Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 08:48

Το ημερολόγιο της 31ης ημέρας του πολέμου στην Γάζα σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz. Οι νεκροί και τραυματίες

 
Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχει εισέλθει στην τριακοστή πρώτη του ημέρα , τέσσερις εβδομάδες αφότου η
Χαμάς σκότωσε τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινούς και τραυμάτισε περισσότερους από 3.300 σε μια ανελέητη επίθεση. Στη Γάζα, το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.022 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ κρατούν όμηρους περισσότερους από 242 στρατιώτες και πολίτες , συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας και οι δυνάμεις του έχουν προχωρήσει στο εσωτερικό από το βορρά και το νότο. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυραύλους κατά του Ισραήλ και οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται. Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει την περιφερειακή κλιμάκωση, η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, καταδικάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ως «γενοκτονία».

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε 31 ημέρες μετά τον πόλεμο.
 
 
Τι συνέβη σήμερα
 
 
 
■ Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι η χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα έχει προχωρήσει σημαντικά, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να αυξήσει την πίεση στα προπύργια της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Σατί και του κέντρου ελέγχου της Χαμάς μέσα, και των σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο Σίφα.

■ Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι σκότωσε δύο ανώτερους διοικητές της Χαμάς σε επιδρομές τη Δευτέρα τη νύχτα και κατέστρεψε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση ρουκετών, ένας εκ των οποίων ήταν σε τζαμί.

■ Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συζητήσουν τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση. Ο Μπλίνκεν είπε ότι συζήτησαν "προσπάθειες για σημαντική επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας" και πώς να "θέσουν τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη, βιώσιμη, διαρκή ειρήνη για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους." Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου τη Δευτέρα το πρωί

. ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην περιοχή Οι New York Times ανέφεραν ότι σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά εάν επιτεθούν στο Ισραήλ.

■ Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της και διπλωματική αποστολή στο Ισραήλ ως απάντηση στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλώντας τον «γενοκτονία». Κατόπιν αιτήματος της Κίνας και των ΗΑΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται τη Δευτέρα το απόγευμα για να συζητήσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

■ Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς αναφέρει ότι τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 4.104 παιδιών, από τον πόλεμο Οι επικεφαλής 18 υπηρεσιών του ΟΗΕ κάλεσαν το Ισραήλ να εφαρμόσει μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

■ Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι οι απώλειες αμάχων στη Γάζα είναι στις «χιλιάδες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό. ■ Η

Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο για τη δημιουργία στρατιωτικής ιατρικής εγκατάστασης κοντά στη Γάζα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι οι 40 Γάλλοι υπήκοοι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

■ Στο βορρά, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς Λιβάνου εκτόξευσαν ρουκέτες προς τη Δυτική Γαλιλαία και κοντά στην πόλη της Χάιφα, τη μεγαλύτερη απόσταση από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. Ο ανώτατος χριστιανός κληρικός του Λιβάνου προέτρεψε τους κρατικούς αξιωματούχους να προστατεύσουν τον Λίβανο από τον πόλεμο

■ Ένας 16χρονος Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν αξιωματικό της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας και τραυμάτισε άλλον έναν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

■ Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Το IDF είπε ότι συνέλαβε 38 καταζητούμενους Παλαιστίνιους, πέντε από τους οποίους ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της Χαμάς.

■ Η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Ahed Tamimi συνελήφθη από το IDF τη νύχτα της Δευτέρας, αφού απείλησε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα «σφάξει» Εβραίους εποίκους, θα πιει το αίμα τους και θα φάει τα κρανία τους.

■ Τριάντα πέντε εβραϊκές και αραβικές ομάδες ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που απήγαγε η Χαμάς και μια πολιτική και διπλωματική λύση στη σύγκρουση.

■ Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε τη Δευτέρα πέντε αρχές για την επόμενη ημέρα του πολέμου: η Γάζα δεν μπορεί να είναι καταφύγιο για τρομοκράτες, η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά στη Γάζα, δεν μπορεί να υπάρχει μακροχρόνια ισραηλινή παρουσία ασφαλείας ούτε αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα και ότι δεν πρέπει να υπάρχει συνεχής πολιορκία στη Λωρίδα.

■ Περισσότεροι από 30 παγκόσμιοι απεσταλμένοι του αντισημιτισμού εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τις χώρες σε όλο τον κόσμο να εντείνουν την υποστήριξη εν μέσω μιας ανησυχητικής έξαρσης του αντιεβραϊκού μίσους από τις 7 Οκτωβρίου.
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 08:52