Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 19:44

Βίντεο με επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία αποκαλύπτουν οι ΝΥΤ

Πηγή: New York Times Πηγή: New York Times

Ηταν λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου όταν ένα λευκό βαν χωρίς πινακίδες κατέφτασε σε έναν μικρό όρμο με μια ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου, σύμφωνα με βίντεο που ανέλυσαν οι New York Times, αφού

τους παραδόθηκε από τον Αυστριακό ακτιβιστή Φαγιάντ Μούλα, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο νησί.

ΝΥΤ: Βίντεο με επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία-1
Πηγή: New York Times

Καθώς το λευκό βαν πλησίασε στην ακτογραμμή, φαίνεται ότι δύο άνδρες περίμεναν σε ένα ταχύπλοο με καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Οταν το βαν σταμάτησε, βγήκαν τρεις άντρες και ξεκλείδωσαν τις πίσω πόρτες απ’ όπου άρχισαν να εμφανίζονται 12 άτομα, πολλά εκ των οποίων μικρά παιδιά.

ΝΥΤ: Βίντεο με επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία-2
Πηγή: New York Times

Στους επιβάτες περιλαμβανόταν η Αντεν, μια 27χρονη από τη Σομαλία, και το μωρό της, Αουάλε, με το οποίο είχε αρχικώς εγκαταλείψει την Τζιλίμπ, μια μικρή πόλη σε μια περιοχή της Σομαλίας που ελέγχεται από την Αλ Σαμπάμπ, οργάνωση μαχητών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όπως ανέφερε η ίδια στους ΝΥΤ. Η Αντεν είπε πως είχαν φτάσει στη Λέσβο με μια λέμβο διακινητών μία ημέρα νωρίτερα και είχαν περάσει τη νύχτα κρυμμένοι σε θάμνους προτού τους «συλλάβουν».

ΝΥΤ: Βίντεο με επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία-3
Πηγή: New York Times

Λίγα λεπτά αφότου οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους κατέβασαν στην ακτή, οι μετανάστες αφέθηκαν στα νερά του Αιγαίου με το ταχύπλοο. Πέρασαν άλλα τρία λεπτά και στη συνέχεια το ταχύπλοο πλησίασε το σκάφος 617 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αποκτήθηκε κατά κύριο λόγο με ευρωπαϊκά κεφάλαια, σύμφωνα με αρχειοθετημένες λίστες περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Ακτοφυλακής που επικαλούνται οι ΝΥΤ.

Ενας – ένας οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το ταχύπλοο και οδηγήθηκαν στο σκάφος του Λιμενικού, συνοδευόμενοι από έξι αξιωματικούς.

ΝΥΤ: Βίντεο με επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία-4
Πηγή: New York Times

Στη συνέχεια, γράφει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος στράφηκε κι έβαλε πλώρη προς την Τουρκία. Το σκάφος δεν αποκάλυπτε τη θέση του, σύμφωνα με το Marine Traffic. Ωστόσο η εφημερίδα γράφει πως κατάφερε να βρει κατά προσέγγιση τη θέση του χρησιμοποιώντας δεδομένα τοποθεσίας από άλλα κοντινά εμπορικά πλοία που ήταν ορατά στα πλάνα που εξασφάλισε, όπως το MSC Valencia, ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο σε κοντινή περιοχή.

ΤΟ ΛΙΝΚ στους ΝΥΤ https://www.nytimes.com/2023/05/19/world/europe/greece-migrants-abandoned.html

ΝΥΤ: Βίντεο με επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία-5
Πηγή: New York Times

Το σκάφος του Λιμενικού σταμάτησε όταν πλησίασε στο όριο των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Το βίντεο που τράβηξε ο Αυστριακός ακτιβιστής από την ακτή της Λέσβου είναι θολό λόγω της απόστασης, αλλά μπορεί κανείς να διακρίνει ένα μαύρο αντικείμενο να επιπλέει δίπλα στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Σε συνεντεύξεις στο κέντρο κράτησης της Σμύρνης, όλοι οι μετανάστες αφηγήθηκαν ότι τους έσπρωξαν σε μια μαύρη, φουσκωτή σωσίβια λέμβο με την οποία και παρασύρθηκαν από τα νερά.

Οι ελληνικές Αρχές, γράφουν οι ΝΥΤ, στέλνουν συχνά φαξ για να πληροφορήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους για την παρουσία μεταναστών στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Ετσι, λέει το δημοσίευμα, περίπου μία ώρα μετά την εγκατάλειψη των μεταναστών, εμφανίστηκαν δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, η οποία, λίγο αργότερα, ενημέρωσε ότι διέσωσε «12 παράτυπους μετανάστες στη σωσίβια λέμβο που απωθήθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα από ελληνικές δυνάμεις», στα ανοικτά των ακτών του Ντικιλί, απέναντι από τη Λέσβο, στις 14:30 τοπική ώρα.

Οι New York Times ανέλυσαν βίντεο που τους παρέσχε η τουρκική Ακτοφυλακή και κατόρθωσαν, όπως γράφουν, να αναγνωρίσουν τα άτομα που φαίνονται στο βίντεο και να τα εντοπίσουν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τουρκία.

Πηγή: New York Times

το δημοσίευσε η εφ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 19:49