Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 11:44

Συνάντηση για την διαχείριση πληθυσμών αρκούδας στην Καστοριά

 Συνάντηση με θέμα «Ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας», διοργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) των Περιφερειακών Ενοτήτων

Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης καθώς και των περιοχών ευθύνης των Δασαρχείων Κοζάνης και Τσοτυλίου, στα πλαίσια υλοποίησης της δράσης C2 του έργου LIFE AMYBEAR («Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου).

Η συνάντηση που εντάσσεται στο χρονοδιάγραμμα τήρησης των δράσεων του έργου και συγκεκριμένα της ενέργειας C2.1, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Καστοριάς, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 09:00 π.μ., ενώ στο πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνεται και επίσκεψη στις περιοχές που υλοποιήθηκε το έργο LIFE ARCTOS στην Καστοριά (LIFE09 NAT/GR/333).

Τα θέματα στα οποία επιδιώκεται ανταλλαγή εμπειρίας - μεταφορά καλών πρακτικών αφορούν :

  • στη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές
  • στα μέτρα πρόληψης ζημιών που προκαλούν αρκούδες στην αγροτική οικονομία
  • στην αντιμετώπιση – ελαχιστοποίηση περιστατικών σύγκρουσης οχημάτων με αρκούδες

Στη συνάντηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των εταίρων του έργου από το Δήμο Αμυνταίου, την εταιρεία LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης, την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή & Φύση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» και όλα τα μέλη των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης των Διευθύνσεων Δασών των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δασαρχείων Κοζάνης και Τσοτυλίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνάντησης της δράσης C2 του έργου LIFE AMYBEAR έχει ως εξής :

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Καστοριά, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου Καστοριάς

09:00 π.μ. Προσέλευση, καφές

09:30 π.μ. Χαιρετισμοί

09:45 π.μ.  Το έργο LIFE ARCTOS/KASTORIA (Γρηγόρης Ψωμαδάκης, ΠΕ Καστοριάς ή/και Σπύρος Ψαρούδας, «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»)

10:00 π.μ. Διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές – περιπτώσεις ΠΕ Καστοριάς (Γιώργος Μερτζάνης, Δρ. Βιολογίας, «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»)

10:20 π.μ. Ζημιές στην αγροτική οικονομία από αρκούδες, πρόληψη - αποζημιώσεις (Σπύρος Ψαρούδας, M.Sc. Αγροτικής Οικονομίας, «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»)  

10:40 π.μ. Οδικοί Άξονες και μεγάλα σαρκοφάγα: Επιπτώσεις στα μεγάλα σαρκοφάγα και μέτρα αντιμετώπισης - ελαχιστοποίησής τους στο οδικό δίκτυο ΠΕ Καστοριάς & Κοζάνης (Γιώργος Ηλιόπουλος, Δρ. Βιολογίας, «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»)

11:00 π.μ.  Συζήτηση

Επιτόπια επίσκεψη σε περιοχές εφαρμογής διαχειριστικών δράσεων και μέτρων

11:30 π.μ. Αναχώρηση από το Διοικητήριο Καστοριάς

  • Περιοχές που εξελίχθηκαν παρεμβάσεις του έργου LIFE για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αρκούδων που πλησιάζουν συστηματικά κατοικημένες περιοχές (Καστοριά, Δισπηλιό)
  • Παραγωγικές μονάδες που εφαρμόζουν μέτρα πρόληψης ζημιών (σκύλοι φύλαξης κοπαδιών, ηλεκτροφόρες περιφράξεις)
  • Σημεία που έχουν καταγραφεί τροχαία ατυχήματα και έχουν εγκατασταθεί πινακίδες σήμανσης ή ειδικοί ανακλαστήρες για την εξάλειψη ή μείωση των ατυχημάτων

15:00 μ.μ. Λήξη επίσκεψης

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2018 11:54