Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 18:50

ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΝΙΚ. ΒΟΥΡΚΑ | του Βασίλη Μαρκόπουλου

 Αρχοντικό  Νικ.Βούρκα. Επι των Οδών Αρμενούλη 12 και Αδαμαντίδου Φιλίππου γωνία της πόλεως Κοζάνης. Απο τα ελάχιστα  παραδοσιακά αρχοντόσπιτα της πόλης μας. Ξεχασμένο στο χρόνο και τον τόπο ,

λέω για τόπο γιατί είναι περίκλειστο με μαντρότοιχο και η εξώπορτα διπλομανταλομένη με μόνη την επιγραφή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ  ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ Ν.ΒΟΥΡΚΑ , 11η ΕΦΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ τηλ. 25903 , χωρίς κανείς να μπορεί να το επισκεφθεί.

  Το πρωτοείδα στα τέλη του 1978 που βρέθηκα στην πόλη. Ετσι ήταν , κι έτσι παραμένει διαχρονικά. Αλλαξαν Κυβερνήσεις , πέρασαν δεκαετίες , ‘’ βοσκήσαμε ‘’ τις  παχιές αγελάδες στα χρόνια του χρηματιστηρίου , ‘’ αναπτύχτηκε ‘’ η περιοχή μας !!! , αλλα για το Αρχοντικό Ν.Βούρκα στην καρδιά της πόλης δεν βρέθηκαν κονδύλια. Αναπαλαιώθηκε το άλλο Αρχοντικό Βούρκα κοντά στο Επισκοπείο για να στεγαστεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Νομού Γρεβενών !!! ( έστω , αντί να μένει έρημο ) και η Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης με την αξιόλογη Αρχαιολογική Συλλογή να στριμωχτεί στο Παναγιωτίδειο Κτίριο                            ( κληροδότημα Παναγιωτίδη ) επι των Οδών Δημοκρατίας και Φον Κοζάνι.

  Κοινός Φορέας και για τα δύο Αρχοντικά είναι το Υπουργείο Πολιτισμού , που κακώς φέρει το όνομα αυτό , ‘’ σκοταδισμού ‘’ έπρεπε , αφού ετσιθελικά στερεί την ιστορία , την παράδοση και τον πολιτιστικό πλούτο από το Δήμο , τους φορείς του πολιτισμού της πόλης και τους πολίτες. Θα ήταν άσχημη η λύση να μεταφερθεί η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης στο κτίριο αυτό του Ν.Βούρκα ; Πέντε βουλευτές του Νομού , εμπρός να πάρετε πρωτοβουλίες.

  Τί περιμένουμε  ; Με την εγκατάλειψη και την αδιαφορία θ’ αρχίσει να καταρρέει στον αδυσώπητο χρόνο για να φιλοξενεί γάτες , σκύλους και ποντίκια.

  Ο Δήμος Κοζάνης τι σχέδια έχει γι αυτό το κτίριο ; ;

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020 16:07