψη και την ελπίδα,  «οι Αντίπαλοι» υπογραμμίζουν τη δύναμη της αγάπης,  η οποία ξεπερνά τα όρια και ενώνει τις ψυχές με τρόπους που δεν πίστευαν ποτέ ότι είναι δυνατοί. 

Στο τελευταίο κινηματογραφικό εγχείρημα του Λούκα Γκουαντανίνο ("Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου", "Bones and All"), το οποίο στηρίζεται στο εξαιρετικό σενάριο του Τζάστιν Κουρίτζκες, καλούμαστε με μια ανάσα, γεμάτη από  φλασμπάκ, να μπούμε στον ταραχώδη κόσμο της αγάπης, της φιλίας και του ανταγωνιστικού πνεύματος του επαγγελματικού αθλητισμού. Με άξονα τη μαγνητική παρουσία της Zεντάγια, η ταινία εξερευνά την πολυπλοκότητα των σχέσεων με φόντο τον κόσμο του τένις με τις υψηλές προσδοκίες. «Οι Αντίπαλοι» είναι μια ιστορία πάθους και φιλοδοξίας που διαπλέκεται με τα τρωτά, τα δαιδαλώδη και τα αναπάντεχα που συνοδεύουν τους αγώνες και τις ανθρώπινες σχέσεις. 

Η ερμηνεία της πάντα σέξι Zεντάγια, ως πρώην παιδί-θαύμα του τένις, που μεταμορφώθηκε σε προπονήτρια προσδίδει εύρος και ποιότητα στον χαρακτήρα, επιτρέποντας μας  να συμπάσχουμε με το ταξίδι της αυτογνωσίας και της συναισθηματικής αναστάτωσης. Η σχέση της με τους συμπρωταγωνιστές της Μάικ Φέιστ και Τζος Ο'Κόνορ είναι καθ’ όλα αρμονική, προσθέτοντας επίπεδα έντασης και ίντριγκας στην εξέλιξη της αφήγησης. Όπως δήλωσε ο Γκουαντανίνο, οι πρωταγωνιστές του  προετοιμάστηκαν για τους ρόλους τους κάνοντας επί τρεις μήνες εντατική προπόνηση με τον πρώην επαγγελματία τενίστα Μπραντ Γκίλμπερτ, ο οποίος κράτησε και τον ρόλο συμβούλου στην ταινία. Το  σάουντρακ υπογράφει το οσκαρικό δίδυμο των Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος.

Η σκηνοθεσία του Γκουαντανίνο εμποτίζει την ταινία με μια αίσθηση οικειότητας και αυθεντικότητας, αποτυπώνοντας την ένταση τόσο του αθλητικού στίβου όσο και των προσωπικών σχέσεων που βρίσκονται στο επίκεντρό του. Από τους γεμάτους αδρεναλίνη αγώνες στο γήπεδο μέχρι τις οικείες ευαίσθητες στιγμές  πίσω από κλειστές πόρτες, κάθε σκηνή είναι σχολαστικά σχεδιασμένη για να μας παρασύρει στους πιο εσωτερικούς αγώνες των ηρώων, τις επιθυμίες των χαρακτήρων και τελικά στην κοίτη ενός πλήρους αθλητικού καλογραμμένου μελοδράματος.

Οι ήρωες μας ξέρουν ότι μέσα στα γήπεδα της ζωής όπως και σ’ αυτά του έρωτα, πίσω από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια χτυπάει γοργά η καρδιά της  γνώσης και της ευχαρίστησης, εκεί που κόβονται τα πόδια από την ταραχή και την απόγνωση, εκεί χτυπά ο σφυγμός της πληρότητας, αρκεί να μπορεί κανείς να τον ακούσει.