Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 19:59

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ…

altΤου Στέλιου Φούντογλου
 
Μετά το 1992 άρχισε η ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα την επικράτηση του ως το κορυφαίο μέσο επικοινωνίας, σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα. Το διαδίκτυο ξεκίνησε ως μια στρατιωτική εφαρμογή, πέρασε στον ακαδημαϊκό χώρο και γρήγορα εξελίχθηκε σε παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Με την βοήθεια του διαδικτύου οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε ελάχιστο χρόνο, καθώς και να αναζητήσουν καθετί πληροφορία που τους είναι χρήσιμη. Ο παραδοσιακός τύπος δείχνει να επισκιάζεται από την γρήγορη ανάπτυξη του ίντερνετ.
Όλο και περισσότεροι μεγιστάνες των ΜΜΕ επενδύουν μεγάλα ποσά στο διαδίκτυο, αλλά και επιφανείς δημοσιογράφοι αποσύρονται από τα μέσα που δούλευαν και επικεντρώνονται στην διαδικτυακή δημοσιογραφία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με το American Journalism Review, είναι ότι το 1994 μόνο 20 εφημερίδες σε όλο τον κόσμο είχαν ιστοσελίδες και σε λιγότερο από 5 χρόνια πάνω από 5.000 εφημερίδες διέθεταν ιστοσελίδες.
Ένα από τα εγγενή πλεονεκτήματα του διαδικτύου έναντι των υπολοίπων μέσων αφορούσε ανέκαθεν την διαδραστική (interactive) φύση του μέσου. Εξ αρχής, οι χρήστες του ιντερνέτ  θεωρούνταν και «πομποί» και «δέκτες» μηνυμάτων, αντί να αντιμετωπίζονται κυρίως ως «δέκτες» όπως συνέβαινε, π.χ., με την τηλεόραση, ή το ραδιόφωνο.

altΣημαντικό ρόλο σε κάθε επικοινωνιακή διαδικασία κατέχει η αλληλεπίδραση. Ο όρος αλληλεπίδραση παραπέμπει στη δράση που ασκούν ο ένας επί του άλλου οι εμπλεκόμενοι σε μία επικοινωνιακή κατάσταση. Για να έχουμε αλληλεπίδραση θα πρέπει να συμβαίνει το εξής: η συμπεριφορά ή οι αντιλήψεις ενός υποκειμένου Α να μεταβάλλονται λόγω της παρουσίας ή των πράξεων ενός άλλου υποκειμένου Β, αλλά και η συμπεριφορά ή οι αντιλήψεις του Β να υφίστανται μεταβολές λόγω της προσμονής μιας απάντησης εκ μέρους του Α. Παρόμοια με την αλληλεπίδραση είναι και η έννοια της ανάδρασης. Η ανάδραση (feedback) παραπέμπει σε μια κυκλική διεργασία (το προερχόμενο από τον συμμετέχοντα Α ερέθισμα προκαλεί μία απάντηση εκ μέρους του Β, η οποία με τη σειρά της γίνεται ερέθισμα για τον. Οι περισσότεροι online δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι το χαρακτηριστικό της αλληλεπίδρασης ή διαδραστικότητας είναι εκείνο που κάνει το online μέσον τους να ξεχωρίζει από κάθε άλλο μέσο.

Νιώθουν ότι το μέσο που αντιπροσωπεύουν αναπτύσσει μια πιο αμοιβαία σχέση με το κοινό του. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωσή του αλλά ακόμα και στην ψυχαγωγία του. Το διαδίκτυο παρέχει δύο μεγάλες κατηγορίες δυνατοτήτων:
 
Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνει στους χρήστες του να αναζητούν πληροφορίες που επιθυμούν

Η δεύτερη αναφέρεται στη δυνατότητα που δίνει το παγκόσμιο διαδίκτυο στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους

Η κυρία Τζορτζίνα Χένρι, διευθύντρια του διαδικτυακού «Comment is Free» της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian» αναφέρει χαρακτηριστικά οτι «Παλιότερα από τη μία πλευρά ήταν οι δημοσιογράφοι που εμφανίζονταν ως εμπειρογνώμονες και ειδικοί και από την άλλη, οι απρόσωποι αναγνώστες που διάβαζαν όσα έγραφαν οι δημοσιογράφοι χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν ή να απαντήσουν σε αυτά. Τα τελευταία χρόνια το Ιnternet άλλαξε εντελώς αυτό το παρωχημένο πρότυπο». Διαδραστικό περιεχόμενο είναι το περιεχόμενο που επιτρέπει την επαφή με τον χρήστη δυναμικά. Αντιδρά δηλαδή στις κινήσεις του χρήστη αντί να είναι στατικό όπως οι για παράδειγμα οι παραδοσιακές ιστοσελίδες. Χρησιμοποιείται ευρέως στο διαδίκτυο για να εμπλουτίσει στατικό πληροφοριακό περιεχόμενο και να το κάνει πιο δυναμικό, δίνοντας μια πιο ευχάριστη εμπειρία στον επισκέπτη αλλά και παρουσιάζοντας μια πιο πλήρη εικόνα του αντικειμένου που περιγράφεται.

Το ποιοτικό διαδραστικό περιεχόμενο προϋποθέτει πολυμεσικούς τρόπους επαφής, αναμιγνύοντας ήχο, κίνηση, εικόνα, βίντεο και animation. Αυτό που κάνει το διαδίκτυο τόσο ελκυστικό ως μέσο επικοινωνίας, είναι το χαμηλό κόστος, η υπέρβαση του χώρου και του χρόνου και το ότι ενώνει ανθρώπους από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χρήσης του διαδικτύου είναι ιλιγγιώδης, με αποτέλεσμα σε αρκετό μικρό χρονικό διάστημα να αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των χρηστών που έχουν πρόσβαση σε αυτό.

Το παγκόσμιο διαδίκτυο αποτελεί σήμερα το σημείο συνάντησης εκατομμυρίων ανθρώπων. Χρήστες από όλη τη γη επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας μηνύματα, ιδέες και απόψεις για κάθε θέμα που μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Στόχος του διαδικτύου είναι να αποτελέσει τον πλανητικό πόλο έλξης των δραστηριοτήτων των επιστημόνων, των ερευνητών, των καταναλωτών, των προμηθευτών, των εκπαιδευτικών οργανισμών, των σπουδαστών, των δημοσιογράφων, όλων των ανθρώπων που αναζητούν νέους, καλύτερους και πιο σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και μεθόδους ευκολότερης και ταχύτερης διεκπεραίωσης των καθημερινών τους ασχολιών. Τα μελλοντικά σχέδια για το ιντερνέτ δε σταματούν εδώ.

Μέχρι σήμερα το παγκόσμιο διαδίκτυο κατάφερε να συμβάλλει στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας η οποία στηρίχτηκε στη φωνή και στην εικόνα. Με αυτή την έννοια ικανοποίησε δύο από τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου, την όραση και την ακοή.
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 14:15