Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 07:38

Όλα τα αρχοντικά της Καστοριάς - Ο πλούτος της πόλης (πληροφορίες – φωτογραφίες)

Οι οικίες αυτές διαχωρίζονται σε αρχοντικές οικίες και λαϊκά παραδοσιακά. Στα δυο πρώτα μέρη του αφιερώματος, θα καταγράψουμε τα αρχοντικά που διασώζονται, από τα γνωστότερα έως τα λιγότερα γνωστά. Βέβαια η
διάκριση μεταξύ αρχοντικού και λαϊκού παραδοσιακού δεν ξεκάθαρη. Σίγουρα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το μέγεθος του κτιρίου αποτελούν παράγοντα διαχωρισμού. Όμως σε κάποιες οικίες επικράτησε καταχρηστικά ο όρος αρχοντικό, λόγω της κοινωνικής αναγνώρισης που είχε η οικογένεια που ζούσε σ’ αυτά.
Τα αρχοντικά της Καστοριάς διαχωρίζονται σε τρεις διαδοχικούς βασικούς τύπους: στον τύπο Α, που είναι ο παλαιότερος και έχει ορθογώνια κάτοψη και χωρίζεται με ένα μεσαίο κατά μήκος τοίχο. Στον τύπο Β που παρουσιάζει κάτοψη σχήματος Γ ή Π και στον τύπο Γ που επικρατεί μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και παρουσιάζει τετράγωνη κάτοψη με τέσσερις οντάδες στις γωνίες και ενδιάμεση σταυρόσχημη σάλα.
Πάμε να τα δούμε ένα, ένα καθώς και τις μικρές ιστορίες που τα ακολουθούν…

Αρχοντικό Παπατέρπου

Αρχοντικό Παπατέρπου

Το πιο πολυφωτογραφημένο αρχοντικό της πόλης, βρίσκεται στην νότια παραλία, στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου 141. Κατασκευάστηκε το 1880 από τεχνίτες του Νεστορίου και αρχιτεκτονικά ανήκει στο τύπο Γ των αρχοντικών. Είναι τριώροφο και αρχικά ήταν κατοικία του Τούρκου μουλά Ιμπραήμ και μετά την απελευθέρωση πέρασε στα χέρια της οικογένειας Παπατέρπου, η οποία κατάγεται από το Νεστόριο. Ανακαινίστηκε σε μεγάλο βαθμό το 1987 και σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Θ. Σκούταρη

Αρχοντικό Θ. Σκούταρη

Βρίσκεται στην οδό Ορεστιάδος 23, στην παραλία στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1750 και αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο Β των αρχοντικών. Είναι τριώροφο και μέχρι το 1977 ήταν κατοικία της οικογένειας Παπακώστα, όταν και αγοράστηκε από τον Ε.Ο.Τ. Σήμερα διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Θ. Νατζή

Βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1753, είναι τριώροφο και παρόλο που χρονολογικά ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών, έχει μια ιδιαίτερη τυπολογία. Παλιότερα ήταν γνωστό σαν το σπίτι του Κυρ-Γιαννάκη. Για ένα διάστημα λειτούργησε και σαν μουσείο με βασιλική διαταγή. Σήμερα διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και έχει πλούσια διακόσμηση.

Αρχοντικό Θ. Νατζή

Βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1753, είναι τριώροφο και παρόλο που χρονολογικά ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών, έχει μια ιδιαίτερη τυπολογία. Παλιότερα ήταν γνωστό σαν το σπίτι του Κυρ-Γιαννάκη. Για ένα διάστημα λειτούργησε και σαν μουσείο με βασιλική διαταγή. Σήμερα διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση και έχει πλούσια διακόσμηση.

Αρχοντικό Μπασάρα

Αρχοντικό Μπασάρα

Βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου 28 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1750 και αρχικά ήταν τετραώροφο, αλλά περίπου το 1888 ο τελευταίος όροφος κατεδαφίστηκε. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Μπασάρα είχε έντονη εμπορική δραστηριότητα κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Αναφέρεται και ως αρχοντικό Αλβανού από το όνομα του τελευταίου ιδιοκτήτη.

