Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 12:46

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΣΧΟΣ: Ο Λ. ΜΑΛΟΥΤΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

altΣτο πρόγραμμα του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ για το νέο Δήμο Κοζάνης», με επικεφαλής το Δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα, βλέπουμε μια συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος Δήμος Κοζάνης και στο πολιτιστικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας.

Βασικά εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό, πέρα από τις υπάρχουσες σημαντικές δομές και τις πολυεπίπεδες πολιτιστικές δράσεις που καλύπτουν κάθε τομέα της τέχνης και της δημιουργίας, θα είναι η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, που πολύ σύντομα θα αποκτήσει το νέο σύγχρονο κτίριο της, η Χαρτοθήκη που άρχισε ήδη να καταξιώνεται και εκτός ελληνικών συνόρων, η Πινακοθήκη που θα φιλοξενείται στο αρχοντικό Βαμβακά, το Λαογραφικό Μουσείο που θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του Δήμου και φυσικά, πάνω απ΄ όλα, η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του αρχαιολογικού μουσείου της Αιανής.

Έτσι, κατ΄ αρχήν θα δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης, η οποία χαρακτηρίζεται απ΄ το εξαιρετικό προνόμιο να αποτελεί ένα ομοιογενές και ισορροπημένο μίγμα διαφορετικών πολιτιστικών τάσεων και εκφράσεων που έμαθαν άριστα να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται, μέσα από την αρμονική συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική μεν καταγωγή, αλλά με κοινό παρόν και τους ίδιους στόχους για το μέλλον.

Στη συνέχεια, ο πολιτισμός, ενισχυμένος, πατώντας σε στέρεες βάσεις και σε άριστα δομημένο σχέδιο και πρόγραμμα, θα προσφέρει στον τόπο μας μια νέα προοπτική, ικανή να αποτελέσει μια εναλλακτική αλλά και βασική λύση ανάπτυξης, που μπορεί ακόμα να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον όλων μας.      

Είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά σ΄ αυτό τον τομέα, καθώς δεν είναι απλώς «ασκήσεις επί χάρτου», αλλά πολιτικές και δράσεις που έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί απ΄ τη σημερινή Δημοτική αρχή του Δήμου Κοζάνης.

Με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη να κάνει, έστω και αργά αλλά σταθερά, τα βήματα που πρέπει στον τομέα της ψηφιοποίησης της και τη μελέτη για το νέο σύγχρονο κτίριο της, στην περιοχή του σημερινού δημοτικού σταδίου, να είναι έτοιμη, αναμένοντας την ένταξη και τη χρηματοδότηση της απ΄ το ΕΣΠΑ.

Τη δημιουργία της πινακοθήκης στο αρχοντικό Βαμβακά να βρίσκεται στην τελευταία φάση της μελέτης της.

Τη Χαρτοθήκη να έχει μπει δυναμικά στο χώρο αυτό καταγράφοντας ήδη σημαντικές επιτυχίες και διεθνή αναγνώριση.

Τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αιανής να είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες, όχι μόνο εγώ αλλά όλοι μας μπορούμε να αισιοδοξούμε και να είμαστε σίγουροι πως με το Λάζαρο Μαλούτα και πάλι στο τιμόνι του νέου Δήμου Κοζάνης από την 1η Γενάρη του 2011, ο πολιτισμός θα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή.

Μ΄ αυτό τον τρόπο δεν θα διαφοροποιήσουμε απλώς το αναπτυξιακό μοντέλο που επικράτησε στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, το οποίο καλώς ή κακώς έχει αρχίσει να φθίνει, αλλά θα απαντήσουμε θετικά και στις αγωνίες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας μας που ζητά μια νέα πρόταση, ένα νέο μοντέλο, για να ξαναμπεί η περιοχή μας σε τροχιά ανάπτυξης.  

Ο δρόμος της ανάδειξης του πολιτισμού ως έναν πυλώνα ανάπτυξης, είναι ένας δρόμος που έχουν βαδίσει με επιτυχία άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αυτό το δρόμο ανοίγει και στον τόπο μας, αυτή την πρόταση κάνει στην κοινωνία μας, ο συνδυασμός «ΕΝΟΤΗΤΑ για το νέο Δήμο Κοζάνης» και ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας.

Ως άνθρωπος που συμμερίζομαι και πιστεύω μια τέτοια άποψη δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την πρόσκληση του Λάζαρου Μαλούτα να συμμετάσχω ως υποψήφιος σύμβουλος και να συμβάλλω στο βαθμό που μπορώ.

Το κάνω όμως για έναν παραπάνω λόγο. Για το λόγο ότι ο Λάζαρος Μαλούτας, δε δείχνει απλώς εμπιστοσύνη στους νέους, αλλά μπαίνει μπροστά για να ανοίξει το δρόμο που όλοι εμείς οι νέοι θα βαδίσουμε και θα πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες του τόπου μας, καταθέτοντας στον κοινό μας αγώνα, τις γνώσεις που διαθέτουμε αλλά και την αγάπη μας γι΄ αυτόν, για να γίνει όπως τον θέλουμε και όπως μας αξίζει.  

 
Με εκτίμηση,

Μόσχος Δημήτριος

Αρχειονόμος- Βιβλιοθηκονόμος
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2010 12:49