Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 15:07

1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης

bienalearxitekto1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης

Αρχιτεκτονική και Πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη απο 18.01 -26.02.2012
Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

σε συνεργασία με το Goethe-Institut, σε συνεργασία με την Κίνηση των 5 Μουσείων, διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη την 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης, με θέμα "Αρχιτεκτονική και Πόλη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη". Το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός τίθεται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση θα συμμετέχουν 25 αρχιτεκτονικές σχολές από 19 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης: Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Σαράγιεβο, Λιουμπλιάνα, Τίρανα, Σόφια, Μπολόνια, Βενετία, Μπάρι, Βελιγράδι, Σκόπια, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Αθήνα, Βόλος, Πάτρα, Χανιά, Ξάνθη, και φυσικά Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση έχει ως στόχο τη συζήτηση για τον ρόλο των αρχιτεκτονικών σχολών στα ζητήματα αρχιτεκτονικής και πόλης και ιδιαίτερα σε θέματα του δημόσιου και του κοινωνικού χώρου, της πολιτισμικής διαφοράς, των πολιτικών της μετακίνησης και του περιβάλλοντος όπως αυτά εκδηλώνονται στις μητροπόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται το 2012, επετειακό έτος για την πόλη και παράλληλα εντάσσεται στις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ: "Θεσσαλονίκη 2012 Νοτιοανατολική Ευρώπη, Σταυροδρόμι Πολιτισμών".

Η έκθεση θα ανοίξει με ένα τριήμερο παρουσιάσεων και εκδηλώσεων, που θα ξεκινήσει με μια ανοιχτή συζήτηση, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 09:30 π.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσουν οι πρώτες παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου στις 17:00, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του αρχιτέκτονα Ηλία Ζέγγελη, με θέμα "Αστικές Παρεμβάσεις: Από το Δημόσιο στον Κοινό Χώρο".

Στη συνέχεια και ώρα 19.30, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης "Εξωτερικές Σχέσεις. Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία", στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μια παραγωγή του Ινστιτούτου Εξωτερικών Πολιτιστικών Σχέσεων (IFA) και του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων (BAK), που εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Οι παρουσιάσεις των 25 συμμετοχών, θα συνεχιστούν και τις δυο επόμενες ημέρες (19 και 20 Ιανουαρίου) και το τριήμερο θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου στις 20:00, στη Μονή Λαζαριστών, όπου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης του με τίτλο "Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη".

Περισσότερες πληροφορίες για την 1η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης καθώς και για το τριήμερο πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της έκθεσης: www.skgarch2012.eu
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους των 5 Μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Α.Π.Θ.) και θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 15:13