Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 02:03

Επείγουσα επιστολή του Δημάρχου Καστοριάς Γ. Κορεντσίδη στον Νίκο Χαρδαλιά για την Μεσοποταμία : "Διορθώστε την απόφαση της καραντίνας δεν συμφωνήσαμε και για τις επιπλέον 5 κοινότητες"

Γράφτηκε από τον
Η περιοχή της καραντίνας όπως περιγραφεται στην απόφαση. Στον πράσινο κύκλο η Μεσποταμία και στους μπλέ κύκλους οι 5 κοινότητες που ανήκουν στην ΔΕ Μεσοποταμίας Η περιοχή της καραντίνας όπως περιγραφεται στην απόφαση. Στον πράσινο κύκλο η Μεσποταμία και στους μπλέ κύκλους οι 5 κοινότητες που ανήκουν στην ΔΕ Μεσοποταμίας

του Σπύρου Κουταβα

Επείγουσα επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας απέστειλε αργά σήμερα το βράδυ ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσιδης,

ζητώντας να γίνει διόρθωση στην απόφαση ου εκδόθηκε για την καραντίνα από «Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας» σε «οικισμό Μεσοποταμίας της ΔΕ Μεσοποταμίας». Ο Δήμαρχος Καστοριάς σημειώνει στην επιστολή ότι δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη συνεννόηση η αίτημα του Δήμου για καραντίνα σε ολόκληρη την δημοτική Ενότητα πάρα μόνο τον Οικισμό. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει εκτός της κωμόπολης της Μεσοποταμίας, τις κοινότητες Κολοκυνθούς, Καλοχωρίου, Οινόης, Πτεριάς και Αγ. Κυριακής.

Ο δήμαρχος στην επιστολή του σημειώνει ότι οι πέντε οικισμοί δημιουργούν μια νέα κατάσταση από αυτή που αρχικά είχε συζητηθεί εγγράφως και είχε συμφωνηθεί από πλευράς του Δήμου Καστοριάς με την Πολιτική ΠροστασίαЭ.

Να σημειώσουμε ότι η Μεσοποταμία έχει περί τους 3,500 κατοίκους,  ενώ τα χωριά που φαίνεται να προστίθενται στην απόφαση έχουν περί τους 2.000 κατοίκους.  

Στο δήμο Καστοριάς υπάρχει έκπληξη, εκνευρισμός και ταυτόχρονα απογοήτευση από την εξέλιξη και ελπίζουν ότι μπορεί να πρόκειται για λάθος διατύπωσης.

Από την άλλη εάν δεν πρόκειται για λάθος διατύπωσης επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη η ανεπίσημη συζήτηση του δήμου με την Πολιτική προστασία για αυτήν την εξέλιξη.

Λίγο αργότερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αντεννες fm” και στο Χρήστο Nατσιούλη, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση αφορά την Μεσοποταμία και τις 5 κοινότητες και ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό που του δήλωσε ότι "προχώρησε στον αποκλεισμό της όλης της ΔΕ Μεσοποταμίας, γιατί τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι πιθανώς θα υπάρξει εξάπλωση του ιού και στα διπλανά χωριά και θέλουν να το προλάβουν".

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν ο περιφερειάρχης γνώριζε πριν την γραπτή ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, ότι θα γίνει καραντίνα σε όλη την ΔΕ Μεσοποταμίας. 

Υπάρχουν ερωτήματα που αφορούν τις σχέσεις κυβέρνησης και φορέων της αυτοδιοίκησης.

-Τι άλλαξε από τις 11 πμ που ο υπουργός συμφώνησε με όλους τους φορείς της Καστοριάς για την καραντίνα της Μεσοποταμίας και 6 ώρες αργότερα άλλαξε γνώμη;

-Εάν ισχύουν τα όσα ανέφερε ο κ. Κασαπίδης για τις πιθανότητες των μαθηματικών μοντέλων για τους 5 οικισμούς, πότε  αντιλήφθηκαν αυτό το νέο δεδομένο;; Από τις 11 πμ που έγινε η διαδικτυακή σύσκεψη  έως τις 18.00 μεσολάβησαν επτά ώρες.

-Εφόσον προέκυψαν νέα στοιχεία που άλλαζαν τα δεδομένα απο αυτα που λίγες πριν είχαν συμφωνηθεί, γιατί δεν ενημέρωσαν τον δήμαρχο Καστοριάς, τον Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους για αυτή την εξέλιξη;

Το vetonews σας παρουσιάζει την επιστολή που στάλθηκε στον υφ. Νίκο Χαρδαλιά:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                    

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                                                                Καστοριά, 31-3-2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                                                           Αρθμ.Πρωτ.:

                                                                                                  ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ:

Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου

ΚΟΙΝ:

  1. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

κ. Νίκο Χαρδαλιά

  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

κ. Γεώργιο Κασαπίδη

 

ΘΕΜΑ: «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στην Κοινότητα Μεσοποταμίας, Δήμου

                Καστοριάς»

ΣΧΕΤ.:

  1. Απόφαση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Αρ.Πρωτ.: 8920/31-3-2020

  1. Απόφαση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Αρ.Πρωτ.: 8921/31-3-2020         

  1. Έγγραφο Δήμου Καστοριάς, Αρ.Πρωτ.: 9624/31-3-2020

Με την ανακοίνωση της σημερινής Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (Σχετικό 1) διαπιστώνεται ότι στη συγκεκριμένη Απόφαση αναγράφεται, προφανώς εκ παραδρομής, «Την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμιάς του Δήμου Καστοριάς», αντί του ορθού: «Οικισμού Μεσοποταμίας της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμιάς του Δήμου Καστοριάς».

Παρακαλούμε για τη διόρθωση και την άμεση αποστολή Ορθής Επανάληψης της Απόφασης, διότι ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας συμπεριλαμβάνει άλλους 5 οικισμούς και επιπλέον 2.000 κατοίκους και ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, με εντελώς διαφορετικές παραμέτρους, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία δική μας εισήγηση ή στο σχετικό μας έγγραφο (Σχετικό 3). 

Γιάννης Κορεντσίδης  

Δήμαρχος Καστοριάς

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 09:23
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.