Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 11:06

Με την πρόφαση δημιουργίας Εθνικού Πάρκου Παλαιοντολογίας στα Γρεβενά προετοιμάζουν την υφαρπαγή των ευρυμάτων απο την Μηλιά

Η δημοτική αρχή Ταταρίδη  δια της δημιουργίας Κέντρου Παλαιοντολογίας προετοιμάζει την υφαρπαγή του Μουσείου Προϊστορικών Παλαιοντολογικών ευρυμάτων Ελεφάντων και αλλων ευρυμάτων που φιλοξενούνται στην Μηλιά,

στην πόλη των Γρεβενων. Το ζητούμενο ειναι τι λενε οι τοπικές κοινωνίες που σήριξαν επι μακρόν και με δικές τους θυσίες την αναδειξη των ευρυμάτων αλλα και οι επιστήμονες που τα φεραν στην δημοσιότητα. Για παράδειγμα τι σημαινει η παρουσία της κας Τσουκαλά  στην σύσκεψη; Συμφωνεί η διαφωνεί με την μεταφορά των ευρυμάτων στα Γρεβενά ενω η ιδια στο παρελθόν πρωτοστάτησε στην δημιουργία του τοπικού μουσείου στην Μηλιά Γρεβενών;

Η ανακοίνωση του δημου Γρεβενών σχετικά με το επίμαχο θέμα.

Σε ευρεία σύσκεψη εργασίας στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη, με αποκλειστικό θέμα τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Παλαιοντολογίας στη πόλη των Γρεβενών, παραβρέθηκε  την περασμένη Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης.

Στη σύσκεψη, υπό τη προεδρεία του κ. Αμανατίδη, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Γρεβενών, Θανάσης Σταυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Δήμου Γρεβενών, Ρήγας Σκόδρας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Βουβαλίδης, η Δρ. Ευαγγελία Τσουκαλά, Παλαιοντολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών Μηχανισμών, κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, καθώς και ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.  

Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης, ο κ. Ταταρίδης,  υπογράμμισε την αναπτυξιακή διάσταση του, «οραματικού και στρατηγικού στόχου για τη νέα Δημοτική Αρχή », όπως το χαρακτήρισε, έργου της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Παλαιοντολογίας, όχι μόνο για τα Γρεβενά αλλά και για ολόκληρη τη Δυτ. Μακεδονία και τη χώρα, αφού θα αποτελέσει διεθνώς ένα μοναδικό πόλο έλξης επιστημόνων και επισκεπτών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Όπως εξήγησαν, τόσο  ο κ. Ταταρίδης όσο και ο κ. Σκόδρας, το Εθνικό Κέντρο Παλαιοντολογίας θα περιλαμβάνει το «δίπολο» πόλη των Γρεβενών και Τοπική Κοινότητα Μηλιάς. Στην πόλη θα χτιστεί ο Εκθεσιακός χώρος που θα φιλοξενήσει, όχι μόνο τα Παγκοσμίας εμβέλειας παλαιοντολογικά ευρήματα της Μηλιάς, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών και της Δυτ. Μακεδονίας και στη Μηλιά το Ερευνητικό Κέντρο.

Ήδη προς αυτή τη κατεύθυνση, έχει εντοπιστεί το κατάλληλο οικόπεδο στη πόλη των Γρεβενών, υπάρχει η μελέτη για το κτίριο (απαιτείται επικαιροποίηση) ενώ  είναι προχωρημένες οι επαφές και υπάρχει άριστη συνεργασία και σύμπλευση απόψεων με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.   

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, επί τάπητος τέθηκε, κυρίως, το θέμα της χρηματοδότησης του έργου και αποφασίστηκε να εξεταστεί από τον Περιφερειάρχη η δυνατότητα ένταξή του στο Γ’ Πυλώνα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ). 

Γραφείο τύπου

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 11:21