Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 21:03

Ικανοποίηση από την παρουσία της Κορεάτικης εμπορικής αποστολής στην Καστοριά

του Σπύρου Κουταβα

Με θετικό πρόσημο για τους Γουνοποιούς της Καστοριάς ολοκληρώθηκε η επίσκεψη 25μελούς εμπορικής αποστολής από τη Ν. Κορέα που οργάνωσε ο  Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»,

η Ομοσπονδία Γούνας,  η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Enterprise Greece σε συνεργασία με ο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας Απόστολος Τσούκας εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση για τις συμφωνίες που υπήρξαν ανάμεσα στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις και την πολυπληθή Κορεάτικη αντιπροσωπεία και τόνισε ότι με την βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών «θα προχωρήσουμε στην οργάνωση κι άλλων τέτοιων συναντήσεων με εμπορικούς αντιπροσώπους από άλλη χώρα».

Ο κ. Τσούκας χαρακτήρισε κατόρθωμα το γεγονός ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με το εμπόριο της γούνας να βρίσκεται σε υποχώρηση και τις επιχειρήσεις μας το περισσότερο καιρό να είναι κλειστές ότι καταφέραμε να ανοίξουμε τις πύλες του Εκθεσιακού Κέντρου γούνας και να οργανώσουμε αυτό το εμπορικό και οικονομικό event». Επεσήμανε ότι «στην Καστοριά είτε είσαι γουνοποιός είτε κάτι άλλο, όλοι μας βράζουμε στο ίδιο καζανι» και εξέφρασε την ικανοποίηση του που μέσω αυτής της συνάντησης «κάποιες επιχειρήσεις κατάφεραν να εργαστούν κα συνάψουν οικονομικές συμφωνίες».

Ο προσανατολισμός των γουνοποιών από την Ρωσική στην Κορεάτικη αγορά δεν θα είναι εύκολος ενω λόγω μικρότερου μεγέθους δεν  μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει το μέγεθος των απολεσθέντων οικονομικών συναλλαγών της Ρωσίας. Ο κ. Τσούκας τόνισε ότι οι επιχειρήσεις που θα εργαστούν με την Κορέα θα χρειαστεί το προσεχές διάστημα «να αναπροσαρμόσουν όλα τα μοντέλα των παραγόμενων προϊόντων γούνας» αφού το σύνολο της παραγόμενης παραγωγής σε Καστοριά και Σιάτιστα είναι προσαρμοσμένο σε σωματότυπο της Ρωσικής αγοράς.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, αναφέρθηκε στο ιστορικό της οργάνωσης της επιχειρηματικής αποστολής, τόνισε ότι τα 25 μέλη της εμπορικής αποστολή εκπροσωπούν 14 μεγάλες επιχειρήσεις της Κορέας κι ότι έφθασαν στην Καστοριά μετά από συμφωνία με τις κλαδικές οργανώσεις των γουνοποιιών.

Σύμφωνα με στοιχεία ου Enterprise Greece που παρακολούθησε τις συναντήσεις υπήρξαν 100 btb συναντήσεις με επιχειρηματίες και πραγματοποιήθηκαν 20 επισκέψεις σε τοπικά εργοστάσια ενώ κλείστηκαν δεκάδες συμφωνίες με επιχειρηματίες.

Ο κ. Σμυρλής απευθυνόμενος στους Γουνοποιούς ανέφερε ότι «ακόμη και να σταματήσει σήμερα ο πόλεμος οι σχέσεις με την Ρωσία δεν θα ομαλοποιηθούν  τον επόμενο μήνα  κι  οφείλουμε να σχεδιάσουμε τα πλάνα μας χωρίς να έχουμε  την Ρωσία». Απαντώντας σε ερώτημα για τις εξαιρέσεις των προϊόντων από τις κυρώσεις ανέφερε ότι  «η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ζητούμε εξαιρέσεις για τα ελληνικά προϊόντα που θίγονται, αλλά δεν γίνεται να ζητάμε εξαιρέσεις για όλα τα ελληνικά προϊόντα γιατί πρέπει να λειτουργούν και οι κυρώσεις.

Πηγη; ΑΠΕ ΜΠΕ