Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 16:43

«Οι Ταξιδευτές της Ελπίδας» η νέα υπερσύχρονη μονάδα στήριξης και μόνιμης διαβίωσης ατόμων με Αυτισμό στην Κοζάνη. Οι "Κασμιρτζήδες" πρόσφεραν ενα βαν στο σύλλογο για την μεταφορά των παιδιών

Γράφτηκε από τον

Μια καινούργια μέρα ξημερώνει για τα άτομα με αυτισμό νοητική υστέρηση στην Κοζάνη, με αφορμή την επίσημη λειτουργία της δομής στήριξης που εγκαινιάστηκες σήμερα στον Άργιλο του Δήμου Κοζάνης. Πρόκειται για δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 1400μ2 όπου θα λειτουργεί, το κέντρο ημερήσιας φροντίδας

και δημιουργικής απασχόλησης και η υποστηριζόμενη διαβίωση τα των ατόμων με αυτισμό. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με Αυτισμό Κοζάνης Ελένη Παφύλη,  «το κέντρο ημερήσιας φροντίδας εξυπηρετεί 25 παιδιά ενώ η υποστηριζόμενη μονάδα διαβίωσης  σχεδιάζεται να  λειτουργήσει το 2018 κα θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 12 άτομα σε συνθήκες μόνιμης διαβίωσης και 4 άτομα για σύντομη παραμονή στον ξενώνα».   Στην δομή  στήριξης απασχολούνται 10 άτομα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως Ψυχολόγοι, Λογοθεραπευτές Ειδικοί παιδαγωγοί, γυμναστές Εργοθεραπευτες  και εφαρμόζονται προγράμματα που στοχεύουν στην εκπαίδευση, την φυσική αγωγή και στην αυτοεξυπηρέτησή των παιδιών καθώς και στην κοινωνική τους ένταξη.

 
Οι προσπάθειες για την δημιουργία της δομής ξεκίνησαν από τον Σύλλογο ατόμων με αυτισμό το 2007 με την παραχώρηση της γης από την δήμο Κοζάνης και χρειάσθηκαν δέκα χρόνια ενεργειών και πρωτοβουλιών για να ξεπεραστούν αρκετές  δυσκολίες ώστε να ενταχθεί το έργο να καταφέρει να είναι επιλέξιμο στα έργα του εσπα και  να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.  Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι για την ολοκλήρωση του έργου σε βάθος δεκαετίας εργάστηκαν με  ζήλο κα χωρίς διακρίσεις, δήμαρχοι βουλευτές, περιφερειάρχες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

«Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε εξ αρχής εκτός από την δημιουργία της δομής στήριξης  ήταν η κατασκευή της υποστηριζόμενης μονάδας διαβίωσης δηλαδή ένας ξενώνας που θα εξασφαλίζει στέγη στα άτομα με αυτισμό όταν εμείς οι γονείς δεν θα μπορούμε πλέον να τα στηρίζουμε η θα έχουμε φύγει από την ζωή», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Παφύλη και υπογράμμισε ότι ο στόχος του  συλλόγου που έχει και την ευθύνη λειτουργίας αυτής της δομής είναι «η διαβίωση και η καθημερινότητα των τα ατόμων  με αυτισμό να γίνεται σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον μακριά από κάθε απόχρωση ιδρυματοποίησης».

το βαν εννεα θέσεων προσφορα των κασσμιρζήδων στον Σύλλογο ατόμων με αυτισμό

Ο πρόεδρος του Σύλλογο για την διαφύλαξη του Κοζανίτικης παράδοσης ‘’Κασμιρτζήδις» Γιάννης Πλόσκας φανερά συγκινημένος παράδωσε στην Ελένη Παφύλη τα κλειδιά ενός βαν εννέα  θέσεων για την καθημερινή μεταφορά των παιδιών στο κέντρο. Όπως δήλωσε «η  δωρεά προέρχεται από  τα έσοδα των παραστάσεων   που δίνουμε στις αποκριές και από τις εισφορές των μελών μας για να στηρίξουμε το έργο που κάνει ο συλλογός σας.  

Το έργο της  Δομής στήριξης ατόμων με Αυτισμό κόστισε 4,3 εκ € και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Οι χώροι όπως γυμναστήρια αίθουσες χαλάρωσης Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας οι κοινόχρηστοι χώροι καθώς και ο ξενώνας διαβίωσης  φέρουν σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν  ενσωματωμένη την πιο σύγχρονη γνώση για την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό.  Παρόντες στα εγκαίνια του κέντρου ο πρώην υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης , οι πρώην δήμαρχοι Κοζάνης Κουκουλόπουλος και Μαλούτας,  καθώς εκπρόσωποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους. 

πηγη::ΑΠΕ ΜΠΕ |Σ. ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 16:51
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.