Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 19:06

Π.Πέρκα: Το περιβάλλον είναι διαρκώς «θύμα» κακής νομοθέτησης επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

«Το περιβάλλον είναι διαρκώς «θύμα» κακής νομοθέτησης επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο και φανερώνει κυρίως την αλαζονεία μιας κυβέρνησης που πρώτα καταλήγει

Π.Πέρκα: Το περιβάλλον είναι διαρκώς «θύμα» κακής νομοθέτησης επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

 

στο τι θέλει να περάσει και μετά διαβουλεύεται προσχηματικά. Αυτό είχατε κάνει και με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, τον 4685/2020 οποίος ψηφίστηκε εν μέσω περιορισμών λόγω της πανδημίας του COVID-19», δήλωσε στην αρχή της τοποθέτησής της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η βιασύνη, πρόσθεσε, αιτιολογείται επειδή το πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ιδιωτικής εταιρείας, που θα διαχειρίζεται το νερό στη Θεσσαλία, με την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ανώνυμη εταιρεία ΟΔΥΘ Α.Ε.. Αυτό δείχνει ότι, όπως έχουμε καταγγείλει με ανακοίνωση ως Νέα Αριστερά, η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση της αναγκαίας κρατικής παρέμβασης σε μια περιοχή που πλήττεται οικονομικά και κοινωνικά από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη Θεσσαλία. Κομμάτι αυτού του παζλ, λοιπόν, είναι και η σύσταση της ΟΔΥΘ ΑΕ. Φαίνεται ότι ανώνυμη εταιρεία θα κληθεί να εφαρμόσει τις κυβερνητικές επιλογές, που επιχειρήθηκε να «ντυθούν» με έναν επιστημονικό μανδύα αυτής της αντιεπιστημονικής μελέτης της ολλανδικής εταιρείας που, αναμασά, αλλά και διαστρεβλώνει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τα τελευταία τριάντα (30) τουλάχιστον χρόνια για τη διαχείριση των υδάτων, την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών από επιστημονικούς φορείς και κυρίως από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σημείωσε πως η Ολλανδική μελέτη αγνοεί τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση κινδύνου πλημμυρών και σε σχέση με την εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των υδάτων και δεν κάνει βεβαίως καμία αναφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σχολιάζουν άλλωστε την εν λόγω μελέτη, ως μία επικίνδυνη για όλη τη χώρα οπισθοδρόμηση σε καταστροφικά έργα εντυπωσιασμού και ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων με κοινή τους ανακοίνωση. Στηλιτεύουν, επιπλέον, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση μια έκθεση στα αγγλικά με μεταφρασμένη μόνο μία σύνοψη της μελέτης. «Αυτό κι αν είναι υποτίμηση του λαού της Θεσσαλίας».

Η Π.Πέρκα επισήμανε πως απώτερος στόχος της μελέτης της ολλανδικής εταιρείας είναι να υποστηρίξει τρεις βασικές επιλογές της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα:

-να μεταφέρει δημόσιες εξουσίες, σχετικές με τη διαχείριση του νερού άρδευσης και κατασκευή και διαχείριση υποδομών της αγροτικής ανάπτυξης και ενδεχομένως της ενεργειακής μετάβασης, φράγματα, υδροηλεκτρικά, στην ΟΔΥΘ Α.Ε. και εν τέλει μακροπρόθεσμα την ίδια αγροτική ανάπτυξη. Με βάση τη Θεσσαλία προτείνεται η δημιουργία οργανισμών διαχείρισης υδάτων σε κάθε λεκάνη απορροής της χώρας, όπου θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας.

-να επαναφέρει την εκτροπή του Αχελώου, τη στιγμή που αφενός η ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ήδη από το 2012 την έχουν επί της ουσίας απορρίψει, αφετέρου δεν προκύπτει σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα αυτής της επιλογής. Η σχετική επιστημονική και πολιτική συζήτηση έχει εξαντληθεί εδώ και χρόνια. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς βέβαια, τι θα συνέβαινε εάν η εκτροπή του Αχελώου είχε ολοκληρωθεί και ο Πηνειός ήταν γεμάτος νερό τη περίοδο των πρόσφατων πλημμυρών.

 -να αναδιαρθρώσει τις καλλιέργειες στη Θεσσαλία, με βασικό κριτήριο τη σχετική παραγωγικότητα του νερού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, τις κλιματικές μεταβολές, το παραγόμενο προϊόν και το γεωργικό εισόδημα, τις ασθένειες, ιδιαίτερα σε εποχές κλιματικής κρίσης, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα επενδυμένα κεφάλαια σε γεωργικά μηχανήματα, την αποκτηθείσα τεχνογνωσία, τους γεωργούς και πολλά άλλα. 

Ξεκαθάρισε ότι η Νέα Αριστερά τονίζει πως προϋπόθεση για ένα στιβαρό σχέδιο για τη Θεσσαλία δεν μπορεί παρά να είναι η ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, στην ελληνική και όχι στην αγγλική γλώσσα, αλλά και η ριζική αλλαγή προσέγγισης στο σχεδιασμό πολιτικών, πολιτικών που προστατεύουν τη φύση και τον άνθρωπο και δεν αντιμετωπίζουν τις φυσικές καταστροφές ως κάτι συγκυριακό, που οδηγεί στη μερική εξατομικευμένη αποζημίωση των πληγέντων. 