Αρχοντικό Αφων Εμμανουήλ

Αρχοντικό Αφων Εμμανουήλ

Βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου 15 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1750, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Ο Παναγιώτης Εμμανουήλ φοιτητής της ιατρικής κι ο αδελφός του Ιωάννης, λογιστής στη Βιέννη, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από τους Τούρκους, οι οποίοι τους μετέφεραν στο Βελιγράδι όπου και τους κρέμασαν, μαζί με τον Ρήγα Φεραίο, το 1798. Το αρχοντικό αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του Παυσανία Τσιατσιαπά, ο οποίος το 1930 το πούλησε στο κράτος. Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση και στεγάζεται σ’ αυτό το Ενδυματολογικό μουσείο που διαχειρίζεται ο μουσικοφιλολογικός σύλλογος «Αρμονία».
 
Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη
Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη
 
Βρίσκεται στην οδό Καπετάν Λάζου 10 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, είναι διώροφο και ανήκει στον τύπο Β τον αρχοντικών. Η οικογένεια Αϊβάζη αναφέρεται στην Καστοριά από τον 17ο αιώνα. Το αρχοντικό αρχικά άνηκε στην οικογένεια Χοντρογιάννη. Ο πατέρας του Νεράντζη, Δημήτριος Αϊβάζης, παντρεύτηκε την κόρη του Χοντρογιάννη Θεοδότα και μπήκε σώγαμπρος στο αρχοντικό. Ο Νεράντζης Αϊβάζης , στου οποίου τα χέρια πέρασε η ιδιοκτησία, το πούλησε το 1960 στο Δήμο Καστοριάς. Το 1975 δημιουργήθηκε στο αρχοντικό το Λαογραφικό μουσείο, του οποίου την διαχείριση έχει ο μουσικοφιλολογικός σύλλογος «Αρμονία». Διατηρείται σε καλή κατάσταση.
 
Αρχοντικό Βέργουλα
Αρχοντικό Βέργουλα
 
Βρίσκεται στην οδό Αϊδήτρας 12. Κατασκευάστηκε το 1850, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Οι τελευταίοι ιδιοκτήτες το παραχώρησαν στον Δήμο Καστοριάς και για ένα διάστημα στεγαζόταν σ’ αυτό η σχολή οργανοποιίας. Διατηρείται σε καλή κατάσταση.
 
Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα
Αρχοντικό Αλεξίου Βέργουλα
 
Βρίσκεται στην οδό Αϊδήτρας 14. Κατασκευάστηκε το 1854, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Εδώ και μερικά χρόνια έχει συντηρηθεί και στεγάζει τον ομώνυμο ξενώνα. Διατηρείται σε καλή κατάσταση.
 
Αρχοντικό Θ. Τζώτζα
 

Αρχοντικό Θ. Τζώτζα

Βρίσκεται μεταξύ των οδών Νίκης (στον αριθμό 100) και Χριστοπούλου (στον αριθμό 113) στο Απόζαρι. Κατασκευάστηκε το 1860, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Δυστυχώς η αποκατάσταση του έμεινε ημιτελής, καθώς η προγραμματισμένη στέγαση τον γενικών αρχείων του κράτους δεν έγινε ποτέ.

Αρχοντικό Δελιδήνα
Αρχοντικό Δελιδήνα
 
Βρίσκεται στην οδό Κ. Μιχαήλ 12 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1860, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Διατηρείται σε καλή κατάσταση από τους ιδιοκτήτες.
 
Αρχοντικό Πουλιόπουλου
Αρχοντικό Πουλιόπουλου
 
Βρίσκεται στην γωνία της οδού Τσακάλη 2 και της πλατείας Αφων Εμμανουήλ στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1860, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Την χρονιά που πέρασε, πυρκαγιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά των τρίτο όροφο και προκάλεσε ζημιές στο υπόλοιπο κτίριο. Οι ιδιοκτήτες αποκατέστησαν όλες τις ζημιές. Στο ισόγειο του αρχοντικού λειτουργεί το εστιατόριο “Ντολτσό”.
 
Αρχοντικό Γάκη
Αρχοντικό Γάκη
 
Βρίσκεται στην πλατεία Αφων Εμμανουήλ (στον αριθμό 7) στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1863, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Δυστυχώς δεν έχει συντηρηθεί εδώ και χρόνια και είναι σε κακή κατάσταση.
 
