Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 14:55

Το Γυμνάσιο Λεχόβου και το Γυμνάσιο Αετού στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν 12 μαθητές/τριες και 3 συνοδούς εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Λεχόβου και 45

μαθητές/τριες του Γυμνασίου Αετού μαζί με τους 4 συνοδούς εκπαιδευτικούς, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον Φιλώτα.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο, αλλά και να πληροφορηθούν από το στέλεχος της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Ελένη, σχετικά με το τί είναι η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ποιες οι επιπτώσεις και αιτίες της καθώς και πώς ο άνθρωπος συμβάλλει έμμεσα ή άμεσα με τη δραστηριότητά του  στη μεταβολή της σύνθεσης της παγκόσμιας ατμόσφαιρας. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στα αέρια του θερμοκηπίου, στο πόσο ισχυρά είναι όπως επίσης και στους τομείς της οικονομίας αλλά και χώρες που είναι περισσότερο υπεύθυνες για την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουμε. Επιπλέον οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μορφές αυτών. Οι ΑΠΕ αναδεικνύονται ως την ν. 1 πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Ακολούθως μιλήσαμε για την αποθήκευση ενέργειας, καθώς έχουμε ανάγκη να αποθηκεύουμε την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και έγινε συζήτηση αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε στην καθημερινότητά μας να συμβάλλουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, οι μαθητές/τριες και συνοδοί εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν για τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποκορύφωμα την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά και για τη δέσμευση της Ελλάδας σε εθνικό επίπεδο με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικά βίντεο για την πράσινη ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, υπό τον συντονισμό του στελέχους της ομάδας έργου, Μαρία Νομικού, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, τόσο οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Λεχόβου όσο και οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Αετού έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση. Με το πέρας της εκπαιδευτικής επίσκεψης, μοιράστηκαν δώρα στις νικήτριες ομάδες με έντυπο ενημερωτικό υλικό και εκδόσεις από τα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία τη διευθύντρια του Γυμνασίου Λεχόβου, κ. Κατερίνα Τσιώλη, καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς κ. Ειρήνη Βλαχάκη και κ. Ηλία Σολάκη, αλλά και τον διευθυντή του Γυμνασίου Αετού, κ. Μιχαήλ Ραπτόπουλο και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, κ. Αγγελική Κοσκερίδου, κ. Κωνσταντίνο Πανάκη και κ. Αθανάσιο Δάνου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023" έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 14:56