Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 13:36

Στον Κώστα Γαβρόγλου το ευρωπαϊκό βραβείο για την Ιστορία της Επιστήμης

Στον Κώστα Γαβρόγλου, ομότιμο καθηγητή Ιστορίας της Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

απονέμεται το Βραβείο «Gustav Neuenschwander Prize 2020» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιστορία της επιστήμης (European Society for the History of Science-ESHS). Η βράβευση τιμά την πολυετή και σημαντική συμβολή του πρώην υπουργού Παιδείας στον κλάδο της ιστορίας της επιστήμης.

Ειδικότερα ελήφθη υπόψη η συμβολή του στη μελέτη της επιστήμης στον ελληνόφωνο κόσμο κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού, στη μελέτη της επιστήμης στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια, στην ιστορία των πανεπιστημίων, καθώς και η έρευνα του σε κομβικές μεταβάσεις στην ιστορία των φυσικών επιστημών, όπως στην ιστορία της κβαντικής χημείας και της φυσικής των χαμηλών θερμοκρασιών.

Αναγνωρίζεται επίσης ο ρόλος του στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της κοινότητας των ιστορικών της επιστήμης στην Ελλάδα και στην προώθηση της διδασκαλίας της ιστορίας της επιστήμης σε διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο Κ.Γαβρόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1947, σπούδασε θεωρητική Φυσική στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και πήρε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φυσικής του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, ενώ έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (SUNY). Το 1994 έγινε καθηγητής ιστορίας της επιστήμης στο ΕΚΠΑ, όπου από το 2014 είναι ομότιμος καθηγητής. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, βουλευτής και υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (2016-19)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιουνίου 2020 13:41