Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 13:29

Η "δίκαιη" μετάβαση ανακοινώθηκε. "Ψίχουλα" για την δυτική Μακεδονία - Απο το 2023 έρχονται δύσκολες μέρες για την περιοχή

Γράφτηκε από τον
Οι βουλευτές της ΝΔ στην δυτικη Μακεδονία και ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης της Δυτικης Μακεδονίας που στήριξαν χωρίς καμία ένσταση η διαφωνία την πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής το 2023 Οι βουλευτές της ΝΔ στην δυτικη Μακεδονία και ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης της Δυτικης Μακεδονίας που στήριξαν χωρίς καμία ένσταση η διαφωνία την πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής το 2023

του Σπύρου Κουταβα

Η "Δίκαιη" μετάβαση για την δυτική Μακεδονία είναι πραγματικότητα. Ο Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ανακοινωσε τα χρηματα του Ταμείου δίκαιης Μετάβασης 7,5 δισ

για 41 Περιφέρρειες της ΕΕ καθώς και τα χρήματα απο μόχλευση πόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρήματα των Εθνικών ταμείων κάθε χώρας. Στην απόφαση τονίζεται ότι «για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι (τα κράτη μέλη) θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους. Συνδυαστικά, με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί χρηματοδότηση ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει περισσότερες επενδύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για κάθε ευρώ που θα λαμβάνει η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη από το ταμείο δίκαιης μετάβασης για να χρηματοδοτήσει μια δράση, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμεύει ποσά που της αναλογούν από τον κουμπαρά του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκό Κοινωνικού Ταμείου+ που να πηγαίνουν πάλι για τον ίδιο σκοπό. Πόσα θα είναι αυτά τα χρήματα; η απάντηση είναι ότι για 1 € θα πρέπει η Ελλάδα να δεσμεύει 6-7€ από τα παραπάνω Ταμεία που θα πηγαίνουν σε έργα και δράσεις της απολιγνιτοποίησης. Η ΕΕ υπολογίζει ότι με αυτήν την επιλεκτική αναδιανομή θα μπορέσει να μεταφέρει πόρους συνολικού ύψους από 30 έως 50 δις €.  Με λίγα λόγια η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να μεταφέρει πόρους από τα δυο παραπάνω αυτοτελή Ταμεία που θα τους χρησιμοποιούσε για άλλες δράσεις  προκειμένου να στηρίξει την απολιγνιτοποίηση της περιοχής.  

Επίσης ως αναφέρεται ο μηχανισμός του InvestEU  ως ειδικός πυλώνας για την χρηματοδότηση των επενδύσεων όπου φιλοδοξείτε να κινητοποιηθούν επενδύσεις ύψους έως και 45 δισ. ευρώ. Το InvestEU είναι ένας πυλώνας όπου συγκεντρώνονται δέκα έως 15 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για την διευκόλυνση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη. Με το τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις, στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας και των μεταφορών, φιλοδοξώντας οτι θα ωφελήσουν τις περιφέρειες και θα βοηθήσουν τις οικονομίες τους να βρουν νέες πηγές ανάπτυξης.

Επίσης ο μηχανισμός δανειοδότησης του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη στήριξη του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ. Προσοχή, ο μηχανισμός δεν μοιράζει χρήματα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στον δημόσιο τομέα, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις σε δίκτυα τηλεθέρμανσης και ανακαίνιση κτιρίων.

Όσοι καταλαβαίνουν ελάχιστα από διαχείριση τέτοιων πρότζεκτ και σύνθετων προγραμμάτων όπου η Ελλάδα πάντοτε παρουσίαζε μια υστέρηση, καταλαβαίνουν ότι για την δυτική Μακεδονία έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες. Να αναφέρουμε μόνο η περιφέρεια μας φιγουράρει στην προτελευταία θέση στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ. Με άξονα όλα τα παραπάνω την προγραμματική περίοδο που έχουμε μπροστά μας 2021-2027 και την προγραμματισμένη απολιγνιτοποίηση και σβήσιμο όλων των μονάδων και παύση κάθε δραστηριότητα το 2023 μπορούμε να εικάσουμε ότι θα είμαστε εντελώς γυμνοί απροετοίμαστοι και ευάλωτοι σε κάθε πρόκληση.

Έχοντας ως παράδειγμα το τι συνέβη στην Σαξονία όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάρρευση της λιγνίτης της βιομηχανίας το 1990, λαμβάνοντας υπ'οψιν ότι αναφερόμαστε στο Γερμανικό κράτος και την οικονομία που έλκει ολόκληρη της Ευρώπη, μπορούμε να εικάσουμε ότι έρχεται πείνα, φτώχεια, μείωση του πληθυσμού της και μετανάστευση μετά το 2023.

Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα παραπάνω και να πηγαίναμε σε παράταση πχ το 2040 η το 2050; Πιστεύω πως ναι, εάν το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, οι τέσσερις βουλευτές της Κοζάνης και ο ένας της Φλώρινας της ΝΔ καθώς και ο κυβερνητικός Περιφερειάρχης, όρθωναν το ανάστημα τους στο όνομα και στο μέλλον των πολιτών που τους εξέλεξαν. Δυστυχώς δεν το έπραξαν, γιατί οι βουλευτές έχουν το νου τους στις εκλογές που πιθανώς να γίνουν στο άμεσο μέλλον και υποχρεωτικά θα γίνουν με λίστα.  Αρα τους ενδιαφέρει να δείξουν καλή διαγωγή, από το να συγκρούονται για την απολιγνιτοποίση και το μέλλον των κατατρεγμένων. Στην περίπτωση τους όπως φαίνεται έχει μεγαλύτερη αξία η εξασφάλιση του δικού τους μέλλοντος μέσω της εξασφάλισης της  βουλευτικής αποζημίωσης που δεν είναι καθόλου μηδαμινή, παρά η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των πολιτών που θα πληγούν έμμεσα η άμεσα απο αυτήν την βεβιασμένη επιλογή. Και φυσκά ο περιφερειάρχης, ο οποίος έχει επιλέξει το δικό του δρόμο της μη πολιτικής συνεργασίας με κανέναν, παρά μόνο με όσους δηλώνουν πίστη και αφοσίωση στο πρόσωπο του. Ήδη στην παράταξη του στο περιφερειακό συμβούλιο έχουν αρχίσει οι σχετικές γκρίνιες και μάλιστα από ψηλά, αφού ορισμένοι αντιπεριφερειάρχες με βαριά αυτοδιοικητική πείρα,  αισθάνονται οτι δεν έχουν αντικείμενο να "τρέξουν" γιατί όλα περνούν από το γραφείο του. 

Συμπερασματικά στην κρισιμότερη περίοδο που κρίνεται το μέλλον της περιοχής, που κρίνεται εαν οι πόλεις και οι ζωές των κατοίκων θα είναι οι ίδιες που είναι σήμερα και στο απώτερο μέλλον, διαθέτουμε ως πολιτικό προσωπικό τους πιο δεδομένους, τους πιο υποταγμένους  στις αποφάσεις την κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 20:28
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.