Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 11:06

Νέο απαγορευτικό του ΣτΕ στις εργασίες εγκατάστασης Αιολικού στην θεση "Δούκας" Κλεισούρα Καστοριάς. Εκθετος ο συντονιστής Αποκεντρωμενης Δ. Γαζής

To Συμβούλιο της Επικρατείας με προσωρινή απόφασή του (10/9/2024) αναστέλλει την απόφαση του  συντονιστή

της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας,  Δημήτριου Γαζή, και απαγορεύει τη συνέχιση όλων των εργασιών εγκατάστασης αιολικού στη θέση Δούκας. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ της αίτησης αναστολής που υπέβαλαν οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις,  Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Μάιο του τρέχοντος έτους με την υπ’ αριθ. 666/2024 απόφασής του, ακύρωσε την Άδεια Εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου (Α/Π) στην θέση «ΔΟΥΚΑΣ» των Δήμων Καστοριάς & Αμυνταίου αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας  στις 2.8.2024 εξέδωσε νέα Άδεια Εγκατάστασης. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι τρείς Περιβαλλοντικές οργανώσεις η νέα άδεια εγκατάστασης στηρίζεται μόνο «σε γνωμοδότηση καθηγητού της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, που ταυτόχρονα όμως είναι και δικηγόρος της Εταιρείας που υλοποιεί το έργο, χωρίς να έχει εκπονηθεί από την Εταιρεία νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και χωρίς να έχουν υποβληθεί αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί όροι». Οι Περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ανακοίνωση τους καλούν τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης διοίκησης «να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας».

Η εγκατάσταση του επίμαχου Αιολικού Πάρκου στην θέση «Δούκας» αφορά τις κοινότητες Αγ. Αναργύρων, Βασιλειάδας, Κλεισούρας και Λεχόβου, των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας. και σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιβαλλοντικών οργανώσεων που καταθέτουν στην προσφυγή τους η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί «προστατευόμενη περιοχή ως προς την ορνιθοπανίδα καθώς αποτελεί  διάδρομο των μεταναστευτικών πουλιών»

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 13:19