Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 12:43

Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή του Αιολικού στο Νυμφαίο

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 23 Ιουνίου οι εργασίες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στο Νυμφαίο, από την εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Αεροράχη ΑΕ» (συμφερόντων της πορτογαλικής EDPR) ξεκίνησαν και πάλι.

Τα έργα άρχισαν και πάλι μετά την βίαιη απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, με τη βοήθεια ισχυρής αστυνομικής δύναμης, σε μία πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα κινητοποίηση 

Τα βαρέα σκαπτικά μηχανήματα της εταιρείας εισέβαλαν στον επίμαχο δασικό τομέα που υπερασπίζονταν με πολυήμερες διαμαρτυρίες οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως του Νυμφαίου, μιας εμβληματικής περιοχής που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα οικοτουριστικής ανάπτυξης αλλά και σημαντικό βιότοπο για σπάνια είδη πανίδας.

Τα έργα της 23ης Ιουνίου περιλάμβαναν την διάνοιξη λωρίδας στο πρανές (μήκους  ~50μέτρων) προκειμένου να μεταφερθούν στο μέλλον μηχανήματα και υλικά. Συνολικά, οι εργασίες βρίσκονται ακόμα στο αρχικό τους στάδιο και η καταστροφή που έχει συντελεστεί είναι ευτυχώς, ακόμα, αναστρέψιμη.

Απορίες όμως προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχε φυσική παρουσία εκπροσώπων της Δασικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά την έναρξη των εργασιών όπως άλλωστε ορίζει ρητά η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου, καθώς και η άρνηση του Αστυνομικού Διευθυντή να ζητήσει από την εταιρία την επίδειξη των σχετικών αδειών και εγγράφων που ζητήθηκαν από τη νομική εκπρόσωπο των κατοίκων.

Ωστόσο, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους τόσο με ένδικα μέσα, όσο και με φυσική παρουσία στο βουνό και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ θα συνεχίζουν να τους στηρίζουν. Ήδη έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα για παράβαση των όρων της ΑΕΠΟ.

Επιπλέον, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει ξεκινήσει καμπάνια οικονομικής στήριξης για 4 δικαστικές υποθέσεις που αφορούν στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε ευαίσθητες περιοχές, η μία εκ των οποίων είναι η περιοχή του Νυμφαίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://bit.ly/3ze3lBh

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 12:46