Αρχοντικό Πηχεών
Αρχοντικό Πηχεών
 
Βρίσκεται στην ομώνυμη οδό Πηχεών 2 δίπλα στην πλατεία στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε περίπου το β’ μισό του 19ου αιώνα και είναι διώροφο. Από το 1865 και μετά διέμενε εδώ ο αγωνιστής του πρώιμου Μακεδονικού Αγώνα και δάσκαλος Αναστάσιος Πηχεών. Εδώ γεννήθηκε και ο γιός του Φιλόλαος Πηχεών ή Καπετάν Φιλώτας, μακεδονομάχος, ο οποίος το 1912 ως ανθυπίλαρχος συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καστοριάς. Το αρχοντικό το 1972 δωρίθηκε από ιδιοκτήτες στο υπουργείο πολιτισμού, που το εγκατέλειψε στην τύχη του. Η δωρεά ακυρώθηκε και αργότερα οι ιδιοκτήτες το δώρισαν στο Δήμο Καστοριάς. Αφού αποκαταστάθηκε ημιτελώς, το 2005 ο Δήμος το παραχώρησε στο σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Ο σύλλογος κατάφερε να τελειώσει την αποκατάσταση του και από το 2010 στεγάζεται εδώ το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
 
Αρχοντικό Μπατρίνου
Αρχοντικό Μπατρίνου
 
Βρίσκεται στην γωνία των οδών Καπετάν Λάζου 2 και Πηχεών 5 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1750, είναι διώροφο και ανήκει στον τύπο Β των αρχοντικών. Στο αρχοντικό γεννήθηκε ο μακεδονομάχος – γιατρός Μενέλαος Μπατρίνος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Μπατρίνος. Διατηρείται σε καλή κατάσταση.
 
Αρχοντικό Σαπουντζή
Αρχοντικό Σαπουντζή
 
Βρίσκεται στην οδό Χριστοπούλου 101 στο Απόζαρι. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Αναφέρεται και σαν αρχοντικό Μπρουμιδη, από το όνομα του τελευταίου ιδιοκτήτη. Πρόσφατα ανακαινίστηκε και διατηρείται σε καλή κατάσταση.
 
Αρχοντικό Τσιατσιαπά
Αρχοντικό Τσιατσιαπά
 
Βρίσκεται στην οδό Νίκης 114-116 στο Απόζαρι. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο άρχοντας Μόραλης. Η χρονολογία 1754 που αναφέρεται σε επιγραφή, μάλλον αναφέρεται στην χρονιά που το αρχοντικό αγοράστηκε από τον Τσιατσιαπά και επισκευάστηκε εκτενώς. Μετά από εργασίες που κράτησαν χρόνια το αρχοντικό ανακαινίστηκε και διατηρείται σε καλή κατάσταση.
 

Αρχοντικό Χριστόπουλου

Αρχοντικό Χριστόπουλου

Βρίσκεται στην γωνία των οδών Γούση 1 & Χριστοπούλου στο Απόζαρι. Κατασκευάστηκε το 1753, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, εδώ γεννήθηκε ο ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος (1772 – 1847) και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, πριν φύγει με την οικογένεια του στο Βουκουρέστι. Από πωλητήρια έγγραφα που βρέθηκαν ιδιοκτήτης (μετά την αναχώρηση του Χριστόπουλου) φέρεται ο Δημ. Φίλτζος. Στη συνέχεια αγοράστηκε από τον Νάνο Νισλί (συχνά αναφέρεται και ως αρχοντικό Νισλί). Αργότερα περνά στα χέρια του Ιωάν. Τζώτζα και έπειτα στην ιδιοκτησία Χρ. Τόσκου. Τελικά ο Δήμος Καστοριάς προχώρησε σε απαλλοτρίωση για την διάσωση του. Έπειτα από χρόνια, αναμένεται φέτος το καλοκαίρι να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του, μιας και το αρχοντικό είναι σε κακή κατάσταση.

