Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 13:25

Δήλωση Φάμελλου -Πέρκα: «Η εικονική πραγματικότητα που παρουσίασε ο κ.Σκρέκας για το περιβάλλον και την ενέργεια δεν πείθει κανένα»

Με ψέματα προσπάθησε χθες ο κ. Σκρέκας στη Βουλή να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη στην ενέργεια. Όμως τα άδεια ταμεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον διαψεύδουν.

Γιατί όλες και όλοι οι καταναλωτές έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη ενώ τα δισεκατομμύρια υπερκέρδη παραμένουν στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας.

Ιδού λοιπόν παρακάτω τα 14 ψέματα και οι μισές αλήθειες του κ. Σκρέκα: 

  • Για να κρύψει ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat είχε το Α’ εξάμηνο του 2022 το υψηλότερο κόστος προμήθειας ρεύματος στην Ευρώπη, το οποίο εισπράττουν λίγοι ηλεκτροπαραγωγοί, περηφανεύθηκε ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει το μεγαλύτερο ποσό ως ποσοστό του ΑΕΠ της από όλες τις χώρες της Ευρώπης για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό δεν είναι παράσημο αλλά σοβαρότατο έλλειμμα, αν όχι κάτι χειρότερο εφόσον η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα μεγαλύτερα υπερκέρδη. 
  • Για να κρύψει ότι η Ελλάδα ήταν και πάλι η ακριβότερη χώρα στη χονδρεμπορική αγορά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, και προς το παρόν η 5η ακριβότερη χώρα για όλο το 2022, περηφανεύθηκε ότι το Δεκέμβρη η Ελλάδα έχει χαμηλή τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος.
  • Για να κρύψει ότι η  χώρα μας είναι η 2η ακριβότερη στην Ευρώπη στα μη οικιακά τιμολόγια μετά την επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Α’ εξάμηνο 2022), και τις ευθύνες της κυβέρνησης για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις των αρτοποιείων, οι οποίες και έχουν πλέον μειωθεί, ενώ ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξημένες επιδοτήσεις  που ανακοινώνει η κυβέρνηση από τον Απρίλιο.
  • Για να κρύψει ότι το πρώτο 9-μηνο του 2022 η Ελλάδα είναι στην 3η θέση ακρίβειας όσον αφορά στις δαπάνες των νοικοκυριών σε ρεύμα και αέριο με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, παρουσίασε για μια ακόμη φορά τη μερική, δηλαδή περιορισμένη, σύγκριση τιμών ευρωπαϊκών χωρών μόνο στα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια. 
  • Απέκρυψε τη ΜΗ φορολόγηση των υπερκερδών της ηλεκτροπαραγωγής, όπου η κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις κατάφερε να μαγειρέψει και να μειώσει το φορολογητέο ποσό στα 415 εκατ. ευρώ αντί για 2,2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. 
  • Απέκρυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για επιδοτήσεις είναι λεφτά των καταναλωτών: 2,7 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς των καταναλωτών προς τους προμηθευτές και 1,5 δισ. ευρώ από τους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΠΕ και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων των λογαριασμών ρεύματος. 
  • Για να κρύψει ότι το νέο μοντέλο λιανικής πολλαπλασίασε τις τιμές ρεύματος και μετέφερε τα υπερκέρδη από τη χονδρεμπορική στη λιανική αγορά, αναφέρθηκε σε δήθεν κατάργηση της ρήτρας Μητσοτάκη, που εφάρμοσε η ΔΕΗ στις 05.08.2021. Θυμίζουμε ότι η φορολόγηση της νέας γενιάς υπερκερδών που επιδοτούνται και από τον κρατικό προϋπολογισμό μεταφέρθηκε για το 2023 και βλέπουμε.
  • Για να κρύψει ότι η ΝΔ ήταν αυτή  που μείωσε τη συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή από το 20% το 2019 στο 10% το 2020-2021 αυξάνοντας ταυτόχρονα το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ. Ο σχεδιασμός της ΝΔ προέβλεψε την αντικατάσταση του λιγνίτη όχι με ΑΠΕ αλλά με φυσικό αέριο, για να ενισχυθούν τα ιδιωτικά μονοπώλια στην ηλεκτροπαραγωγή, με μια απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο και ένα χρονοδιάγραμμα που πάει μπρος-πίσω ακόμα και σήμερα. Φυσικά καμία κουβέντα για την δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που δεν αναφέρονται καν στον προϋπολογισμό.
  • Για να κρύψει ότι η κυβέρνησή του κατάφερε σε τριάμισι χρόνια να κάνει μόλις δύο διαγωνισμούς για νέα έργα ΑΠΕ, διαφήμισε ως έργα της κυβέρνησης ΝΔ, έργα ΑΠΕ που έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση (και διασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απέκρυψε ότι το 2019 η Ελλάδα είχε ήδη 31,3% ρεύμα από ΑΠΕ. 
  • Για να κρύψει τις καθυστερήσεις στο «Αλλάζω συσκευή», που έχασε τη θερινή περίοδο και κατανάλωση, και στο «Εξοικονομώ», που ακόμα είναι παγωμένες οι πληρωμές του 2020, αλλά και το ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση στο Δημόσιο παρέμεινε παγωμένο για τριάμισι χρόνια, αναφέρθηκε σε μελλοντικές προκηρύξεις.
  • Για να κρύψει ότι η κυβέρνησή του αδυνατεί, και δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές προστασίας της φύσης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των «Απάτητων Βουνών» όπου η κυβέρνηση επιλεκτικά εντάσσει τμήματα περιοχές, προεκλογικά, ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις.
  • Απέκρυψε ότι λόγω της προχειρότητας της νομοθέτησης του για την κάθετη υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ, οι υπερωρίες και οι εκτός έδρας αποζημιώσεις των δασικών υπαλλήλων για το 2022 παραμένουν ακόμη απλήρωτες. 
  • Για να κρύψει ότι το 2019 η ΝΔ ακύρωσε εγκεκριμένες και προγραμματισμένες προσλήψεις δασικών επιστημόνων, ανακοίνωσε, τριάμισι χρόνια και προεκλογικά, προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες.
  • Για να κρύψει ότι ύστερα από τόσον καιρό κατάφερε να συμβασιοποιήσει μόλις τρία (3) Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και κανένα (0) Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, διαφήμισε και πάλι το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» ενώ επικρατεί σε όλη τη χώρα κατάσταση «φαρ ουέστ» όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό.

Τα ψέματα και τις μισές αλήθειες όμως  τα ξέρουν καλύτερα οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Και θα στείλουν μια και καλή το λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές που έρχονται ταχύτατα. 

 

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα