Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 17:27

Άρσις: 2ο Φεστιβάλ Κόντρα στον Κοινωνικό Αποκλεισμό

arsis3η ημέρα Φεστιβάλ

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα του 2ου Φεστιβάλ Κόντρα στον Κοινωνικό Αποκλεισμό, με την άκρως τιμητική συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η ημέρα αφιερωμένη στην κακοποίηση γυναικών, ένα φαινόμενο που ταλανίζει σε μεγάλο βαθμό και την Κοζάνη. Εντυπωσιακό στοιχείο που μαρτυρά το γεγονός είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην ανοικτή συζήτηση, απευθύνθηκαν στο γραφείο της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη 35 κακοποιημένες γυναίκες.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με ένα βιωματικό εργαστήριο, το οποίο απευθυνόταν σε κοινωνικούς επιστήμονες και κοινωνικούς-εκπαιδευτικούς φορείς της Κοζάνης, το οποίο υλοποίησαν μαζί τα στελέχη της ΑΡΣΙΣ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων. Στο εργαστήριο εκτός των βιωματικών ασκήσεων προσέγγισης της γυναικείας κακοποίησης, της εμβάθυνσης στην νομοθεσία του φαινομένου, δόθηκε η ευκαιρία στους φορείς της πόλης να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν τη δημιουργία ενός άτυπου τοπικού δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανοικτή συζήτηση όπου η κ. Λουκίδου Κατερίνα, νομικός, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ο κ. Κοντογούνης Γιάννης, ψυχίατρος, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και η κ. Βαβλιάρα Αναστασία, Κοινωνική Λειτουργός, εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, παρουσίασαν στον κόσμο όλες τις πτυχές του φαινομένου της γυναικείας κακοποίησης, δίνοντας παράλληλα και οδηγίες στο τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που κακοποιείται και τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας που πιθανόν να γνωρίζουμε μια γυναίκα που κακοποιείται ή έναν άντρα που κακοποιεί τη γυναίκα του. Τη ανοικτή συζήτηση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ κατά το διάλογο που ακολούθησε βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.

arsis2Η βραδιά περιείχε και μια έκπληξη καθώς μια ομάδα παιδιών που συμμετείχαν στην οργάνωση του φεστιβάλ ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα χορευτικό δρώμενο με θέμα την κακοποίηση γυναικών.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολής της ταινίας: «το λουλούδι της ερήμου», η οποία πρόκειται, σύμφωνα και με τον κ. Νίκο Κουρού που την προλόγισε, για μια πραγματική ιστορία μιας νεαρής Σομαλής νομάδας, υπέστη τόσο σωματικό, όσο και ψυχολογικό βιασμό με αφετηρία τις απαρχαιωμένες σκληρές και απάνθρωπες αντιλήψεις και παραδόσεις.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται, σήμερα, Σάββατο 30 Ιουνίου, με την Τρίτη ημέρα η οποία είναι αφιερωμένη στο «Γκολ στη Φτώχεια». Συγκεκριμένα:
20:00-21:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Κλωτσιά στη Φτώχεια», της Μηχανής του Χρόνου
21:00-21:30 Ανοιχτή συζήτηση «Το ποδόσφαιρο ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη βία»
21:30-24:00 Μουσική βραδιά, με το νεανικό σχήμα HIGHLIGHT ILLUSION και τους BAD HABBITS, Δημήτρης Γιαννόπουλος (κιθάρα), Νίκος Διάφας (κιθάρα-φωνή), Μανώλης Κουτσονάνος (τύμπανα), Δημήτρης Γαζής (Μπάσο)

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας: «Ζωές στο Δρόμο», 5 καταξιωμένων Ελλήνων φωτογράφων, οι οποίοι εστιάζουν στην πιο ακραία μορφή φτώχειας: το τραγικό φαινόμενο των αστέγων συμπολιτών μας, που πλέον έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και στο ελληνικό τοπίο.

Παράλληλα, οι δουλειές των Ελλήνων φωτογράφων θα πλαισιωθούν από την προβολή έργων μιας άλλης ξεχωριστής έκθεσης: «Ματιές στον δρόμο» («Eyes on the Street») η οποία αποτελεί μία σύνθεση φωτογραφιών που τράβηξαν άστεγοι, πωλητές της εφημερίδας δρόμου «The Big Issue», στα δικά τους μοναχικά βρετανικά μονοπάτια.

Σας περιμένουμε...

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012 17:31