Αρχοντικό Μητούση

Αρχοντικό Μητούση

Βρίσκεται στην οδό Καπετάν Λάζου 7 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1860, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Πρόσφατα αποκαταστάθηκε μαζί με άλλα δυο γειτονικά αρχοντικά από τον Δήμο Καστοριάς. Διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Β. Σιώμκου

Αρχοντικό Β. Σιώμκου

Βρίσκεται στην γωνία των οδών Βαρδάκη & Κυδωνίων 8 στο Απόζαρι. Είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Δυστυχώς δεν συντηρήθηκε ποτέ, νε αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η σκεπή και ολόκληρος ο τρίτος όροφος.

Αρχοντικό Γκιμουρτζίνα

Αρχοντικό Γκιμουρτζίνα

Βρίσκεται στην γωνία των οδών Βαρδάκη & Κυδωνίων 7 στο Απόζαρι. Είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Εκτός από ένα μικρό τμήμα του δεν έχει συντηρηθεί και είναι σε κακή κατάσταση.

Αρχοντικό Ζάχου

Αρχοντικό Ζάχου

Βρίσκεται στην γωνία των οδών Ζάχου 18 & Παπακωνσταντίνου στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1860, είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχοντικά της Καστοριάς και διατηρείται σε μέτρια κατάσταση.

Αρχοντικό Ι.Δ. Αϊβάζη

Αρχοντικό Ι.Δ. Αϊβάζη

Βρίσκεται στην οδό Μπατρίνου 6 στο Ντολτσό. Είναι διώροφο και ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Αρχικά το αρχοντικό άνηκε στην οικογένεια Παπαδιαμαντή. Ο Ιωάννης Αϊβάζης παντρεύτηκε την Αναστασία Παπαδιαμαντή και μπήκε σώγαμπρος στο αρχοντικό, το οποίο τελικά έμεινε γνωστό με το όνομα του. Πρόσφατα ανακαινίστηκε, μαζί με δυο γειτονικά, από τον Δήμο Καστοριάς και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

παρουσιάζουμε αρχοντικά λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό ή τους επισκέπτες τις πόλης. Σίγουρα κάποια από αυτά, περισσότερο λόγω μεγέθους δεν εντάσσονται στην κατηγορία των αρχοντικών, αλλά συνήθως λόγω του κοινωνικού κύρους που διέθεταν οι ιδιοκτήτες τους, αναφέρονται ως αρχοντικά. Στο τέλος του σημερινού μέρους αναφέρουμε ορισμένα αρχοντικά που έχουν καταστραφεί.

Αρχοντικό Μαντζούρα

Αρχοντικό Μαντζούρα

Βρίσκεται στην οδό Τσιατσιαπά 3 στο Απόζαρι. Μικρό σε μέγεθος, είναι τριώροφο και διατηρεί σημαντικά διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και ένα οκταγωνικό τζάκι. Αρχικός ιδιοκτήτης αναφέρεται η οικογένεια Κούφαλου. Δυστυχώς διατηρείται σε κακή κατάσταση.

Αρχοντικό Γ. Στεφανή

Αρχοντικό Γ. Στεφανή

Βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 11 στο Ντολτσό. Είναι τριώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Είναι ημιτελώς επισκευασμένο.

Αρχοντικό Γ. Δημητρίου

Αρχοντικό Γ. Δημητρίου

Βρίσκεται στην οδό Πηχεών 6 στο Ντολτσό. Κατασκευάστηκε το 1863, είναι διώροφο και ανήκει στον τύπο Γ των αρχοντικών. Αναφέρεται και σαν αρχοντικό Σούκου. Διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Σ. Παπαντίνα

Αρχοντικό Σ. Παπαντίνα

Βρίσκεται στην γωνία της πλατείας Αφων Εμμανουήλ και της οδού Βυζαντίου στο Ντολτσό. Είναι τριώροφο και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Δράσκα

Αρχοντικό Δράσκα

Βρίσκεται στην οδό Καπετάν Λάζου 8 στο Ντολτσό, δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο. Είναι διώροφο. Δυστυχώς δεν έχει συντηρηθεί και είναι ετοιμόρροπο.

