Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 14:42

Κορονοϊός: Επιχείρηση της ΕΕ επαναπάτρισε πάνω από 500.000 πολίτες της ΕΕ

 

 

Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση επαναπατρισμού, η ΕΕ κατόρθωσε να φέρει πίσω πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες της, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας των ταξιδιωτικών

περιορισμών που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κορονοϊού.

Στην αρχή της επιδημίας, περίπου 600.000 πολίτες της ΕΕ δήλωσαν ότι είχαν αποκλειστεί εκτός της ΕΕ - οι περισσότεροι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς και στην Αμερική. Χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ΕΕ σε επίπεδο προξενικής συνεργασίας, χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ πτήσεων επαναπατρισμού και συντονισμού κατάφεραν να επιστρέψουν ήδη πάνω από 500.000 πολίτες. Πρόκειται για πολίτες της ΕΕ που είχαν ταξιδέψει για διαμονή σύντομης διάρκειας εκτός της ΕΕ.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέθεσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο κ. Ζοζέπ Μπορέλ τον συντονισμό των επιχειρήσεων επαναπατρισμού των πολιτών της ΕΕ, και συστάθηκε ειδική προξενική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Η εν λόγω ειδική ομάδα συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Επιτροπής συγχρηματοδότησε και συνδιοργάνωσε περίπου 200 πτήσεις, οι οποίες έφεραν πίσω περίπου 45.000 πολίτες της ΕΕ. Αυτή η μαζική και μοναδική στην ιστορία προξενική συνεργασία των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έχει επίσης ωφελήσει τους πολίτες άλλων χωρών-εταίρων, όπως η Νορβηγία, η Σερβία, η Ελβετία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς 5.000 από τους πολίτες των εν λόγω χωρών επαναπατρίστηκαν με πτήσεις της ΕΕ.

Επί του παρόντος, περίπου 98.900 πολίτες της ΕΕ είναι ακόμα αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, για τους οποίους συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού εντός των προσεχών ημερών.

Διαβάστε εδώ καθώς και στο Twitter υπό την ετικέτα #WeTakeYouHome περισσότερες ιστορίες και εμπειρίες πολιτών της ΕΕ που επαναπατρίστηκαν χάρη στις ενέργειες της ΕΕ και των κρατών μελών.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 14:44