Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024 17:34

Πέτη Πέρκα:«Έχει δυσκολίες το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς, αλλά αυτό είναι η Αριστερά και το έχουμε ξανακάνει με επιτυχία»

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα, αρχικά ρωτήθηκε αν η Νέα Αριστερά νιώθει πως δικαιώνεται από τα γεγονότα που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

ή αν θεωρεί πως αν παρέμεναν τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά: «Με τις εξελίξεις που παρακολουθούμε πραγματικά με θλίψη όλο αυτό το διάστημα, νομίζω πως δεν υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσουμε αυτή την εκφυλιστική διαδικασία ενός κόμματος που για πολλά χρόνια ήμασταν μέλη και δώσαμε πάρα πολλούς αγώνες. 

Στην Κεντρική Επιτροπή μας χθες, καταλήξαμε ότι η αποχώρησή μας ήταν πολιτικά αναγκαία, ηθικά επιβεβλημένη και στρατηγικά σωστή για τον χώρο της Αριστεράς γενικότερα. Τώρα πλέον οργανωνόμαστε και δημιουργούμε το δικό μας κόμμα και προχωράμε σε Συνέδριο στις αρχές του Νοέμβρη». 

Για τα περί συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους πολιτικούς χώρους, δήλωσε: «Το ρεπορτάζ σας ανέδειξε πολλά ζητήματα. Το πως κάποιοι άνθρωποι δεν είδαν εγκαίρως αυτό που είδαμε εμείς, που σαφώς δεν ήταν θέμα πολιτικής ευφυΐας. Παρόλα αυτά, εμείς όπως πρέπει να είναι τα αριστερά κόμματα, είμαστε χώρος που συζητά και είναι ανοιχτός σε κοινωνικές δυνάμεις αλλά και πολιτικές, προφανώς με κόκκινες γραμμές και προγραμματική βάση. Είναι γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση που καταστρέφει τον τόπο και η κοινωνία ζει πολύ δύσκολα. Υπάρχει αυτή η ανάγκη και δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε».

Στη συνέχεια, σχολίασε το θεσμικό αντιπολιτευτικό κενό: «Εγώ βλέπω ένα πρόβλημα πολιτικής εκπροσώπησης γενικότερο. Δεν είναι δυνατό να βλέπεις μια τόσο ευαισθητοποιημένη νεολαία στη συναυλία για τα Τέμπη και από την άλλη να μην ‘εκφράζεται’ σε πολιτική δύναμη, σε κινήματα, για να αντισταθούν σε αυτό που γίνεται στη χώρα. Δυστυχώς, έχουν περάσει δύσκολα χρόνια κι αυτές οι γενιές και δεν μπορούν να βρουν την πολιτική τους έκφραση. Εμείς αυτό θέλουμε να καλύψουμε. Προβληματιζόμαστε για το πόσο έχουμε εκφράσει την κοινωνία, αλλά σας υπενθυμίζω ότι τώρα τον Νοέμβρη προχωράμε στο 1ο ιδρυτικό μας Συνέδριο.

Οργανωνόμαστε ως κόμμα σιγά-σιγά, ήρθαν αρκετά στελέχη μαζί μας. Κάναμε την ΚΟ της Νέας Αριστεράς με μια δυναμική παρουσία εντός κι εκτός Βουλής. Οι Ευρωεκλογές ήταν ένα πολύ σύντομο διάστημα οργάνωσης για μας, προφανώς κάναμε και τα λάθη μας, αλλά συνεχίζουμε και δουλεύουμε γιατί υπάρχει διαπιστωμένο πολιτικό κενό.».

Για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι θιασώτης της συνεργασίας της κεντροαριστεράς, η κα Πέρκα παρατήρησε: «Κοιτάξτε τώρα, εγώ την έννοια ‘Κεντροαριστερά’ δεν μπορώ να την αντιληφθώ ως χώρο και να την προσδιορίσω. Παρακολουθούμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και πως εκφράζει τη θέση του. Θα έλεγα ότι έχει μια στρατηγική αμηχανία. Κάνουν για παράδειγμα σκληρές τοποθετήσεις και κριτική αλλά μετά πάνε και ψηφίζουν ΠΑΡΩΝ ή ΥΠΕΡ, πχ. Σύμβαση παραχώρησης Αττικής Οδού… Στην επιστολική ψήφο αλλάξαν στάση, για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η μισή κ.ο. είχε άλλη άποψη …Δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική θέση. 

Άρα θα χρειαστεί πολύ χρόνος για να δούμε ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις. Εμείς σηκώνουμε αρκετά θέματα, για παράδειγμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πήραμε την πρωτοβουλία για κατάθεση πρόταση μομφής και δεν συμφώνησαν. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η ορατότητά μας δεν είναι όση είναι η δουλειά μας και προσπαθούμε ακόμα πιο πολύ».

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για τα Τέμπη, σημείωσε: «Αυτή ήταν η δική μας πρόταση. Αν διαβάσετε τα πορίσματα των κομμάτων στην εξεταστική επιτροπή, θα δείτε ότι το μόνο πόρισμα που καταλήγει σε σύσταση προανακριτικής είναι της Νέας Αριστεράς. Άλλα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλα το ΠΑΣΟΚ…Βεβαίως και δικαιούνται να μετανοούν. 

Εμείς προσεγγίζουμε με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και εμπειρία τα θέματα. Παρατηρούμε ένα αλαλούμ από τα άλλα κόμματα. Ας πούμε για το ζήτημα των εξοπλιστικών, ήταν τραγικό να τα ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας μάλιστα βεβαιότητα…». 

«Εγώ θέλω να μιλάω για τη Νέα Αριστερά, που τώρα είναι μια νέα προσπάθεια. Περιλαμβάνει κόσμο που δεν ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουμε εξαιρετικά κείμενα και προτάσεις. Είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά αυτό είναι η Αριστερά και το έχουμε ξανακάνει με επιτυχία. Πρέπει να δράσουμε περισσότερο για την κοινωνική μας γείωση», δήλωσε για την προσπάθεια της Νέας Αριστεράς.

Τέλος, σχολίασε για το πως έχει η φτάσει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι εκφυλιστικά αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορώ καν να τα σχολιάσω και θέλω να ομολογήσω ότι δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Αποφεύγω. Είναι τραγικά αυτά που γίνονται. 

Προφανώς θλιβόμαστε για το πως φτάσανε εκεί. Για τον κ. Κασσελάκη είχαμε εκφραστεί δημοσίως, αλλά και οι πρώην σύντροφοί μας, όταν η Έφη Αχτσιόγλου είχε υποστεί δολοφονία χαρακτήρα δεν είπαν τίποτα. Όταν οποιοσδήποτε τολμούσε να είχε μια διαφορετική άποψη από το 2019 μέχρι το 2023, ήταν υπονομευτής, βαρίδι…μας είπαν φύγετε ουσιαστικά. Ήταν απίστευτο αυτό που γινόταν στο διαδίκτυο. Τώρα όλοι αυτοί ‘υφίστανται’ όλα αυτά που τότε δεν υπερασπίστηκαν για τους συντρόφους τους…Γι’ αυτό λέω ότι είναι εκφυλιστικό και μας πονάει αυτή η εικόνα», κατέληξε.