Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 17:49

Γέμισε η δεξαμενή του Σταθμού Αεριοποίησης LNG στο Αργος Ορεστικό

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24/09/2024 σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς η πλήρωση του  Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που ανέπτυξε η Enaon EDA,

η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Εnaon  από τον όμιλο Italgas,  με στόχο την έλευση του φυσικού  αερίου στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Οι περιοχές αυτές θα είναι οι  πρώτες στην Ελλάδα που η Enaon EDA θα τροφοδοτήσει με  εικονική διασύνδεση μέσω του Σταθμού Αεριοποίησης (LNG station), ενώ θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024.

Στην Καστοριά, η μεταφορά του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έγινε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας , μέσω ειδικού κατασκευασμένου βυτίου (LNG truck) το οποίο διαθέτει δεξαμενή με μόνωση προκειμένου να διατηρείται το φυσικό αέριο σε υγρή κατάσταση. 

Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια και μεταφορά LNG από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού ) και της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρας).

Ο ανεφοδιασμός αυτός είναι ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να φθάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς, υποστηρίζοντας, την ενεργειακή μετάβαση και τους κλιματικούς στόχους της χώρας. 

Από τον Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα επαναεριοποιείται μέσω θέρμανσης για να επιστρέψει στην αέρια μορφή του και να διοχετευτεί στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Πίεσης που τελεί υπό κατασκευή στις περιοχές Καστοριά, Μανιάκοι, Αργος Ορεστικό  και Δισπηλιό.

Η τμηματική ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία των περιοχών Άργος Ορεστικό και Δισπηλιό προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου και με την ολοκλήρωση των περιοχών αυτών θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία της περιοχής Μανιάκοι. Το δίκτυο στην πόλη της Καστοριάς εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.  

Το έργο στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού προβλέπει επενδύσεις ύψους 11,76 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της Enaon και πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή συνολικά 117 χλμ. δικτύου Mέσης και Xαμηλής Πίεσης μέσω του οποίου τη διετία 2025-2026 θα τροφοδοτηθούν τουλάχιστον 2.100  καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.  Ήδη, εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου τόσο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και από δημόσια και δημοτικά κτήρια, μεταξύ των οποίων είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, καθώς και το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. 

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 50 χλμ δικτύου, ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024 17:53