Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 08:21

Εισακούστηκε η πρόταση του Δ. Κουρέτα για σχέδιο συμμετοχής ερευνητικών εργαστηρίων στην αύξηση του αριθμού των εξετάσεων για COVID-19

Ο Δημήτρης Κουρέτας Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας προ ημερών με ανοικτή επιστολή του στον Πρωθυπουργό ζητούσε να

ανοίξει κατεπειγόντως η ομπρέλα των εργαστηριακών ελέγχων για τα κρούσματα του ιού. η αποψή του τελικά εισακούστηκε. Ο ίδιος σχολιάζει με θετικό πρόσημο την απόφαση του ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Ο ίδιος γράφει: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ολοκληρωμένο σχέδιο συμμετοχής ερευνητικών εργαστηρίων για την αύξηση του αριθμού των εξετάσεων για τον κοροναιό. Ως υπεύθυνο μέλος της επιστημονικής κοινότητας δεν ήθελα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Πρακτικά αυτο είχα προτείνει στην επιστολή μου και η σημερινη αποφαση με καλυπτει πληρως. Αυτο ελεγα, στηρίζοντας πάντα το εξαιρετικό έργο του κ. Τσιόδρα, των συνεργατών του . Κάθε φαντασιόπληκτος υβριστής που ανακαλύπτει "εχθρούς" και "υπονομευτές", επειδή δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, δεν με αφορά και δεν με αγγίζει...

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση Δημόσιας Υγείας. Το βασικό ζητούμενο είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, έναντι της πανδημίας από τον SARS-CoV-2.

Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και οι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του μετώπου. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα συστρατεύεται στη μάχη για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και των συνεπειών του.

Εδώ και δυο εβδομάδες, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με το συντονισμό του προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ και Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης,  Μανώλη Δερμιτζάκη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και το σύνολο των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνεπικουρώντας τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο στόχος είναι ένας : Ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου και η προστασία της υγείας των πολιτών.

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID-19.  Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων, που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια.

Η προσπάθεια αυτή, γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και σε νέες δράσεις που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Οι στιγμές απαιτούν ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους και η ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των αρμοδίων αρχών και των επαγγελματιών υγείας.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020 08:34