Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 18:07

Κοζάνη: Την μείωση της φορολογίας των οργανωμένων ομάδων παραγωγών ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα οι συνεταιρισμένοι αγρότες Βελβεντού

Γράφτηκε από τον

ρεπορταζ: ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξεπλάγη θετικά  ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο Βελβεντό, επισκεπτόμενος συνεταιρισμούς και πρότυπες αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας.  Η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι

αγροτοσυνεταιριστές κατά την είσοδό του του στις εγκαταστάσεις ενός εκ των σημαντικότερων συνεταιριστικών μονάδων σε όλη την χώρα του ΑΣΕΠΟΠ ήταν θερμή.

«Σας ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνατε» του είπε εργάτρια στην αλυσίδα της συσκευασίας του συνεταιρισμού, εκφράζοντας τη χαρά της για τον διαχωρισμό του δήμου Βελβεντού από τα Σέρβια που έγινε πρόσφατα με απόφαση της κυβέρνησης και ψηφίστηκε από την Εθνική αντιπροσωπεία. «Μην το λέτε δώρο, δεν ήταν δώρο. Ήταν δίκαιο και γι' αυτό το κάναμε πράξη», απάντησε ο πρωθυπουργός.  

Στην σύσκεψη που ακολούθησε ενημερώθηκε από τα στελέχη του συνεταιρισμού για την ιστορία του καθώς και για την συνεταιριστική ιδέα που ανθεί στο Βελβεντό από το 1917 με την λειτουργία της πρώτης αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης ενώ ο πρόεδρος Νίκος Κουτλιάμπας παρουσίασε  με στοιχεία από το επιχειρησιακό σχέδιο της μονάδας, τις επενδύσεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν, τις αγορές όπου διατίθενται τα προϊόντα που παράγει όπως νεκταρίνια και ροδάκινα -στις οποίες έχει «πατήσει πόδι» εδώ και πολλά χρόνια- αλλά και τις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει για την επόμενη τριετία.

Τα τελευταία έξι χρόνια ο ΑΣΕΠΟΠ επένδυσε κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων  ύψους 6,5 εκ € ενώ για την περίοδο 2019-21 έχει προγραμματίσει επενδύσεις 3,5 εκ €.  Όλα αυτά γίνονται την ίδια χρονική στιγμή που η ίδια συνεταιριστική μονάδα «τρέχει» με επιτυχία δυο ευρωπαϊκά προγράμματα για την παρουσία της σε αγορές όπως του Ντουμπάϊ  και της Σουηδίας ύψους 1,8 και 1,7 εκ € χωρίς βέβαια να υπάρχουν εκκρεμότητες η ελλείμματα στα ταμεία της επιχείρησης. Η οικονομική ευρωστία, οι καινοτόμες πρακτικές και η εξωστρέφεια της συνεταιριστικής επιχειρηματικής μονάδας σε ανταγωνιστικές αγορές, ενθουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην σύσκεψη τόνισε ότι «αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο που πρέπει να προωθήσουμε και να υιοθετήσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα».

Οι συνεταιριστές του Βελβεντού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να ολοκληρωθεί άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και της χώρας και αυτό το σχέδιο να κατατεθεί ως θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ένωση.  Όπως ανέφεραν το μέλλον της ελληνικής Γεωργίας περνά μέσα από την δημιουργία υγειών οργανωμένων ομάδων αγροτών η συνεταιρισμών και κάλεσαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων να προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών όπως στην μείωση της φορολογίας κατά 50% του τζίρου που γίνεται μέσα από οργανωμένες ομάδες παράγωγων η συνεταιρισμών.

Κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις  του υδροηλεκτρικού έργου που είναι η πρώτη αυτοδιαχειροζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε από τον ΤΟΕΒ Βελβεντού ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιώργο Φραγκουλάκη για την λειτουργία της μονάδας και το όφελος που προσφέρει στα μέλη του οργανισμού αφού με την ηλεκτρική ενέργεια που πουλά στην ΔΕΗ χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας των αρδευτικό εγκαταστάσεων. Η υδροηλεκτρική μονάδα είναι ισχύος 1,9 MW εγκαινιάστηκε και λειτουργεί κανονικά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι κάτοικοι ου Βελβεντού για συμβολικούς λόγους υποδέχθηκαν το Αλέξη Τσίπρα στα όρια του δήμου τους και στο σημείο όπου πριν από εννέα χρόνια ξεκίνησαν τις πρώτες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για κατάργηση του δήμου τους.

  Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου ενώ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη έφθασε στο Βελβεντό αργά το μεσημέρι.

ΠΗΓΗ:απε μπε

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 08:05
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.