Αρχοντικό Χαλάτση

Αρχοντικό Χαλάτση

Βρίσκεται στην οδό Καπετάν Λάζου 6 στο Ντολτσό, δίπλα από το αρχοντικό Δράσκα. Είναι διώροφο και αρχικός ιδιοκτήτης αναφέρεται η οικογένεια Βοϊνού. Δυστυχώς δεν έχει συντηρηθεί και είναι ετοιμόρροπο.

Αρχοντικό Μαυροβίτου

Αρχοντικό Μαυροβίτου

Αρχοντικό Μπασακύρου

Αρχοντικό Μπασακύρου

Βρίσκεται στην Νοσοκομείου 45 στην γειτονιά του παλιού νοσοκομείου. Είναι διώροφο. Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Μπασακύρου ήρθε στην Καστοριά από την περιοχή του Βόλου, διωγμένη από τους Τούρκους μετά το 1821. Δυστυχώς δεν έχει συντηρηθεί και είναι ετοιμόρροπο, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της σκεπής του.

Αρχοντικό Παπαγεωργίου / Ράλλη

Αρχοντικό Παπαγεωργίου Ράλλη

Βρίσκεται στην οδό Πηχεών 4 στο Ντολτσό. Είναι διώροφο. Παρόλο που δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, έχει συντηρηθεί και διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Τσακάλη

Αρχοντικό Τσακάλη

Βρίσκεται στην οδό Αλκιβιάδους 11 στο Ντολτσό. Είναι διώροφο και κατασκευάστηκε το 1896. Αρχικός ιδιοκτήτης αναφέρεται ο Τσακάλης, ενώ αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του Ν. Χτιστόπουλου που διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στο Ντολτσό. Το 2003 επισκευάστηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, την οικογένεια Χατζηλεοντιάδη. Διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Παπαμαντζάρη

Αρχοντικό Παπαμαντζάρη

Βρίσκεται στην οδό Γρ. Παπαμαντζάρη 7, πάνω από τον Σταυρό. Είναι διώροφο και δυστυχώς είναι σε κακή κατάσταση.

Αρχοντικό Παπάζογλου

Αρχοντικό Παπάζογλου

Βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 22 στο Ντολτσό. Είναι διώροφο και διατηρείται σε μέτρια κατάσταση.

Αρχοντικό Γιαννάκη

Αρχοντικό Γιαννάκη

Βρίσκεται στην γωνία των οδών Μπατρίνου & Σουλίου στο Ντολτσό. Είναι τριώροφο πρόσφατα ανακαινίστηκε από τον Δήμο Καστοριάς, μαζί δυο γειτονικά αρχοντικά.

Αρχοντικό Μπακάλη

Αρχοντικό Μπακάλη

Βρίσκεται στην γωνία των οδών Εβραΐδος 43 και Κωτσίδη 2. Είναι τριώροφο και πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Αρχοντικό Ζήλα

Αρχοντικό Ζήλα

Βρίσκεται στην οδό Αρχιπελάγους 4 στο Ντολτσό. Είναι διώροφο και πρόσφατα ανακαινίστηκε από τους ιδιοκτήτες.

Αρχοντικό Δόλγου

Βρίσκεται στην οδό Νοσοκομείου 13 στην γειτονιά του παλιού νοσοκομείου. Μικρό σε μέγεθος, διαθέτει δυο ορόφους και διατηρείται σε μέτρια κατάσταση.

Αρχοντικό Μάλκου

Αρχοντικό Μάλκου

Βρίσκεται στην οδό Χριστοπούλου 107-109-111 στο Απόζαρι. Ανήκει στον τύπο Α των αρχοντικών. Το αρχοντικό έχει χάσει τελείως την αρχική του μορφή, καθώς έχουν γίνει σ’ αυτό πολλές μεταγενέστερες προσθήκες και παρεμβάσεις , όπως ανοίγματα νέων παραθύρων, δημιουργία μπαλκονιών και άλλα. Αρχικά ήταν τετραώροφο, όμως σήμερα κατά το ήμισυ είναι τριώροφο και κατά το ήμισυ διώροφο. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο άρχοντας Θεοχάρης Μάλκος. Έπειτα πέρασε στα χέρια του Γ. Σαχίνη και αναφέρεται και σαν αρχοντικό Σαχίνη. Δυστυχώς είναι σε κακή κατάσταση.

