Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 09:06

Πέρκα-Φάμελλος: Μνημείο ανεπάρκειας οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ακρίβεια στην ενέργεια

Ενώ η Ελλάδα έκλεισε το 2021 στην πρώτη θέση ακρίβειας της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος στην Ευρώπη, κάτι που συνεχίζεται και το 2022, και ενώ νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, Δήμοι και αγρότες

ήδη καλούνται να πληρώσουν τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να διαχειριστεί το κρίσιμο πρόβλημα ακρίβειας στην ενέργεια, για το οποίο η ίδια έχει σημαντική ευθύνη.

Για τέσσερις (4) μήνες η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ότι τάχατες θα κάλυπτε το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές, έχει μείνει στο κενό. Σήμερα ήρθε να εξαγγείλει εκ νέου την επιδότηση της ακρίβειας, χωρίς να αναφέρει ούτε ένα μέτρο για τον έλεγχο της αγοράς, τη μείωση των τιμών, την αντιμετώπιση της χειραγώγησης τιμών και της αισχροκέρδειας για την οποία τον κατηγορεί ανοιχτά πλέον η ελληνική βιομηχανία.

Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ούτε ένα μέτρο και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επαναλαμβάνουμε ενδεικτικά ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε διευρύνει τα κριτήρια του ΚΟΤ, εφόσον επεκτείνεται η ενεργειακή φτώχεια, και έτσι να επεκτείνει και την αναστολή ρευματοκοπών. Θα μπορούσε επίσης να υιοθετήσει κάποια μέτρα από την εργαλειοθήκη του Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η προχειρότητα και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται όμως περίτρανα, για ακόμη μια φορά, και από το γεγονός ότι τα μέτρα αφορούν ΜΟΝΟ στην κατανάλωση Ιανουαρίου. Και φυσικά η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για όσους ήδη λαμβάνουν τριπλάσιους λογαριασμούς με τις καταναλώσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, παρά τις όποιες επιδοτήσεις και εκπτώσεις.

Η κυβέρνηση παραπλανά σκοπίμως και χωρίς ντροπή την κοινωνία αφού παρά τις  πολλές τυμπανοκρουσίες στην πραγματικότητα οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε θα είναι πλέον χαμηλότερες για τα νοικοκυριά, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο, θα είναι μεγαλύτερη!

Δηλαδή για ένα νοικοκυριό που κατορθώνει να καταναλώσει τον Ιανουάριο μόνο 300 kWh, η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής εφόσον ο πάροχος είναι η ΔΕΗ, θα είναι 70 ευρώ ενώ το Δεκέμβριο ήταν 67,4 ευρώ. Όμως, η μέση επιδότηση  μειώνεται για τον Ιανουάριο στα 42 ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο ήταν 49,5 ευρώ. Άρα ήδη από τις σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Σκρέκα προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 10 ευρώ/μήνα. Για κατανάλωση άνω των 300 kWh φυσικά δεν ανακοινώθηκε τίποτα, ούτε καν οι ισχύουσες εκπτώσεις της ΔΕΗ. Αναρωτιόμαστε, υπάρχει λόγος;

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μικρότερες επιδοτήσεις και για τους αγρότες. Ενώ το Δεκέμβριο είχε δεσμευτεί σε 80% επιδότηση των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής (ακόμα οι αγρότες περιμένουν τα πιστωτικά για το 80% των προηγούμενων εξαγγελιών), σήμερα η επιδότηση μειώθηκε στην εξαγγελία στο 50%! 

Όμως και το 50% ως επιδότηση των αυξήσεων σε επαγγελματίες, αγρότες και γενικά μη οικιακές καταναλώσεις δεν είναι αληθές. Η μηνιαία επιδότηση των 65 ευρώ/MWh καλύπτει ΜΟΝΟ το 28% της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ για τον Ιανουάριο, που ανέρχεται σε 232,19 ευρώ! Για ποιο λόγο τόση παραπληροφόρηση για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι το ψέμα της θα αποκαλυφθεί στους λογαριασμούς που θα έρθουν; Ή δεν έχει τη δυνατότητα απλών υπολογισμών;

Τελικά το «νέο σχέδιο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι χειρότερο από το παλιό αλλά και πάλι «προσωρινό» και ανεπαρκές. Και αποδεικνύει ότι τα μεγάλα λόγια του 2021 διαψεύστηκαν πλήρως, όπως διαπιστώνουν όλοι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις με τρόμο στους λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να ελέγξει την ενεργειακή αγορά και να στενοχωρήσει τους ημέτερους. Έχει επιλέξει ως βασική στρατηγική το πλιάτσικο στους ενεργειακούς φορείς. Δεν έχει τη βούληση ούτε για καλύτερο σχεδιασμό, ούτε για ουσιαστική ελάφρυνση  πολιτών  και επιχειρήσεων.  

Το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί πλέον όλη την κοινωνία και την οικονομία. Και ο υπεύθυνος για όλα τα χαράτσια στην ενέργεια είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται με διαγγέλματα στην τηλεόραση και κούφια συνθήματα. Απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής και κυβέρνησης. Κάθε μέρα που περνάει είναι ήδη αργά. Η ζημιά που κάνει η κυβέρνηση ΝΔ  στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ήδη ανεπανόρθωτη.

 

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 09:10