Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 01 Μαϊος 2015 18:37

Η παρόδοση της Πρωτομαγιάς στον Κρόκο | Της Ιωάννας Κύρου

Φωτογραφίες Ιωάννα Κύρου Φωτογραφίες Ιωάννα Κύρου

  «Εμείς τον Μάη τον ξέρουμε πως είναι σκανταλιάρης, που σκανταλίζει τις όμορφες…»

      Η Πρωτομαγιά είναι μια αγαπημένη λαϊκή γιορτή χωρίς θρησκευτικό χαρακτήρα. Έχει τις ρίζες της  βαθιά στην αρχαιότητα. Βασίζεται στις αρχαίες γιορτές που γινόταν αυτό

το διάστημα, τα Ανθεστήρια, που ήταν οι  πρώτες  επίσημες  γιορτές  των Ελλήνων, γιορτές   που είχαν  σχέση με τη γονιμότητα. Κατά μία άποψη  ο μήνας Μάιος πήρε το όνομά του από την νύμφη Μαία , μητέρα  του θεού Ερμή και  όπως η μαία βοηθά στην γέννηση ενός παιδιού η νύμφη Μαία βοηθά την φύση να αναγεννηθεί .

 Το έθιμο να υποδέχονται με τραγούδια τα φουσκώματα της Άνοιξης  συνεχίστηκε και αργότερα. Στα  βυζαντινά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιούνταν ειδική τελετή  στο στάδιο της πόλης με την παρουσία του αυτοκράτορα στη διάρκεια της οποίας ο λαός υποδεχόταν με αντιφωνικά χορικά τραγούδια  την εποχή της Άνοιξης.

 Έτσι το έθιμο να υποδεχόμαστε τον Μάη με τραγούδια  έφτασε μέχρι τις μέρες μας. Στον Κρόκο υποδέχονται  τον Μάη  μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο .Οι γυναίκες του Κρόκου εκείνη την ημέρα ξυπνούν  πολύ πρωί , στολίζονται όσο μπορούν καλύτερα με τα μαίσια ρούχα και όλα τους τα χρυσαφικά, φορούν επάνω τους λουλούδια, στολίζουν και τα γκιούμια τους  και κατεβαίνουν στην περιοχή που ονομάζεται Λάκκος.

 Εκεί σαν ιέρειες άλλων καιρών  μετέχουν στην  αναγέννηση της φύσης και με συμβολικές κινήσεις προσπαθούν να μεταλάβουν  δύναμη από την πλάση . Είναι οι φορείς της γονιμότητας και της συνέχισης της  ζωής και πρέπει να είναι γερές και ευπαρουσίαστες. Έτσι τοποθετούν φύλλα λυγαριάς για να είναι λυγερές, βάφουν με παπαρούνες τα μαγουλά τους για να είναι ροδοκόκκινες, πίνουν νερό και πλένονται για να είναι δροσερές, βάζουν πάνω τους ένα σκόρδο «για να μη βασκαίνονται»  και  χορεύουν και τραγουδούν καμαρωτές.

 Εδώ πρωταγωνίστριες είναι  οι γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία .Οι Λαζαρίνες που πρωταγωνίστησαν πριν το Πάσχα είναι πιο μικρές , μέχρι 15 ετών και είναι τώρα  εδώ βοηθητικός ο ρόλος τους . Αυτές που τραγουδούν και χορεύουν είναι οι αρραβωνιασμένες ,οι παντρεμένες και οι λίγο πιο μεγάλες .

 Ο ρόλος του άντρα σ΄ αυτή την γιορτή είναι ένας απλός ρόλος θεατή.

Στο χώρο υπάρχει ρυζόγαλο με κρόκο φτιαγμένο από τις ίδιες με χορήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρόκου που έχει αγκαλιάσει το έθιμο και βοηθά στην συνέχιση του. Είναι παλιά συνήθεια  να κερνάνε ρυζόγαλο την πρωτομαγιά για  να  περάσει γλυκός ο Μάης επειδή « τον ξέρουμε πως είναι σκανταλιάρης που σκανταλίζει τις έμορφες κι αυτές τις μαυρομάτες»    

 Και του  χρόνου…

 Ιωάννα Κύρου, Νηπιαγωγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαϊος 2015 20:41

Έκθεση εικόνων