Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 11:58

Αναφορές ΜΚΟ: Πάνω από το 1/3 όσων ζουν σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στερούνται τροφής

Το 40% των ανθρώπων που ζουν σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στερούνται τροφής, ως αποτέλεσμα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων σε άτομα που δεν βρίσκονται σε διαδικασία

ασύλου, αναφέρει η ΜΚΟ Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC).

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η ΜΚΟ αναφέρει ότι σε καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα ζουν 15.793 άτομα, στους οποίους περιλαμβάνονται άνθρωποι που περιμένουν να εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο καθώς και εκείνους των οποίων οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν.

«Οι νέες συμβάσεις τροφοδοσίας για την παροχή τροφίμων σε αυτούς τους καταυλισμούς παρέχουν τρόφιμα για τη σίτιση μόλις 10.213 ατόμων, καλύπτοντας μόνο όσους εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου και όχι όσους οι αιτήσεις ασύλου τους έγιναν δεκτές ή απορρίφθηκαν. Αυτό συμβαίνει παρά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλα τα άτομα, ιδιαίτερα τα ευάλωτα, θα λαμβάνουν τροφή ανεξάρτητα από το καθεστώς τους», αναφέρει η ΜΚΟ.

Η έκθεση τονίζει ότι οι ανησυχητικά υψηλοί αριθμοί παιδιών, που αποτελούν το 39% του πληθυσμού που διαμένει στους καταυλισμούς, είναι μεταξύ αυτών που στερούνται τροφής. Οι δάσκαλοι στα τοπικά δημοτικά σχολεία έχουν αναφέρει ότι τα παιδιά προσέρχονται στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει, χωρίς να έχουν καν ένα σνακ για να περάσουν την ημέρα.

«Δεν πρέπει άνθρωποι να μένουν χωρίς φαγητό στην Ελλάδα, σε μια χώρα που διαθέτει τους πόρους και τα μέσα για να παρέχει φαγητό και ασφάλεια σε όλους. Η IRC έχει ταχθεί υπέρ του τερματισμού αυτής της απαράδεκτης κατάστασης από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μια αλλαγή στην ελληνική νομοθεσία σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να παρέχει ζωτικές υπηρεσίες σε όσους δεν βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου», είπε σε δήλωσή της η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της IRC στην Ελλάδα.

«Οι άνθρωποι ωθούνται στα άκρα – οι τοπικές οργανώσεις βλέπουν παιδιά να κλαίνε επειδή δεν έχουν φάει ένα αξιοπρεπές γεύμα εδώ και μέρες. Πολύ απλά, γινόμαστε μάρτυρες συνθηκών που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με μια επισιτιστική κρίση που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ευάλωτους ανθρώπους», πρόσθεσε.

πηγη: https://www.euractiv.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 12:00