Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 19:13

Στα Μαστοροχώρια του Βοΐου με CUPRA FORMENTOR -Το οδοιπορικό του Νικου Λουπάκη

Κάπου ανάμεσα σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά θα ανακαλύψετε το όρος Βόιο – και μαζί του το βασίλειο της πέτρας. Του στοιχείου εκείνου που αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως σε ένα πανέμορφο τοπίο και διαμόρφωσε γενιές ολόκληρες μαστόρων που άφησαν πίσω τους τις θαυμαστές κατασκευές που σήμερα μπορούμε εμείς να απολαμβάνουμε ως αξιοθέατα.

Κείμενο και φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης

Στα όρια της Βόρειας Πίνδου, μεταξύ Μακεδονίας και Ηπείρου, σας περιμένει το Βόιο. Ένα βουνό που η μοίρα του είναι στενά δεμένη με την τέχνη της πέτρας και τους ανθρώπους που την κατείχαν: τους μαστόρους. Για αυτό και τα χωριά που φιλοξενεί στις πλαγιές του πήραν το όνομα Μαστοροχώρια.

Λιγότερο γνωστά από τα Μαστοροχώρια της Ηπείρου, που διόλου τυχαία βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, τα ιδιαίτερα αυτά χωριά του Βοΐου μπορούν να προσεγγιστούν είτε από τη μεριά της Κοζάνης είτε από τη μεριά των Γρεβενών είτε από την πλευρά της Καστοριάς και των Ιωαννίνων. Από όποια πλευρά πάντως και αν επιλέξει κανείς να εξερευνήσει τα Μαστοροχώρια, το βέβαιο είναι ότι θα βρεθεί σε ένα κατάφυτο τοπίο μοναδικής ομορφιάς, το οποίο στην εκπνοή του φθινοπώρου προσφέρει, προς τέρψιν των οφθαλμών, απίστευτες εναλλαγές χρωμάτων που συναγωνίζονται με τους ανάγλυφους σχηματισμούς των πετρωμάτων για το ποιος θα σε εντυπωσιάσει περισσότερο…

Καθ’ οδόν προς τη Χρυσαυγή

 

Στις εθνικές οδούς του παρελθόντος

Έχοντας υπόψη ότι τα πέτρινα γεφύρια αναδεικνύονται σήμερα ως σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μια περιήγηση σε ένα χώρο που έχει σημαδευτεί από την παρουσία των μαστόρων της πέτρας δεν μπορεί παρά να σε κάνει να αναζητήσεις τις πάντα όμορφες αυτές κατασκευές – που κάποτε αποτελούσαν τμήμα των εμπορικών «εθνικών οδών» της χώρας μας, των μονοπατιών δηλαδή εκείνων που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των αγαθών και τις μετακινήσεις των ανθρώπων.

Κάπως έτσι θα βρεθείς να κατηφορίζεις από το Τσοτύλι – την κωμόπολη των 1.000 και κάτι κατοίκων που συναντάς στο νοητό όριο των Μαστοροχωρίων – προς το γεφύρι του Ανθοχωρίου, που συχνά αναφέρεται και ως γεφύρι της Πραμόριτσας (καθώς είναι χτισμένο πάνω στον ποταμό Πραμόριτσα).

Το προσεκτικά επισκευασμένο-αναστηλωμένο και όμορφο τετράτοξο γεφύρι που δείχνει κυριολεκτικά σαν καινούριο, είναι το μεγαλύτερο σε μήκος της Μακεδονίας, 49 μέτρα, ενώ το πλάτος του φτάνει τα 2,7 μέτρα. Συνέδεε τα Γρεβενά με το Τσοτύλι και αποτελούσε πέρασμα για τα κοπάδια της Πίνδου που ξεχειμώνιαζαν στη Θεσσαλία. Λέγεται δε ότι κατασκευάστηκε πριν το 1770.

Το ιστορικό γυμνάσιο στο Τσοτύλι

Στο ίδιο το Τσοτύλι δεν παραλείπεις με τίποτα να επισκεφτείς το ιστορικό Γυμνάσιο-Οικοτροφείο που λειτουργούσε ήδη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, ένα εμβληματικό και όμορφο κτίριο, που οι τοπικές αρχές δεν παραλείπουν να διαφημίζουν στην είσοδο της πόλης.

ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΛΙΚ ΕΔΩ