Αρχοντικό Μάλκου παλιά φωτογραφία

Από το βιβλίο του Παντ. Τσαμίση «Η Καστοριά και τα μνημεία της» διασώζεται, χωρίς να είναι πολύ καθαρή, μια εικόνα του αρχοντικού στην αρχική του μορφή.

Αρχοντικό Βαλαλά

Αρχοντικό Βαλαλά

Βρίσκεται στην οδό Βυζαντίου 12 στο Ντολτσό, δίπλα στην πλατεία. Είναι διώροφο. Κατεδαφίστηκε και ανακατασκευάστηκε. Στο ισόγειο στεγάζεται το εστιατόριο “Το σοκάκι”.

Αρχοντικό Παλιούρη

Αρχοντικό Παλιούρη

Βρίσκεται στην οδό Χριστοπούλου 50 στο Απόζαρι. Είναι τριώροφο. Παρόλο που δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, έχει συντηρηθεί και είναι σε καλή κατάσταση.

Αρχοντικό Χρ. Παπαχρήστου

Αρχοντικό Χρ. Παπαχρήστου

Βρίσκεται στην οδό Καπετάν Καούδη 6, κοντά στον ενοριακό ναό του Αγ. Γεωργίου. Είναι διώροφο. Το 2010 ο Δήμος Καστοριάς παραχώρησε το αρχοντικό στην Ελληνο-Αμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ για πενήντα χρόνια, με σκοπό την αποκατάσταση του και την λειτουργία του ως πολιτιστικό κέντρο και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Με από δυο χρόνια, εκτός από μικρές εργασίες στήριξης, δεν έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αρχοντικό Ωρολογόπουλου

Αρχοντικό Ωρολογόπουλου ανακατασκευή για να γίνει ξενώνας

Βρίσκεται στην οδό Πηχεών 1 στο Ντολτσό, δίπλα στην πλατεία. Είναι διώροφο. Αυτόν τον καιρό γίνονται εργασίες ανακατασκευής του.

Αρχοντικό Ωρολογόπουλου παλιά φωτογραφία

Το αρχοντικό όπως ήταν πριν την ανακατασκευή.

Αρχοντικό Μυρόνη

Αρχοντικό Μυρόνη

Βρίσκεται στην οδό Κασομούλη 13 στο Ντολτσό. Είναι διώροφο. Δυστυχώς είναι σε κακή κατάσταση.

Αρχοντικό Παύλου

Αρχοντικό Παύλου

Βρίσκεται στην οδό Κασομούλη 15 στο Ντολτσό. Είναι τριώροφο και αναφέρεται και σαν αρχοντικό Πρωτόγερου. Δυστυχώς είναι σε κακή κατάσταση.

Τα Κατεστραμμένα

Στην πορεία των χρόνων πολλά αρχοντικά καταστράφηκαν. Αναφέρουμε μερικά από αυτά που καταστράφηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου, κυρίως από πυρκαγιές που ξέσπασαν ξαφνικά!!

Αρχοντικό Φεραίου / Αικ. Τύρνα

Αρχοντικό Φεραίου Αικ. Τύρνα

Βρισκόταν στην οδό Εμμ. Παππά 4, στο Ντολτσό. Ήταν τριώροφο. Αρχικός ιδιοκτήτης αναφέρεται η οικογένεια Φεραίου, ενώ αργότερα πέρασε στην οικογένεια Τύρνα. Μην αντέχοντας στην φθορά του χρόνου, κατέρρευσε ο τρίτος όροφος και κινδυνεύει και το υπόλοιπο κτίσμα.

Αρχοντικό Φεραίου Αικ. Τύρνα τρίτος όροφος

Το αρχοντικό πριν καταρρεύσει ο τρίτος όροφος.

Αρχοντικό Παπαμόσχου

Αρχοντικό Παπαμόσχου

Βρισκόταν στην οδό Βυζαντίου στο Ντολτσό, απέναντι από το αρχοντικό Νατζή. Αρχικά ήταν διώροφο, αλλά κάποια στιγμή φαίνεται ότι κατεδαφίστηκε το σαχνισί του και μίκρυναν οι διαστάσεις του κτιρίου. Πρόσφατα κατεδαφίστηκε και ενώ φαινόταν ότι θα ξεκινούσαν εργασίες ανακατασκευής, δεν ολοκληρώθηκαν μέχρι τώρα και απέμειναν οι λαμαρίνες που το περιτριγυρίζουν. Να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι διατηρητέο.

