Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 14:57

Γαλλικές εκλογές: Οριακά μπροστά ο Μακρόν- Ιστορικό ρεκόρ για την Ενωμένη Αριστερά της Γαλλίας

Μία ανάσα μπροστά – σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση – βρίσκεται το κόμμα του Μακρόν το οποίο συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων ενώ το αριστερό μέτωπο υπό τον Μελανσόν ακολουθεί με 25,66%.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας το κόμμα του προέδρου δεν κατήγαγε ξεκάθαρη νίκη από το βράδυ της του πρώτου γύρου, ενω την ίδια ώρα φαίνεται πως η μεγάλη άνοδος για την νέα συμμαχία, που έρχεται δεύτερη απειλεί την αυτοδυναμία του. Το Ensemble του Μακρόν  απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την οποία χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Νωρίτερα, εκλογικό θρίλερ επικρατούσε στη Γαλλία καθώς οι παρατάξεις του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Λικ Μελανσόν «κονταροχτυπιούνταν» στην καταμέτρηση των ψήφων.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οριακή νίκη της σημείωνε το Nupes, της αριστερής συμμαχίας της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, έναντι της δεξιάς του Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν.

Η παράταξη του Γάλλου προέδρου πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης συγκέντρωνε 25,81% πίσω από το 26,10 % της «Λαϊκής Ενωσης» στον χθεσινό πρώτο γύρο, σύμφωνα με την ενσωμάτωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Μάλιστα, η αποχή σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, ύψους 47%, σύμφωνα με τις προβλέψεις εταιρείας δημοσκοπήσεων, δείχντας πως σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους «τιμώρησε» ή αδιαφόρησε για το πολιτικό σύστημα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας, το κόμμα του προέδρου δεν εξελέγη ξεκάθαρα πρώτο το βράδυ του πρώτου γύρου. Μένει να φανεί στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή εάν ο Μακρόν ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του ή αν θα επιβεβαιωθεί η θεαματική άνοδος του αριστερού μετώπου.

«Η αλήθεια στο τέλος του πρώτου γύρου είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε και ηττήθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες βράδυ ο Μελανσόν και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες «για να απορρίψουν οριστικά τις καταστροφικές πολιτικές της πλειοψηφίας του κ. Μακρόν».

Έκκληση στους ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο απηύθυνε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν. «Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε.

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν επιλαχούσα στις προεδρικές εκλογές, ήταν ενθουσιασμένη με τις επιδόσεις του κόμματός της. Το Εθνικό Ράλι της κέρδισε το 18,74% των ψήφων με προβλεπόμενες 15-30 έδρες, υψηλότερο από τον σημερινό αριθμό των οκτώ. Ένας άλλος ακροδεξιός ηγέτης, ο Έρικ Ζέμουρ, αποκλείστηκε από τις εκλογές στον πρώτο γύρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 15:02