Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 09:17

Ο καύσωνας αποκαλύπτει την εγκληματική πολιτική της απολιγνιτοποίησης | του Αντώνη Τσάκωνα

Ο κίνδυνος black out  από την υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ( η.ε) λόγω του καύσωνα, η εκτίναξη της χονδρικής τιμής Mwh πάνω από τα 200 ευρώ και η αναγκαιότητα λειτουργίας όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών σταθμών

για να αντιμετωπισθεί η αυξημένη ζήτηση η.ε, δείχνουν τα προβλήματα της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται από τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος ότι επίκειται νέα αύξηση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις λαικές οικογένειες.

Αποκαλύπτονται έτσι τα ψέματα της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων και παραγόντων που στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη», ότι το πρασίνισμα της η.ε σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς η.ε. και την ενιαία αγορά  ενέργειας της Ε.Ε θα οδηγήσουν σε φθηνότερες τιμές ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ενώ το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλα αυτά γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος πλέον ακούγεται σαν αστείο λόγω της εκτεταμένης καταστροφής του, που προκαλεί  η  εγκατάσταση ΑΠΕ με κριτήριο το κέρδος, όπως δείχνουν και οι αντιδράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την εγκατάσταση τους σε πολλές περιοχές. 

Η υποκρισία τους, ότι τους έπιασε ο πόνος για την προστασία του περιβάλλοντος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιδοτούν αδρά τις ΑΠΕ, αλλά για την αντιπυρική προστασία  δεν δίνουν μία, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες.     

Οι καταστροφικές συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράστηκαν αυτές τις μέρες και μέσα από την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να παρεμβαίνει άμεσα όπου παρουσιάζονται προβλήματα με καταστροφές λόγω φωτιάς, εξαιτίας της εργολαβοποίησης, των απαρχαιωμένων υποδομών, την αποψίλωση σε προσωπικό κ.α   

Παράλληλα επιβεβαιώνεται η μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας αφού το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησης ρεύματος καλύφθηκε από φυσικό αέριο και εισαγωγές η.ε.

Αποδεικνύεται ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια χωρίς ανάλογη στήριξη από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΑΠΕ είχαν 5% συμμετοχή στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Η φθηνή ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο τον εγχώριο λιγνίτη, εξαιτίας των «καπέλων» και των ρητρών ρύπων που διαμορφώνονται με χρηματιστηριακούς όρους γίνεται πανάκριβη και επιβαρύνει τελικά το κόστος παραγωγής. Πρόκειται για ρήτρες που θέσπισε η ΕΕ και εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για να ενισχυθούν οι ΑΠΕ και να επιταχυνθεί η απολιγνιτοποίηση, που πληρώνουν ήδη ακριβά και με πολλούς τρόπους οι εργαζόμενοι και τα λαικά στρώματα.

 Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες της απελευθέρωσης-ιδιωτικοποίησης της αγοράς η.ε για την εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα.( Χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας-τσάκισμα μισθών και συντάξεων-εκατοντάδες εκατομμύρια χαμένου εργατικού εισοδήματος, που ενίσχυε συνολικά την οικονομία για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες της περιοχής-την περιβαλλοντική καταστροφή κλπ). Τα νέα σχέδια του Green New Deal  και της απολιγνιτοποίησης του Σχεδίου «Δίκαιης» Ανάπτυξης και Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας (Σ.Δ.Α.Μ της Δυτικής Μακεδονίας) είναι η ταφόπλακα για το λαό της περιοχής. 

Από όπου και αν το πιάσει κανείς γίνεται φανερό ότι από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και τα λαικά νοικοκυριά. Η η.ε γίνεται πανάκριβη για τις λαικές οικογένειες την ώρα που μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι απολαμβάνουν τρελά κέρδη και προνόμια για να κάνουν « πράσινες» επενδύσεις στην ενέργεια σε βάρος των λαϊκών αναγκών και της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σ.Δ.Α.Μ Δυτικής Μακεδονίας προβλέπει επιδοτήσεις από 50-70% για τις επενδύσεις και παράλληλα φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, ασφαλιστικών εισφορών, χαμηλότοκων δανείων, κρατικών εγγυήσεων κλπ και επειδή λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν όπως λέει ο πρωθυπουργός φυσικά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα λαικά στρώματα.

 Πλέον είναι γεγονός ότι συγκεκριμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού ελέγχουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπορία η.ε. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής εισάγει Φυσικό Αέριο και εισαγωγές η.ε. από τρίτες χώρες δείχνει το βαθμό εξάρτησης και ασφάλειας, που μεγαλώνει επικίνδυνα.

Οι εξελίξεις στην ενέργεια αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα που συνεπάγεται ο αστικός ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο την μεγιστοποίηση του κέρδους των καπιταλιστικών ομίλων.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός για να υπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών , την ευημερία των εργατικών οικογενειών θα πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Να γίνουν τα μέσα παραγωγής, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία.

Δε θα θυσιάσουμε τα συμφέροντα της τάξης μας και του τόπου μας στα κέρδη του κεφαλαίου.

Τώρα απαιτούνται συντονισμένοι ταξικοί αγώνες, να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, της Ε.Ε, της αστικής τάξης της χώρας μας.

Τώρα χρειάζεται στήριξη του ταξικού κινήματος , του ΚΚΕ για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική λαϊκή εξουσία, για μία ανάπτυξη που θα υπηρετεί την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 09:20