Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 11:20

Προς γνώσιν και δια τας νομίμους α-συνέπειας | Του Β.Π. Καραγιάννη

Την Παρασκευή (30/1) βρέθηκα σε μια εκδήλωση στον καθεδρικό ναό της πόλεως, άγιο Νικόλαο

(μου την γνωστοποίησε λίγο πριν την έναρξή της ο Ν.Κ. όμορος στα στασίδια του εσπερινού) με θέμα τον Γεώργιο –Γ. Κονταρή που διοργάνωσε το 1ον Δημοτικόν σχολείο (στο πλαίσιο των εορτών για τα 100 χρόνια λειτουργίας, το οποίον φέρει πλέον το όνομα του πρώτου δασκάλου της σχολής Κοζάνης και λογίου της Δ. Μακεδονίας, ο οποίος καταγόταν από τα Σέρβια.

Σχεδόν μυσταγωγική βραδιά (ναός γαρ). Προηγήθηκε και η εκκλησιαστική χορωδία (τμήμα της) «Ιάκωβος Ναυπλιώτης» (με τον σπουδαίο χοράρχη κ. Σ. Αρβανίτη) που απέδωσε ύμνους της ημέρας -ήταν και εσπέρας των 3ων Ιεραρχών. Η διδασκάλισσα κ. Αγνή Παπαδοπούλου διάβασε σκέψεις του Ι. Χρυσοστόμου για την παιδεία κ.λπ. Ομιλητής ο κ. Χαρίτων Καρανάσιος δ/ντης του τμήματος Μεσαιωνικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όστις διεξήλθε επιστημονικά το βίο και το έργο του Γεωργίου - Γρηγορίου Κονταρή. Αναφέρθηκε και στο κυρίως σύγγραμά του Ιστορία των Αθηνών που εκδόθηκε το 1676 εν Ενετίησιν. Είναι η πρώτη ιστορία αυτής της πόλεως. Δήλωσε δε πως στην Κοζάνη αυτή είναι άγνωστη, ως βιβλίο αφού δεν υπάρχει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της, άλλα είναι εύκολη η προμήθειά του εν φωτοαντιγράφω από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ηταν μια λίαν ενδιαφέρουσα εκδήλωση η οποία δεν θα γινόταν αν κάποτε κάποιοι δεν παίρναν κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Δύο τρεις ανωφελείς ίσως σημειώσεις.
1. Οι ακροατές, όχι το εκκλησίασμα της βραδιάς, αναρωτήθηκαν άραγε και μετά την εισήγηση, γιατί και πότε το 1ον Δημ. Σχολείο πήρε αυτό το όνομα του σημαντικού δασκάλου, λογίου, ιερέως, μοναχού επισκόπου Σμύρνης και άριστου κεντητή εκκλησιαστικών επιταφίων. Ο δ/ντης του σχολείου στον χαιρετισμό του λησμόνησε να το θυμίσει. Το 1998 ως ΙΝΒΑ (Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης) πήραμε μια πρωτοβουλία να δοθούν στα σχολεία της πόλεως ονόματα ηρώων, συγγραφέων, επιφανών ανθρώπων κ.α. της πόλεως, όπως γίνεται σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στην Ευρώπη μέχρι και ονόματα βουνών και ποταμών δίνονται στα σχολεία τα οποία φεύγουν έτσι από την απρόσωπη αρίθμηση. Ο τότε δ/ντης του σχολείου κ. Γακόπουλος και ο σύλλογός του δέχτηκε την πρότασή μας κι έγινε η μετονομασία του. Στο ίδιο πρόγραμμα ακολούθησε το 11ον δημοτικό που μετονομάστηκε «Χαρίσιος Μεγδάνης». Τα άλλα σχολεία αρνήθηκαν. Είχαμε προτείνει και στο 3ο -4ο δημοτικό να μετανομασθεί «Γ. Σακελάριος» αλλά η τότε συνδικαλιστική αρχή του προτίμησε το «Χ. Μούκας». Τα μεγέθη των ονομάτων ήταν εντελώς άνισα.
2. Το βιβλίο της ιστορίας των Αθηνών του Γ. Κονταρή «Ιστορίαι παλαιαί και πάνυ ωφέλημοι της περιφήμου πόλεως Αθήνης αίτινες εσυναθροίσθησαν εκ πολλών και διαφόρων βιβλίων...» κ.λπ. (ο πλήρης τίτλος του), δεν είναι άγνωστο στην Κοζάνη. Οταν ήμουν στη Δ.Β.Κ. και το ΙΝΒΑ ήρθε στα χέρια μου σε φωτοτυπία αλλά και σε μικροφίλμς, μετά από προσωπικό μου αίτημα στο διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Βουλής, και λογάριαζα σε συμφωνία με το Δήμο των Αθηναίων να το επανεκδώσουμε. Δεν έγινε φυσικά δι' ευνοήτους λόγους και ευήθεις ανθρώπους. Το θέμα αυτό το θέτω και στην νυν αρχή της Δ.Β.Κ., αν την ενδιαφέρει. Το βιβλίο υπάρχει και περιμένει. Στο τεύχος 131 του λογοτεχνικού περιοδικού «Παρέμβαση» δημοσιεύτηκε ένα πολυσέλιδο κείμενο της κ. Δήμητρας Καραγιάννη με τον τίτλο: «Πίναξ περιεχομένων της ιστορίας των Αθηνών του Γεωργίου Κονταρή» (Πίναξ των περιεχομένων πραγμάτων των εν τήδε βίβλω).

ΥΓ. Ας λέγονται κι ας γίνονται γνωστά μερικά πράγματα· δε χάλασε ο κόσμος.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 11:23