Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 18:42

Μια ξεχωριστή διπλή διάκριση για την ομάδα Αεροδιαστημικής του ΠΔΜ

του Σπύρου Κουταβα  

Η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις καταλαμβάνοντας την δεύτερη και τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021

στον οποίο συμμετείχαν 153 ομάδες από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός προέβλεπε  την σχεδίαση και κατασκευή ενός πυραύλου στερεών καυσίμων ο οποίος θα εκτοξευόνταν στα 10.000 πόδια και κατά την πορεία του θα λάμβανε μετρήσεις για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 18 - 20 Ιουνίου κι όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο επικεφαλής της φοιτητικής ερευνητικής ομάδας, τεταρτοετής φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Ηρακλής Μπλατσούκας «ο φετινός διαγωνισμός είχε ορισμένους νεωτερισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ οι συμμετέχοντες κρίθηκαν αποκλειστικά από τα τεχνικά τους δελτία, την συνολική παρουσίαση τους στο διαγωνισμό και από τις συνεντεύξεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι της ομάδας στους διοργανωτές».

Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος  με συμμετοχές από Πολυτεχνικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ενώ από τις 153 ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία μόλις οι 76. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πανεπιστήμια των οποίων οι χώρες τους διαθέτουν μακρά παράδοση στα πυραυλικά συστήματα, την διαστημική έρευνα κα τεχνολογία και παρόλα αυτά η ομάδα του ΠΔΜ κατάφερε να φτάσει στην δεύτερη θέση ανάμεσα από 20 παρουσιάσεις μελετών που ανέλυαν τα χαρακτηριστικά της κατασκευής των φτερών του πυραύλου, λαμβάνοντας το βραβείο Charles Hoult Award for Modeling & Simulation μετά το πανεπιστήμιο Monash, της Αυστραλίας.

Για το γεγονός ότι η φοιτητική αεροδιαστημικής ομάδα σχεδίασε και κατασκεύασε με δικά της υλικά και τεχνογνωσία τον κινητήρα στερεών καυσίμων που μπορεί να ανεβάσει τον πύραυλο στα 10.000 πόδια  (κατηγορία SRAD 10k Solid Motor) οι διοργανωτές τους βράβευσαν, δίνοντας του την 3η θέση στην γενική κατάταξη  αμέσως μετά το State University of New York at Buffalo και το George Washington University.

Για την κατασκευή του πυραύλου και της συνολικής ολοκλήρωσης του πρότζεκτ εργάστηκε σκληρά μια ομάδα 35 φοιτητών αποτελούμενη από Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους Χημικούς Μηχανικούς, Βιομηχανικής σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων  και Οικονομολόγων και όπως επισημαίνει ο Ηρακλής Μπλατσουκας «η πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα και η αυστηρή καραντίνα, μας υποχρέωσε να εργαζόμαστε όλοι από το σπίτι» ενώ θυμάται ότι χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές με ειδική άδεια που χορήγησε το πανεπιστήμιο «να έρθουμε στα εργαστήρια για να ολοκληρώσουμε τις μετρήσεις μας για την συμπλήρωση των τεχνικών δελτίων του προτζεκτ». Τα εμπόδια εξαιτίας του Λοκ νταουν δεν αφορούσαν μόνο την εσωτερική συνεννόηση και συνεργασία της ομάδας αλλά και την συνεργασία με εταιρίες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην κατασκευή  μηχανικών μερών του πυραύλου, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Όπως αναφέρει ο Ηρακλής Μπλατσούκας «κάποιες εταιρίες που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα συνεργαστούμε εξ αιτίας της πανδημίας αντιμετώπισαν προβλήματα με αποτέλεσμα εν μέσω καραντίνας να πρέπει να βρούμε ενναλακτικές λύσεις». 

 Ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Παντελής Αγγελίδης είναι ο επιβλέπων της φοιτητικής ομάδας και έχει κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος που μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια εν μέσω Λοκ Ντάουν σκληρών απαγορεύσεων στην Κοζάνη και αλλού οι φοιτητές κατάφεραν πολλά αφού όπως επισημαίνει είναι «η πρώτη φορά που Ελληνικό Πανεπιστήμιο απέσπασε διακρίσεις σε αυτό το διαγωνισμό ο οποίος πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια».

Οι συνθήκες του φετινού διαγωνισμού δεν επέτρεψαν την δια ζώσης παρουσία των ομάδων και την εκτόξευση των πυραύλων τους, αλλά όπως λένε τα παιδιά της φοιτητικής ομάδας «θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε την εκτόξευση από το νέο ακαδημαϊκό έτος επί δυτικομακεδονικού εδάφους αφού πρώτα διευθετηθούν γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και εξασφαλιστούν οι άδειες από την πολιτική αεροπορία και άλλες αρμόδιες αρχές». 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 18:49