Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010 11:15

10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΙΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Κ. ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΥ

altΗ περιοχή του πρώην Δήμου Αιανής και του πρώην Δήμου Ελίμειας που εισέρχονται από το 2011 στον Ενιαίο Δήμο Κοζάνης, μπορούν να εξελιχθούν στον τόπο ιδανικού συνδυασμού πολιτιστικής, αγροτικής και περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης. Ο συνδυασμός της Αρχαιολογικής κληρονομιάς της Αιανής, της παραγωγής Κρόκου και της ανάπτυξης της παραλίμνιας περιοχής, μπορούν να αποτελέσουν τον πολλαπλό μοχλό ανάπτυξης για την ανάδειξη της περιοχής σε μελλοντικό πυρήνα προσέλκυσης τουριστικών και αναπτυξιακών επενδύσεων. Αυτά όλα χρειάζονται τις υποδομές τις οποίες ο Δήμος Κοζάνης, ως ενιαίο σύνολο, μπορεί να προσφέρει στα νέα δημοτικά διαμερίσματα.

Οδικό δίκτυο – Συγκοινωνίες

Άμεση ολοκλήρωση του νέου οδικού Άξονα Κοζάνης Ρυμνίου με αναβάθμιση του δικτύου με κατασκευή νέας εισόδου για Αγία Παρασκευή και Λευκοπηγή, και συνέχιση προς Αιανή, Καισάρεια και τη λίμνη. Αναβάθμιση του οδικού δικτύου για Σπάρτο, Ανατολή και Βαθύλακκο. 

Αναπτύσσουμε την επικοινωνία με την πόλη της Κοζάνης βάζοντας συχνά δρομολόγια, το λιγότερο κάθε 1 ώρα λεπτά με όλους τους οικισμούς της περιοχής και για την Αιανή, ώστε όλες οι ηλικίες πολιτών να μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε για την εργασία τους, είτε για τις καθημερινές τους ανάγκες. Κανένας κάτοικος δεν πρέπει να νιώθει απομονωμένος. Αξιοποιούμε τα ανάλογα κοινοτικά και Εθνικά προγράμματα για την οργάνωση των συγκοινωνιών στην περιοχή.

Αρχαιότητες Αιανής


Οι αρχαιότητες της Αιανής αποτελούν την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας. Το αρχαιολογικό Μουσείο είναι το κόσμημα της Δυτικής Μακεδονίας. Τα αρχαιολογικά μονοπάτια μπορούν να γίνουν δίαυλοι πολιτισμού και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Και αυτό θα είναι ο στόχος μας για την επόμενη πενταετία. Ανάδειξη του  Μουσείου της Αιανής για την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών από όλο τον κόσμο, δημιουργία των αρχαιολογικών μονοπατιών (Ελίμειας και Αιανής) και τουριστική ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής προσδίδοντας τον πολιτισμό της Αιανής σε όλες τις πτυχές.  

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με γνώμονα την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου θα αποτελέσει την αρχή για την δημιουργία θέσεων εργασίας και συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή. Επίσης, θα είναι η απαρχή για τη δημιουργία πολλών νέων επιχειρήσεων τουριστικού χαρακτήρα με συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
 
Ανάπτυξη κροκοπαραγωγής

Τα εδάφη αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή. Η ενίσχυση της κροκοπαραγωγής με όλα τα μέσα θα αποτελέσει ένα στήριγμα για την οικονομία της περιοχής. Αυτό που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Κοζάνης είναι ένα ισχυρό δίκτυο για την μετακίνηση των καλλιεργητών και απόδοση κινήτρων στους κροκοπαραγωγούς, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και να υπάρξει πραγματική ενασχόληση με το αντικείμενο.
 
Ανάπτυξη της περιοχής

Ως ενιαίος Δήμος Κοζάνης μπορούμε να διεκδικήσουμε από τη ΔΕΗ, η οποία εκμεταλλεύεται το φυσικό πλούτο της περιοχής, όπως την λίμνη και το φράγμα του Ιλαρίωνα, να προβεί σε αναβάθμιση της περιοχής με έργα και δομές που θα δώσουν στην περιοχή την υφή που της αξίζει. Επίσης, θα πρέπει να ανταποδίδεται στην περιοχή ειδικό τέλος για την ανάπτυξη της. 

Ανάπτυξη πάρκων και πρασίνου στην περιοχή, ώστε οι πολίτες να έχουν σημεία ξεκούρασης και ανάπαυλας. Οι πολίτες έχουν ανάγκη από πράσινες υποδομές για τον ελεύθερο χρόνο τους. Έχουν ανάγκη από αισθητική.
Δημιουργία σύγχρονου δικτύου νερού για όλες τις περιοχές του Δήμου, που έχουν ανάγκη και σήμερα δεν υδροδοτούνται κανονικά. Ο νέος Δήμος έχει τις δυνατότητες να το υλοποιήσει. Ειδικά στον Κρόκο που το πρόβλημα είναι οξύ.

Διάδοση και διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής με ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων. Η περιοχή είναι πλούσια σε χορούς και έθιμα τα οποία έχουν μείνει αναξιοποίητα στο πέρασμα των χρόνων. Αυτά σε συνδυασμό με τις αρχαιότητες της Αιανής, θα αποτελέσει μία απαρχή για την περιοχή.
 
Μετατροπή της περιοχής σε πρότυπο κέντρο πολιτισμού και αρχαιολογικής δραστηριότητας. Η προίκα της Αιανής και της Ελίμειας μπορεί να αξιοποιηθεί και να δοθεί μία νέα κατεύθυνση που θα δώσει αναπτυξιακή πορεία στις επόμενες γενιές…
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010 11:26