Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 13:13

Κίνδυνος από τις ανατιμήσεις της ενέργειας για την τιμή της Τ/Θ Πτολεμαΐδας. Ψάχνουν εναγωνίως λύσεις στην κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβά

Είναι γνωστό ότι από την φετινή χρόνια η τ/θ Πτολεμαΐδας θα λειτουργεί με τους δύο ηλεκτρολέβητες συνολικής ισχύος 80 MW εξαιτίας της οριστικής διακοπής του ΑΗΣ Καρδιάς

που τροφοδοτούσε μες θερμική ισχύ την Τηλεθέρμανση της πόλης. Το κόστος της επένδυσης 3,5 εκ € πληρώθηκε από τον τοπικό πόρο της Περιφέρειας και όταν σχεδιάστηκαν οι παραπάνω ενέργειες είχε αποφασιστεί ότι για το κόστος λειτουργίας με τις τότε τρέχουσες τιμές της αγοράς ενέργειας, δηλαδή περί τα 12 εκ €,  θα καλυπτόταν με την εισφορά 3 εκ από την ΔΕΤΗΠ, 4 εκ από τον τοπικό πόρο του δήμου Εορδαίας και τα υπόλοιπα υπήρξε η υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα βρεθούν από χρηματοδοτικά πακέτα της απολιγνιτοποίησης.

Αυτά συμφωνήθηκαν το 2020 και αποτυπώθηκαν σε μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι τρεις δήμου που διαθέτουν Τηλεθερμάνσεις (Κοζάνη, Εορδαίας, Αμύνταιο) οι οποίοι μελλοντικά θα κουμπώσουν στην μονάδα ΣΗΘΥΑ με ΦΑ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ. Όμως οι ανατιμήσεις που προέκυψαν στην αγορά με την κούρσα στην άνοδο των τιμών των καυσίμων και του ανοίγματος της ψαλίδας στην τιμή της Mwh στο χρηματιστήριο ενέργειας, δημιουργεί αυτομάτως ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην βιωσιμότητα της ΔΕΤΗΠ που θα παράγει ατμό με τους ηλεκτρικούς λέβητες. Μιλάμε για υψηλές καταναλώσεις και πολύ περισσότερο για τιμές που δημιουργούν δαπάνες για την ΔΕΤΗΠ που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετακυλήσει στα τιμολόγια των καταναλωτών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews o Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Παναγιώτης Πλακεντάς και τα στελέχη της εταιρίας Τηλεθέρμανσης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς που χειρίζονται το πρόβλημα, ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν ούτε ευρώ τα τιμολόγια των καταναλωτών και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύσεις σένα πρόβλημα που δημιούργησε από τις επιλογές της. Είναι γνωστό οτι είχε ζητηθεί παράταση στην λειτουργία του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ μόνο για τις ανάγκες της Τ/Θ, κάτι που η κυβέρνηση απέρριψε χωρίς καμία συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος Εορδαίας εχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους οτι ότι εάν δεν βρεθεί λύσει, η ΔΕΤΗΠ δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος και την ευθύνη για τις όποιες εξελίξεις θα έχει η κυβέρνηση.

Στέλεχος της ΔΕΗ ανέφερε ότι ο δήμος Εορδαίας και οι αρμόδιοι της Τηλεθέρμανσης ενημερώθηκαν ανεπίσημα από στελέχη της εταιρίας ότι το κόστος που θα προκύψει από τις νέες τιμές ρεύματος θα είναι κάτι παραπάνω από 32,5 εκ € χωρίς να ξέρουμε ακόμη τις τελικές τιμές που θα διαμορφωθούν από την αγορά ενέργειας. Εάν σήμερα ο καταναλωτής του Δήμου Εορδαίας πληρώνει την θερμική mwh  με 39,5 € οι νέες τιμές της αγοράς διαμορφώνουν  ένα κοστολόγιο  που θα κυμαίνεται περίπου στα 180 έως 185 € την mwh. Oπως είναι φυσικό αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πληρωθεί από τους καταναλωτές και μάλιστα μιας περιοχής που θα έχει κτυπηθεί ανελέητα από την βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση της κυβέρνησης.

Τοπικός κυβερνητικός παράγοντας που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του μας έλεγε ότι η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους ότι μπορεί να βρεί τους πόρους από διάφορα «πακέτα» για την χρηματοδοτική ενίσχυση του επιπλέον κόστους της ενέργειας της ΔΕΤΗΠ,  όμως διερευνάται η φόρμουλα για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Όπως όλα δείχνουν εχει αποκλειστεί δια ροπάλου κάθε είδους χρηματοδότησης προς την ΔΕΗ γιατί οι αντίπαλοί της θα το θεωρούσαν ως Κρατική ενίσχυση, ενω διερευνάται είτε η ενίσχυση της ΔΕΤΗΠ, η ενίσχυση του δήμου είτε των καταναλωτών μέσω ελαφρύνσεων.

Βέβαια το πρόβλημα της εξεύρεσης χρημάτων και απόδοσης τους στους καταναλωτές η την ΔΕΤΗΠ  δεν αφορά μόνο την φετινή  χρονιά (Οκτώβριος 2021-Απρίλιος2022), αλλά και την επόμενη  (Οκτώβριος 2022-Απρίλιος2023) -τουλάχιστον έως τον Ιανουάριο 2023 που πιστεύεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής και σύνδεσης της Τ/Θ Εορδαίας με την Πτολεμαΐδα V,  ένα έργο που κοστίζει στην ΔΕΤΗΠ περί τα 35 εκ €.

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο Εορδαίας για την επίσημη θέση του δήμου στο συγκεκριμένο θέμα αλλά ο κ. Πλακεντάς ήταν αρκετά φειδωλός λέγοντας ότι "βρισκόμαστε σένα κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης και δεν πρόκειται να κανει ουδεμία αναφορά στο θέμα".

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 15:36
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.