Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 08:39

Οταν η Βάσω Παπανδρέου επισκέφθηκε την Κοζανη

Γράφτηκε από τον
(Αρχείο Σ. Κουταβάς).Απο την εκδηλωση τον Νοέμβριο του 1993 στην αιθουσα τεχνης. Π. Αποστολίδης Βασω Παπανδρεου Νικος Κοϊμτζίδης και Γιάννης Αποστολίδης (Αρχείο Σ. Κουταβάς).Απο την εκδηλωση τον Νοέμβριο του 1993 στην αιθουσα τεχνης. Π. Αποστολίδης Βασω Παπανδρεου Νικος Κοϊμτζίδης και Γιάννης Αποστολίδης

ΤΟΥ Σπύρου Κουταβά

Ενας μικρός φόρος τιμής στο θάνατο της Βασως Παπανδρέου

Στις  11 Νοεμβριου του 1993 η Βάσω Παπανδρέου επισκέφθηκε την Κοζάνη για να μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα  «Ευρωπαϊκές εξελίξεις και ο ρόλος της Ελλάδα»

εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας με πρόεδρο τον Νίκο Κοϊεμτζιδη , Οικονομικό Επιμελητηριο με πρόεδρο τον Γιάννη Αποστολίδη και ΕΒΕ με πρόεδρο τον Παναγιώτη Αποστολίδη. Η Βάσω Παπανδρέου έχει μόλις ολοκληρώσει την θητεία της από την θέση του Επιτρόπου (1989-1993)  για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων και ταυτόχρονα στις εκλογές που έγιναν στις 10 Οκτωβρίου έχει κυριολεκτικά σαρώσει στην Β εκλογική Περιφέρεια Αθηνών που εκλέγεται πρώτη βουλευτής.

Η παρουσία της στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε πετυχημένη και συνδέθηκε με δύο σημαντικά ζητήματα που την έκαναν αρκετά δημοφιλή στην Ελλάδα αλλά και στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους. Ως Επίτροπος στην Ε.Ε. θεσμοθέτησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και τον Κοινωνικό Διάλογο στην Ευρώπη, προώθησε διατάξεις για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας σε όλα τα κράτη-μέλη, την προστασία της μητρότητας και την ισότητα των δύο φύλων ενώ έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Λόγω των πρωτοβουλιών της στα θέματα των εργασιακών σχέσεων  συγκρούστηκε με την Πρωθυπουργό της  Μ. Βρετανίας Μαργκαρετ Θάτσερ που εκείνη την εποχή εισήγαγε  μονεταριστικά μοντέλα στις εργασιακές σχέσεις.

Όλα τα παραπάνω είχαν δημιουργήσει ένα μικρό μύθο γύρω από το όνομά της  με αποτέλεσμα η αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ να φανεί μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που ήρθαν για να δουν και να ακούσουν την «σιδηρά κυρία» της ΕΕ. Σε ότι αφορά το θέμα της συζήτησης να θυμίσω ότι μόλις ένα χρόνο πριν το 1992 ψηφίστηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ που καθόρισε την αρχιτεκτονική της Ευρώπης που βλέπουμε σήμερα όπως για παράδειγμα την δημιουργία της  ευρωπαϊκής ιθαγένειας, που επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να διαμένουν και να μετακινούνται ελεύθερα στα κράτη-μέλη την θέσπιση κοινής εξωτερικής πολιτικής την στενότερη συνεργασία αστυνομικών και των δικαστικών αρχών σε ποινικές υποθέσεις αλλά και την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο ως προς την θέση της Ελλάδας στην νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

(αρχειο Σ. Κουταβάς) Απο την Συνέντευξη της Βάσως Παπανδρέου Νοέμβριος 1993

Την ίδια μέρα της εκδήλωσης το μεσημέρι η Βάσω Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στην τοπική  τηλεόραση west channel. Ήμουν νέος δημοσιογράφος θυμάμαι ότι η συνέντευξη κλείστηκε με την βοήθεια των διοργανωτών  δηλαδή του Νίκου Κοιμτζιδη και του Γιάννη Αποστολίδη που με έφεραν σε επαφή με την συνεργάτιδα από το γραφείο της  Βάσως Παπανδρέου. Πλήρως ακομπλεξάριστη, δεν την ενδιέφερε να ρωτήσει «ποιος δημοσιογράφος και ποιο το μέσο που θα μιλήσω» απλά έθεσε ως όρο το θέμα χρόνου  ότι η συζήτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 45 λεπτά. Μιλήσαμε για τα πάντα τις εκλογές που είχαν μόλις γίνει την Ευρώπη που πρόσφατα  είχε αποχαιρετήσει, το ΠΑΣΟΚ  αλλά και τοπικά θέματα που σχετίζονταν με την αποβιομηχάνιση τότε της δυτ Μακεδονίας, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων ΜΑΒΕ, ΕΛΣΙ αλλά και των προβλημάτων βιωσιμότητας που άρχιζε να αντιμετωπίζει τότε η ΑΕΒΑΛ.  

Η συνέντευξη έγινε με δικαμερο στο ξενοδοχείο «Τσελίκας» όπου και διέμενε, με την καθοριστική βοήθεια του Σκηνοθέτη και διευθυντή Φωτογραφίας του σταθμού Δημήτρη Κυριάκου. Για τα τεχνολογικά μέσα της εποχής και τον εξοπλισμό που διέθετε το west channel η μαγνητοσκόπηση της συνέντευξης  ήταν ένας πραγματικά άθλος για την τοπική τηλεόραση της εποχής.

Έκτοτε την Βάσω Παπανδρέου συνάντησα στην Κοζάνη λόγω των προγραμμάτων της σεισμικής αποκατάστασης και της επιβίωσης της ΑΕΒΑΛ αλλά και στην Φλώρινα με την κατασκευή της μονάδας της Μελίτης με την ιδιότητα των χαρτοφυλακίων Βιομηχανίας Εσωτερικών ΠΕΧΩΔΕ ουκ ολίγες φορές. Στα μάτια μου βρισκόταν πάντα η εντύπωση της πρώτης φοράς, Δωρική στην παρουσία της λιτή στον  λόγο της και πάντα έτοιμη να απαντήσει με απλοχεριά στις ανάγκες του ρεπορτάζ.  

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ευρεία νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη κι επόμενη ημέρα