Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 13:01

Εμβόλια covid -19 στη Βόρεια Μακεδονία με απόφαση Μητσοτάκη

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφεύγει να ξεστομίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, στέλνει ωστόσο ένα πολύ σημαντικό μήνυμα φιλίας στον γειτονικό λαό. Με τη μορφή του πιο σημαντικού αγαθού εν μέσω πανδημίας, του εμβολίου για την Covid-19.

Ο Μητσοτάκης δεν το διαφημίζει μεν στο εσωτερικό -από υπερβολική σεμνότητα…-, αλλά το εκτιμά πολύ η κυβέρνηση Ζάεφ και δεν το κρύβει. Βγήκε, λοιπόν, στα κανάλια ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας και μάχιμος χειρουργός Βένκο Φιλίπτσε για να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα τους στείλει εμβόλια από την πρώτη φουρνιά που θα φτάσουν στην Αθήνα. Τη χαρμόσυνη είδηση μετέδωσε στον Φιλίπτσε ο ομόλογός του Βασίλη Κικίλια πριν από μία εβδομάδα, ο οποίος μετέφερε και τη σχετική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σε συγκεκριμένο αριθμό εμβολίων δεν αναφέρθηκε ο Φιλίπτσε, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον.   Άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία θα πάρει εμβόλια και από το πρόγραμμα COVAX του ΟΗΕ -αυτό που ακόμη δεν έχει πλήρως χρηματοδοτηθεί από τους πλούσιους του πλανήτη, όπως επισήμανε προχθές ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ- αλλά και από τις παραγγελίες που έχει κάνει η Ε.Ε. και για τα υποψήφια κράτη - μέλη.

Το μείζον είναι ο συμβολισμός.  Ότι η Ελλάδα, στα δύσκολα, τείνει χείρα βοηθείας στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό το είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν συναντηθεί ανεπίσημα, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για τις προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων. Βοηθάει επίσης και η στενή συνεργασία μεταξύ Φιλίπτσε και Κικίλια, όσο κι αν δεν τη διαφημίζει ο δεύτερος. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα μετά την πρώτη καραντίνα ήταν του Φιλίπτσε στον Κικίλια στα μέσα Μαΐου.

πηγη:ΕΦ ΑΥΓΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 13:09