Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 17:33

Ο βουλευτής Φλώρινας Στ. Παπασωτηρίου: «Ενοποίηση δικαστηρίων και απλοποίηση απόδοσης της Δικαιοσύνης»

Τοποθετούμενος σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου Δικαστικού Χάρτη ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου, αναφέρθηκε στη σημασία του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την

επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» στοχεύει στην αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων μέσα από την απορρόφηση των ειρηνοδικείων από τα οικεία πρωτοδικεία, χωρίς καμία μείωση προσωπικού.

Ετσι στο νομό Φλώρινας διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως έδρα πρωτοδικείου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην δε περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν συνολικά οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών ενώ το Αμύνταιο ορίζεται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας.

Πλέον στην κατά τόπο αρμοδιότητά του θα εμπίπτει ολόκληρος ο Δήμος Αμυνταίου, χωρίς τις ανορθολογικές εξαιρέσεις του παρελθόντος. Η ίδια τακτοποίηση επέρχεται και με τα δικαιοδοτικά όρια που αντιστοιχούν στο Δήμο Πρεσπών, έτσι ώστε να μην υπάρχει πια το παράδοξο πολλές τοπικές κοινότητες του νομού Φλώρινας να υπάγονται σε ό,τι αφορά τον 1ο βαθμό απονομής της δικαιοσύνης, σε άλλους γειτονικούς νομούς. 

Με αυτό τον τρόπο λύνονται για τη Φλώρινα πολλά προβλήματα στο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Δεν θα ταλαιπωρείται πλέον ο πολίτης, που σήμερα για την χορήγηση ενός δικαστικού εγγράφου συχνά αναγκάζεται να πηγαίνει σε άλλο νομό. 
  • Επέρχεται ισορροπία στην κατανομή του δικαστικού έργου με την αποσυμφόρηση δικαστηρίων γειτονικών νόμων, που σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερο όγκο υποθέσεων από τα Δικαστήρια της Φλώρινας.
  • Θα υπάρχει πλέον ασφάλεια δικαίου, καθώς η αρμοδιότητα των δικαστηρίων προσδιορίζεται με τρόπο απλό και λογικό, εφόσον διοικητικά, αστυνομικά και δικαστικά όρια ταυτίζονται. Έτσι π.χ. δεν θα απαιτείται η Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας να εμπλέκεται με τρεις διαφορετικές Εισαγγελίες. 
  • Θα επιταχυνθεί και θα απλοποιηθεί η διαδικασία της προανάκρισης, με τη μείωση των διαρκών μετακινήσεων αστυνομικού προσωπικού σε γειτονικούς νομούς, και κυρίως
  • Θα αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία μαρτύρων, δικηγόρων και διαδίκων από την μετάβασή τους σε άλλες πόλεις με την συνακόλουθη σπατάλη χρόνου και χρημάτων αλλά και η επαναλαμβανόμενη ταλαιπωρία τους σε περιπτώσεις αναβολών.
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 17:38