Έκανε μία αναφορά σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 19) που καταργεί πρόσφατη ρύθμιση του νόμου 5037 της ίδιας κυβέρνησης με σκοπό να παρακάμψει τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), την οποία η ίδια είχε ορίσει αρμόδια για την τιμολόγηση, με τελικό στόχο να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.

Η Π. Πέρκα στάθηκε επίσης στο «Πρόγραμμα Απόλλων»:  

«Η κυβέρνηση δείχνει, για άλλη μία φορά,  ότι είναι εμμονικά προσκολλημένη στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ενώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούσε να διασφαλίσει κονδύλια ώστε να ιδρύσουν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα ενεργειακές κοινότητες, η Ν.Δ. θέλει να χρηματοδοτήσει έργα ιδιωτών που έχουν οριστική προσφορά σύνδεσης και περιμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο. Η κυβέρνηση δεν θέλει την ενεργειακή δημοκρατία στην πράξη αλλά μόνο στα λόγια». 

«Σε σχετική ενημέρωση από το ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι σκοπός του Προγράμματος είναι η αξιοποίηση και όχι η περιθωριοποίηση ενός μεγάλου πλήθους έργων ΑΠΕ που αγγίζουν τα 8 GW και όχι φυσικά η ενεργειακή δημοκρατία ή η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας όπως διατείνεται. Άγνωστο παραμένει το ύψος χρηματοδότησης, τι ποσοστό κατανάλωσης των δικαιούχων θα καλύπτει, ποιες θα είναι οι τιμές στις οποίες θα διαθέσουν την παραγωγή τους στα ιδιωτικά έργα ΑΠΕ, αν οι δικαιούχοι θα πληρώνουν τελικά αφού, όλα αυτά θα καθοριστούν, βεβαίως, στη συνέχεια με δύο υπουργικές αποφάσεις». 

Παρουσίασε τη θέση της Νέας Αριστεράς υπέρ του ότι τουλάχιστον το 25% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να προέρχεται από ενεργειακές κοινότητες, περισσότερο των 60 μελών, με κοινωφελή χαρακτήρα καθώς και να εξασφαλίζεται υποχρεωτική παροχή ποσοστού μετοχών ανά αιολικό έργο στις τοπικές κοινότητες μέσω ενεργειακών κοινοτήτων. Τόνισε ακόμη ότι  πρέπει να ωφεληθούν όλες οι τοπικές κοινωνίες και κατά προτεραιότητα και οι λιγνιτικές περιοχές.

Όσον αφορά τις διατάξεις για την υποχρεωτική συμμετοχή σε διαγωνισμούς των έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ από την 1η Μαΐου του 2024 τάχθηκε υπέρ πρότασης, που στηρίζουν και οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τη δημιουργία ειδικού διαγωνιστικού πλαισίου μόνο για έργα ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να εξασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού, και παράλληλα, θωρακίζεται ο θεσμός από αθέμιτες πρακτικές και να διασφαλίζει τη συμμετοχή και το όφελος των τοπικών κοινωνιών. 

Στηλίτευσε και τον απαράδεκτο «ξαφνικό θάνατο» του net metering και τη μετάβαση στο net billing όταν, η κυβέρνηση δεν έχει καν εκδώσει την εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση για το net billing. 

Σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης στα έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η Πέτη Πέρκα, σημείωσε  ότι: «είναι λογικό να υπάρχουν περιορισμοί έγχυσης όταν έχουμε πλέον τόσες ΑΠΕ στο δίκτυο και δεν έχουμε αποθήκευση, και βεβαίως, δεν έχουν προχωρήσει οι διασυνδέσεις που βοηθούν στην αποσυμφόρηση του δικτύου θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει και στη μεριά της κατανάλωσης. Αυτό επειδή η Ελλάδα είναι πολύ πίσω με σημαντική ευθύνη της δικής σας κυβέρνησης. Δεν έχουμε εξηλεκτρισμό χρήσεων σε μεταφορές και θέρμανση. Βεβαίως, θα έπρεπε να εξαιρεθούν από αυτή την πρόβλεψη οι ενεργειακές κοινότητες κοινωφελούς χαρακτήρα». 

Αναφέρθηκε τέλος στον περιορισμό των τεσσάρων μηνών που τίθεται στην παραμονή των καταναλωτών στην καθολική υπηρεσία και στην αναφορά σε κακόβουλους οφειλέτες στην Αιτιολογική Έκθεση τους οποίους και η νομοθετική ρύθμιση θέλει να αντιμετωπίσει: «η κυβέρνηση με αυτή τη διάταξη παραδέχεται το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει. Δηλαδή, την αδυναμία χιλιάδων συμπολιτών μας να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου «ΕΝΑ», οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε συντριπτικό ποσοστό 92% ότι θεωρούν ακριβό το κόστος ενέργειας σε σχέση με το καθαρό μηνιαίο εισόδημα. Ενώ σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 74% απαντά ότι έχει πέσει το βιοτικό του επίπεδο και το 28% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς σε μόνιμη βάση. Το 51% δυσκολεύεται περιστασιακά. Να μάς πει, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός πόσα είναι τα ανεξόφλητα, πόσα νοικοκυριά αφορά η ρύθμιση και αν θα τους κόψει το ρεύμα».

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 19:07