Αρχοντικό Παπαμόσχου αρχική μορφή

Το αρχοντικό Παπαμόσχου στον κόκκινο κύκλο στην αρχική του μορφή

Αρχοντικό Παπαμόσχου πριν κατεδαφιστεί

Το αρχοντικό στον κόκκινο κύκλο όπως ήταν πριν κατεδαφιστεί.

Αρχοντικό Χούρτα

Αρχοντικό Χούρτα ετοιμόροπο κατεδαφίστηκε

Βρισκόταν στην οδό Τσιατσιαπά 4, στο Απόζαρι. Ήταν διώροφο. Δυστυχώς, περίπου πριν από ένα χρόνο, σχεδόν ετοιμόρροπο, κατεδαφίστηκε.

Αρχοντικό Χούρτα όπος ήταν πριν

Το αρχοντικό όπως ήταν πριν.

Αρχοντικό Παπία

Αρχοντικό Παπία καταστράφηκε από πυρκαγιά δεκατία 90

Βρισκόταν στην οδό Ορεστιάδος 21, στο Ντολτσό. Ήταν τριώροφο και αρχικός ιδιοκτήτης αναφέρεται η οικογένεια Γιαννακάκη. Καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Αρχοντικό Παπία όπως ήταν πριν

Το αρχοντικό όπως ήταν πριν.

Αρχοντικό Τζιάτα

Αρχοντικό Τζιάτα καταστράφηκε από πυρκαγιά 2002

Βρισκόταν στην οδό Αγ. Μηνά 19-21. Κατασκευάστηκε το 1882, ήταν τριώροφο και άνηκε στον τύπο Γ των αρχοντικών. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2002 και κατεδαφίστηκε.

Αρχοντικό Τζιάτα όπως ήταν πριν

Το αρχοντικό όπως ήταν πριν.

Αρχοντικό Σομαλιά

Αρχοντικό Σομαλιά το 2004 παραδόθηκε στης φλόγες και καταστράφηκε ολοκληρωτικά

Βρισκόταν στην γωνία των οδών Εβραΐδος 28 & Μανδακάση 11. Κατασκευάστηκε το 1780 και ήταν τριώροφο. Αρχικός ιδιοκτήτης, η εβραϊκή οικογένεια Σομαλιά, ενώ αργότερα πέρασε στις οικογένειες Γουγκουλίτσα και Γιώρα. Το αρχοντικό διέθετε πλούσια διακόσμηση, ειδικά, σπάνιας αξίας τοιχογραφίες. Το 2004 μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών αποτοιχίστηκαν και εκλάπησαν. Λίγο καιρό αργότερα το αρχοντικό παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Θα ήταν ευχή έργο κάποτε οι τοιχογραφίες να επέστρεφαν στην Καστοριά και έστω να εκτίθονταν σε κάποιο μουσείο για να υπάρχει η μέσω αυτών μια ανάμνηση του αρχοντικού.

Αρχοντικό Σομαλιά όπος ήταν πριν

Το αρχοντικό όπως ήταν πριν.

Αρχοντικό Ρούμπα

Αρχοντικό Ρούμπα καταστράφηκε απο κυρκαγία το 1991 κατεδαφίστηκε

Βρισκόταν στην γωνία των οδών Κασομούλη και Γ. Ολυμπίου, στο Ντολτσό. Ήταν τριώροφο. Καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1991 και κατεδαφίστηκε.

Αρχοντικό Ρούμπα όπος ήταν πριν

Το αρχοντικό όπως ήταν πριν.

Οι παλιές φωτογραφίες των αρχοντικών που καταστράφηκαν προέρχονται από το βιβλίο των Δόικου, Σίσιου, Τσουρτσούλα «Καστοριανά Μνημεία» και το istorikakastorias

Πηγή: https://fouit.gr/2022/06/09/ola-ta-archontika-tis-kastorias-plirof/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 07:47