Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 17:22

Ερώτηση Βουλευτών Νέας Αριστεράς: "Εταιρίες, που είχαν αναγγείλει μεγάλα επενδυτικά σχέδια ενόψει απολιγνιτοποίησης, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους»

Πέντε Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, ύστερα από πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα κατέθεσαν ερώτηση

προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Η μία μετά την άλλη εταιρίες, που είχαν αναγγείλει μεγάλα επενδυτικά σχέδια ενόψει απολιγνιτοποίησης, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους»

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης και παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις, η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης. 

Οι 16 πολυδιαφημισμένες εμβληματικές επενδύσεις, που είχαν ανακοινωθεί το 2020  στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), έγιναν 5 στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης και τελικά πλησιάζουμε το 2025 χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θέσεις εργασίας χάνονται, οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή και οι επενδυτές είτε απεντάσσονται από το πρόγραμμα είτε δεν δείχνουν πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το επενδυτικό σχέδιο της Advent Technologies στην Κοζάνη απεντάχθηκε από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ). Το επενδυτικό αυτό σχέδιο αφορούσε «τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου και συστημάτων ηλεκτρολυτών»,  ύψους 64 εκατ. ευρώ και με 650 προβλεπόμενες   θέσεις εργασίας. 

Δεύτερες σκέψεις για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στις λιγνιτικές περιοχές φέρονται να κάνουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η μία μετά την άλλη εταιρίες που είχαν αναγγείλει μεγάλα επενδυτικά σχέδια  και με τη πρόβλεψη χιλιάδων θέσεων εργασίας αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Οι  καθυστερήσεις στα ΕΠΣ για την χωροθέτηση των επενδύσεων, η καθυστέρηση στην αποκατάσταση των εδαφών που ανήκαν στη ΔΕΗ, αλλά και η μη εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου αφού υπάρχει έντονος προβληματισμός ως προς τη συνταγματικότητα των όποιων παρεμβάσεων στις περιοχές, η γραφειοκρατία, τα χαμηλά κίνητρα καθώς και αλλαγές επιχειρηματικών πλάνων είχαν ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από την Δυτική Μακεδονία και οι μεγάλες επενδύσεις του ΣΔΑΜ να παραμένουν εξαγγελίες και να μην πραγματοποιούνται. 

Το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στον Αναπτυξιακό νόμο, περιλαμβάνει κίνητρα ύψους 380 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τα προγράμματα ενίσχυσης  των επιχειρήσεων καθυστερούν να υλοποιηθούν, υπάρχει άνιση κατανομή των πόρων μεταξύ μεγάλων, ΜμΕ και μικρών επιχειρήσεων  που προφανώς είναι εκτός των κατευθύνσεων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχειρηματικότητας των λιγνιτικών περιοχών.  

Τελικά το μόνο που έχει υλοποιηθεί αυτά τα 5  χρόνια είναι επιτροπές, φορείς, η ΕΥΔΑΜ, η Μετάβαση Α.Ε., θέσεις εργασίας δηλαδή στην Αθήνα με υψηλότατους μισθούς και bonus. 

Ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε ότι «όσα χρήματα δεν θα απορροφηθούν, αναγκαστικά θα επιστραφούν στα ταμεία της ΕΕ». Επιπλέον  τον Δεκέμβριο του 2023 είχε δηλώσει ότι «δεν φτάσαμε σε υλικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να μην δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να λέμε ότι πάμε καλά». Δυστυχώς 10 μήνες μετά η κατάσταση παραμένει η ίδια. Η κυβέρνηση περηφανεύεται για την απολιγνιτοποίηση και η Δυτική Μακεδονία ερημώνει.

Οι Βουλευτές καταλήγουν σε έξι (6) κρίσιμες ερωτήσεις για τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας, την αξιοποίηση των κονδυλίων, τα επενδυτικά σχέδια της Advent Technologies, της Sunlight  και της Wonderplant, καθώς και για τις αδειοδοτικές διαδικασίες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 17:24