Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 13:57

«Μικροπιστώσεις & Απολιγνιτοποίηση: ευκαιρία και υποχρέωση» | του Μιχάλη Παπαδόπουλου*

Ένα μεγάλο βήμα στην ενίσχυση της πολύ μικρής και μικρής επιχειρηματικότητας αλλά και της καλλιέργειας ενός νέου μοντέλου μόχλευσης πόρων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, έγινε προσφάτως νόμος του κράτους και αφορά τις «μικροπιστώσεις ή μικροχρηματοδοτήσεις» και το θεσμικό  πλαίσιο παροχής τους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισαγάγει ένα νέο πλαίσιο άντλησης κεφαλαίων, μια νέα κουλτούρα και πρακτικές χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας, που ενώ για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μια απτή πραγματικότητα στην Ελλάδα  απουσίαζαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2016 στην Ευρωπαϊκή υποβλήθηκαν 2,7 εκατομμύρια αιτήσεις δανείων, με συνολικό́ όγκο 17,4 δισ. Ευρώ́ για μικροχρηματοδοτήσεις.

Οι μικροπιστώσεις είναι ένα εργαλείο επιχειρηματικότητας και χρηματοδότησης της ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης που ξεπερνά τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης.

Συνιστούν μια σημαντική παρέμβαση που πρωτίστως αφορά τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της χώρας μας, που έχει θέσει ως προτεραιότητα ο Πρωθυπουργός.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στο πλαίσιο  «Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) που αποτελεί τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, βασισμένη σε μία σύγχρονη, αποδοτική αλλά και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο.

Με τις μιρκοπιστώσεις ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα παροχής κεφαλαίου σε πολίτες που αδυνατούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, που δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης της επιχειρηματικής τους ιδέας, για την έναρξη μιας μικρής επιχείρησης.

Άνεργοι, νέοι, γυναίκες, απολυμένοι, ευπαθείς ομάδες που σήμερα αποκλείονται από τραπεζική δανειοδότηση, για αγορά εξοπλισμού ή κεφαλαίου κίνησης, έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν το απαραίτητο κεφάλαιο και να έχουν την ευκαιρία τους, παράλληλα με την παροχή εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.

Από την άλλη πλευρά δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς και ιδρύματα στο πλαίσιο και της εταιρικής τους ευθύνης ή του σκοπού τους να συστήσουν ένα ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων μοχλεύοντας με αυτόν τον τρόπο πόρους με χαρακτηριστικά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Άλλωστε η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις με υπευθυνότητα αποτελούν ουσιώδεις παράγοντες για την επίτευξη μιας μετασχηματιστικής αλλαγής για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα για τη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης ο θεσμός των μιρκοπιστώσεων συνιστά ένα εξαιρετικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον είναι απολύτως συμβατή η παροχή τους με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης και με τους στόχους της δίκαιης μετάβασης.

Δεύτερον παρέχει την δυνατότητα σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν και εκμεταλλεύθηκαν επί σειρά ετών τους φυσικούς πόρους της Δυτικής Μακεδονίας ή σε όσες θα προστρέξουν να επενδύσουν στην μετάβαση να παρέχουν στο πλαίσιο της εταιρικής τους ευθύνης και της ανταποδοτικότητας κεφάλαια σε φορείς- ιδρύματα χρηματοπιστώσεων και αυτά με τη σειρά τους σε πληττόμενους από την απολιγνιτοποίηση.

Τρίτον η ίδρυση ενός ιδρύματος μικροπιστώσεων στο πλαίσιο της δίκαιης μετάβασης, με πρωτοβουλία και παρότρυνση των εμπλεκομένων φορέων,  συνιστά μια έμπρακτη απόδειξη ότι στους πληττόμενους από την απολιγνιτοποίηση θα παρέχονται ευκαιρίες και προοπτικές δουλειάς και ευημερίας.

Η παροχή μιρκοπιστώσεων των 25 χιλ. ευρώ σε νέους, γυναίκες και πληττόμενους από την απολιγνιτοποίηση, ξεπερνώντας τα τραπεζικά κριτήρια που συνήθως τους αποκλείουν, θα δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες συμπολίτες μας να υλοποιήσουν σχέδια αυτοαπασχόλησης ή μικρής επιχειρηματικότητας σε τομείς είτε της πρωτογενούς παραγωγής είτε της τεχνολογίας και των υπηρεσιών.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο σε όλους να παραμείνουν στο τόπο μας, στο ενεργειακό Λεκανοπέδιο στη Δυτική Μακεδονία.

Είμαι βέβαιος ότι με σωστή προετοιμασία, συνεννόηση και συνεργασία μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι, γιατί η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι μονόδρομος.  

 

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