Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 06:59

Πέτη Πέρκα: συνεχόμενη μείωση εσόδων δημοπράτησης CO2 των λιγνιτικών περιοχών και ΣΚΡΕΚΑΣ – ΑΜΥΡΑΣ συνεχίζουν να απαξιώνουν τις λιγνιτικές περιοχές»

Με μία ακόμα σκανδαλώδη τροποποίηση της υπ’ αριθμ.  ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/7263/118/27.01.22, η οποία όριζε αρχικά το ποσοστό του μεριδίου των λιγνιτικών περιοχών από τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπών αεριών του

θερμοκηπίου για το έτος 2022 στο 4,5% (Ιανουάριος 2022), έπειτα μειώθηκε στο 3,5% (Απρίλιος 2022), πλέον οδηγείται στο 1,125%! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του είχε θεσμοθετήσει ποσοστό 6% ως ανταμοιβή προς τις λιγνιτικές περιοχές. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρώπη που καθόρισε ότι ποσοστό των εσόδων της δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και τη σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Στη συνέχεια και με δεδομένο ότι τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων πολλαπλασιάζονται, ζητήσαμε από την κυβέρνηση της ΝΔ τον διπλασιασμό του ποσοστού αυτού για όλη την 4η φάση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) 2021-2030.

Ο Υπουργός κ. Σκρέκας και ο Υφυπ. κ. Αμυράς -με ακόμα μία ΚΥΑ- συνεχίζουν να εμπαίζουν τις τοπικές κοινωνίες των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη συνθήκη για την Ελλάδα, αλλά και για τις ίδιες που εδώ και δυόμισι χρόνια πλήττονται βάναυσα από την άδικη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα  σχέδιο. 

Σύμφωνα με το Green Tank, τα μέχρι τώρα έσοδα στα δημόσια ταμεία από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων CO2 στο Χρηματιστήριο ρύπων, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 δις ευρώ και η μείωση του μεριδίου των λιγνιτικών περιοχών από το 4,5% σε 1,125% αντιστοιχεί σε περίπου 44 εκ. ευρώ. 

Οι λιγνιτικές περιοχές λοιπόν χάνουν εκατομμύρια ευρώ που δικαιούνται για τις δεκαετίες κόπων και μόχθου, αλλά και για την βίαιη αλλαγή του παραγωγικού τους προφίλ. Ανταυτού όμως, επιλέγεται να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να ξαναγίνουν επιδοτήσεις για την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη να επιδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να ορίσει πλαφόν σε τιμές, αποδέσμευση της τιμής του φ/α από την παραγωγή ηλεκτρ. ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και δεκάδες άλλα μέτρα που έχουμε προτείνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Θεοπίστη Πέρκα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 07:03