Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 09:13

Πιθανή η εγκατάσταση των δομών διετούς διάρκειας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε κτίριο της πρώην δημοτικής αστυνομίας στο Τσοτύλι - Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του vetonews

Γράφτηκε από τον
ο βουλευτης Θέμης Μουμουλίδης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Λυσσαρίδης ο βουλευτης Θέμης Μουμουλίδης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Λυσσαρίδης

του Σπύρου Κουταβα

Για το μέγεθος των εγκαταστάσεων της πρώην Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στο Τσοτύλι ενημερώθηκε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αντώνης Τουρλιδακης, συνοδευμένος από τον βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη και τον δήμαρχο Βοϊου Δημήτρη Λαμπρόπουλο, όπως τουλάχιστον αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το δήμο Βοϊου.   

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του vetonews υπάρχει ενδιαφέρον «να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της πρώην σχολής δημοτικής αστυνομίας, οι σπουδαστές απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που θα παρακολουθήσουν τους διετής κύκλους σπουδών που θα λειτουργήσουν εντός των ΑΕΙ»,  όπως έχει ήδη ανακοινώσει δυο φορές ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την επίσκεψη του στην Δυτική Μακεδονία. Οπως καταγράφτηκε στο ρεπορτάζ του vetonews στις 12 Ιουλίου 2017 ο κ. Γαβρόγλου κατά την επίσκεψη του στην  πρυτανεία του ΠΔΜ  «..κάλεσε το πανεπιστήμιο να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την λειτουργία των δομών διετούς διάρκειας  για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν εντός των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια  χρηματοδότησης για την λειτουργία τους και ότι στους αποφοίτους των διετών δομών θα παρέχονται  αναγνωρισμένοι τίτλοι  σπουδών σε όλη την Ευρώπη χωρίς την ανάγκη της επαγγελματικής πιστοποίησης σε διάφορους οργανισμούς». Λίγες ώρες αργότερα μιλώντας στο στρογγυλό τραπέζι των εργασιών του 1ου Αναπτυξιακού συνεδρίου δυτικής Μακεδονίας ο υπουργός Παιδείας ενώπιον δυο πρυτάνεων του ΠΔΜ και του ΤΕΙ μίλησε με πιο επίσημο τρόπο για «τις διετείς δομές που θα δημιουργηθούν μέσα στους κόλπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα λαμβάνουν αναγνωρισμένους τίτλους  σπουδών χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν, όπως συμβαίνει σήμερα, σε διάφορες δομές πιστοποίησης».

Την ιδέα της δημιουργίας δομών διετούς κατάρτισης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ αγκάλιασε χωρίς περιστροφές η διοίκηση του πανεπιστημίου, εν αντιθέσει με τους δισταγμούς και τις διαφωνίες που πρόβαλλε η διοίκηση και πολλοί καθηγητές του ΤΕΙ κατά την παρουσίαση της πρότασης μερικούς μήνες νωρίτερα από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Φλώρινα.

Το κτιριακό συγκρότημα της πρώην σχολής δημοτικής αστυνομίας είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο κτίριο, με αξιόμαχο εξοπλισμό, με φοιτητικές εστίες όπου μπορούν να μένουν οι σπουδαστές διετούς φοίτησης με δικές του αθλητικές εγκαταστάσεις και κλειστό γυμναστήριο. Πρόκειται για κτιριακή εγκατάσταση που μπορεί να εξυπηρετήσει με το παραπάνω και χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση την λειτουργία της δομής που επιθυμεί να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας και που θα λειτουργεί εντός του ΠΔΜ. Ο Κ. Γαβρόγλου έχει χει δηλώσει επανειλημμένως οτι υπάρχει χρηματοδότηση ενω απάντησε θετικά στο ερώτημα της δημιουργίας ειδικοτήτων για "τεχνίτες μάρμαρου και γούνας" εάν ερθει  συγκεκριμένη πρόταση. (ρεπορταζ 12 Ιουλιου 2017)

Φαίνεται ότι εκτός από την πρόθεση του υπουργείου υπάρχει και η πιεση πολιτικών παραγόντων και βουλευτών ώστε η κυβέρνηση να τρέξει τις εξαγγελίες της να παρουσιάσει χειροπιαστό έργο στην περιοχή της Κοζάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου τόσο κατά την διάρκεια των δύο επισκέψεών του στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, όσο και στις συναντήσεις του με τις πρυτανικές αρχές στην Αθήνα, διαπίστωσε ότι εκτός από την ύπαρξη ανεκμετάλλευτων υποδομών, υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από τις ακαδημαϊκές αρχές για  να τρέξει πιλοτικά και για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή η διετής δομή. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον από την περιφέρεια και ορισμένους δήμους για την στήριξη αυτού του εγχειρήματος.

Προωθητικό ρόλο στην γρηγορότερη υλοποίηση των σχεδίων του υπουργού έχει ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της βουλής και σε επιτροπές που χειρίζονται θέματα του υπουργείου Παιδείας και που ως φαίνεται έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Γαβρόγλου.

Είναι  πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα της σχολής του Τσοτυλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 09:53
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.