Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 10:59

Η αναγκαιότητα της κοινωνιολογικής σκέψης στην εκπαίδευση | της Μαριάννας Γαβρινιώτου*

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην πολιτική και  κοινωνική σκηνή του τόπου, ιδιαίτερα η δολοφονία του Π. Φύσσα και ο ξυλοδαρμός του συναδέλφου Χ. Ουσουτζόγλου στην αντιφασιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη ...

το βράδυ της Παρασκευής  20-9-1013,  καθιστούν επιτακτική την ανάπτυξη της κοινωνιολογικής σκέψης και την αφύπνιση  της πολιτικής περιέργειας των πολιτών.

Αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα των καιρών,  οι νέοι να αναπτύξουν ερμηνευτική ικανότητα της κοινωνικής συμπεριφοράς και να είναι σε θέση να δώσουν μια αιτιώδη εξήγηση της πορείας της και των συνεπειών της. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνιολογικής σκέψης είναι εφικτή η κατανόηση του τρόπου δράσης των ομάδων και της λειτουργίας της κοινωνίας. Όσο περισσότερο γίνεται ορατός ο κοινωνικός κόσμος με αντικειμενικά – ερμηνευτικά εργαλεία (κοινωνικά γεγονότα κατά Ντυρκέιμ), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να προβλεφθεί το μέλλον και να γίνει ουσιαστική διαρθρωτική παρέμβαση σ΄αυτό.

Για να είναι εφικτά όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη και η αφύπνιση της πολιτικής περιέργειας, της περιέργειας για τα κοινά, γι΄αυτά που μας αφορούν όλους, για νόμους, δικαιώματα και γενικά καθήκοντα.  Για να είμαστε πλήρως ανθρώπινοι, οφείλουμε να ζούμε μεταξύ των ανθρώπων, δηλαδή όχι απλώς σαν άνθρωποι αλλά μαζί με τους ανθρώπους, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα τους, επιχειρηματολογώντας με τη χρήση του λόγου και όχι της σωματικής βίας.

Η αλλαγή του τρόπου σκέψης και δράσης των πολιτών μπορεί να γίνει σταδιακά μόνο μέσα στα σχολεία και ιδιαίτερα μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνιολογικής σκέψης και πολιτικής στάσης των μαθητών. Μόνο με την επιστημονική διερεύνηση της πραγματικότητας η οποία βρίσκεται κάτω από τα επιφαινόμενα, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που τροφοδοτούν την κοινωνική και προσωπική ανασφάλεια, το θυμό για τους άλλους και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

*Η Γαβρινιώτου Μαριάννα, είναι κοινωνιολόγος – εκπαιδευτικός, μέλος του συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων-Δ. Μακεδονίας

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 11:04